Başkan
Özgeçmişi
Görev ve Yetkileri
Başkanın Mesajı
Kurumsal
Misyon & Vizyon
İdari Şema
Etik Komisyonu
Encümen
Üyeler
Gündemler
MBB Meclis
Başkanlık Divanı ve Katipleri
Üyeler
Meclis Gündem
Meclis Karar ve Karar Özetleri
Komisyonlar ve Üyeler
Komisyon Raporları
Birlikler ve Temsilcilerimiz
Raporlar ve Planlar
Faaliyet Raporları
Mali Durum &
Beklentiler Raporları
Sayıştay Raporları
Stratejik Planlar
İç Kontrol Eylem Planlar
Bütçe, Kesin Hesaplar ve Mali Tablolar
Muğla Büyükşehir Belediyesi İş Akış Şeması
Kamu Hizmet Standartları
Performans Programları
Politikalarımız
Enerji Yönetim Politikası
Muhtarlar
Arabuluculuk Hizmetleri
Gelir Tarifesi
Ukome Kararları ve Ticari Plaka Başvurusu
Kültür&Sanat
Etkinlikler
Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi
İletişim
Bize Yazın
Haberdal Ol
Bilgilendirme Formu (Gerçek Kişiler)
Bilgilendirme Formu (Tüzel Kişiler)
E-Belediye Hizmetleri
Ulaşım Hizmetleri
Otobüs Sefer Saatleri
Havalimani Sefer Saatleri
Feribot Sefer Saatleri
Yol Mesafe ve Ücret Tarifeleri
İller ve İlçeler Arası Yol Rayiç Bedelleri
Servis Ücreti Hesaplama
Su ve Kanalizasyon İdaresi Hizmetleri
Su Kesintileri
Çevrimiçi Abonelik Hizmetleri
E-İşlem ( Fatura Sorgulama/Ödeme )
Ödeme Noktaları
Tarım Hizmetleri
Toprak Analiz
Yerel Tohum Merkezi
Zabıta Hizmetleri
Hal Fiyatları
Çevre Koruma Hizmetleri
Hafriyat ve Dolgu Sahaları
SOGEM(Sosyal Gençlik Masası)
Yayınlarımız
Yayınlarımız
Gazeteler
Broşürler
Dergiler
Kitaplar
Bültenler
İlçe Broşür/Kitapçık
Muğla Genel Kitapçığı
Bodrum
Dalaman
Datça
Fethiye
Kavaklıdere
Köyceğiz
Marmaris
Menteşe
Milas
Ortaca
Seydikemer
Ula
Yatağan
Çalıştay Kitapları
Orman Yangınları
Deprem Çalıştayı
Çevre Çalıştayı
Bilgilendirme Uygulamaları
CBS Portal
AYKOME- Kazı Bilgi Sistemi
Yol yetki Envanteri
Nazım İmar Plan Uygulaması
Acil Durum Toplanma Alanları
Mezarlık Bilgi Sistemi
Anasayfa
Köyceğiz Hakkında
Köyceğiz Hakkında
TARİHÇE
Köyceğiz'in tarihi M.Ö. 3400 yıllarına kadar uzanır. Bu yörede varlık gösteren ilk uygarlık Karyalılardır. Sonra sırasıyla İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akalar, Persler, Hellenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar yöreye hakim olmuştur. Köyceğiz'in tarihi ile ilgili ilk bilgileri tarihçi Herodot, Coğrafyacı Strabon ve İngiliz Arkeolog Hoskin vermektedir. M.Ö. 2000 yıllarında Yunanlar ve Akaların deniz yolu ile Ege kıyılarına çıkmaları ile sahilde yeni koloniler kurulmuş, iç kısımlarda ise Karyalıların kolonileri ile gelişim sağlanmıştır. Böylece ilçe M.Ö. 1000 yıllarında oldukça iyi bir konuma gelmiştir. Köyceğiz Gölü'nün Akdeniz'le birleştiği yerde Kaunos şehri Karya'nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Akropol, ünlü mabetler ile Harab ve Susan Kaleleri önemli tarihi eserlerdir. Osmanlılar Döneminde ilçe Hurşit Paşa'nın Muğla Mutasarrıflığına getirildiği dönemde bugün bulunduğu yer olan Yüksekkum'a taşınmıştır (1884). İstiklal Savaşı'nda düşman saldırısına uğramış, 1919 yılı sonunda Tahirağa, Mehmet Zeki Osman Ağa ve Tevfik Bey'lerin öncülüğünde Kuva-i Milliye Teşkilatı kurularak yurt savunmasına dahil edilmiştir.Buranın Kuvai Milliye komutanı Dr Hikmet Kıvılcımlıdır. Köyceğiz adının nereden geldiğine gelince: Efsanelere göre Köyceğiz, gölün alanı üzerinde bulunan bir ovada kurulmuş. Bilinmeyen bir zamanda ovayı sular basmış. Felaketin seyrine gelenler gölün doğu kısmında kalan birkaç evi ve insanı görünce: "Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir Köyceğiz kalmış." demişler. Bugün hâlâ gölün altında bir batık şehir olduğuna inanılır.
COĞRAFİ KONUM
Köyceğiz İlçesi, Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nin birleştiği yerde, Muğla – Fethiye Karayolu’nun 60. km.’sinde, zengin doğal güzellikler ve narenciye bahçeleri içinde, sakin bir turistik beldedir. İlçe, adını aldığı Köyceğiz Gölü’nün kuzeyinde kurulu olup, 1.758 km² yüzölçümündedir.
İKLİM
Köyceğiz'in kıyı kesiminde Akdeniz iklimi, dağlık bölgelerde ise Karasal iklim görülür. Türkiye'nin Rize' den sonra EN ÇOK yağış alan Köyceğiz'de kış yağmurlarının 2-3 ay sürdüğü görülmüştür.
TURİZİM
Köyceğiz Gölü ve gölün sahille birleştiği bölgede kurulan Karia’nın önemli limanlarından ve ticaret merkezlerinden Kaunos şehri ilçenin turizmdeki önemini arttırmaktadır. Ayrıca ilçenin Sultaniye Köyü’nde mevcut olan Sıcak-Soğuk Termal Kaplıcaları, sağlık turizmi bakımından önemli bir merkez teşkil etmektedir. Diğer taraftan Yayla Köyü ve kuzeyindeki Gökçeova, safari turizmi ile ilgi görmektedir. Çandır Köyü Horozlar mevkiinde çamur banyoları ve tesisleri bulunmaktadır. Köyçeğiz'in Akdeniz kıyısında bulunan köyü Ekincik Koyu, uzun plajı, nefis koyu ve yat limanıyla, su sörfü, su kayağı ve yüzme için elverişli yerlerden biridir.her gelenin eşsiz bir yer keşfettim dediği ekincik tatilde sessizliği,huzuru,güzel deniz ve ormanı arayanlar için ideal bir koydur. Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalı, kaplıca ve çamur banyoları, 10 km. uzaklıktaki 800 m. rakımlı Ağla Yaylası, Şelale, Yuvarlakçay görülmeye değer yerlerdir. Dalaman Çayı, rafting ve trekking için önemlidir. Ağla Yaylası için yayla turizmi çalışmaları sürdürülmekte olup ayrıca göl çevresinde, Köyceğiz-Dalyan arasında bisiklet parkuru için alt yapı çalışmaları yapılmaktadır. Köyceğiz Gölü’nün batısında Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye Köyü sınırları içinde, kıyı boyunca çok sayıda termal kaynaklar vardır. Turizm ve Sağlık Bakanlığı’nca uzmanlara yaptırılan araştırma ve incelemeler sonucu çok sayıda ılıca-kaplıca ve içme kaynakları tespit edilmiştir. Bu termal kaynakların en önemlileri ve sağlık amaçlı olarak işletilenleri, Hasan Çavuş Ilıcası ve Kokar Girme denilen kaplıcalarıdır. Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Milattan önceki yüzyıllardan itibaren bir şifa yurdu olarak işletilmiştir. Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu döneminde halkın hizmetine sunulmuştur. Roma döneminde 400 hastaya aynı anda hizmet verecek kadar gelişmiş bir hastane durumundaydı. Kaynaklara göre, hastanenin girişinde “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmıştır. Ölemez Dağı da adını kaplıcalardan almıştır. 2015 yılının Temmuz ayında Şamanizm ve Tangrizim inancına sahip olan insanların katılımıyla Ayata Festivali düzenlenmiştir.
Birlikte Aileyiz
Son 10 Haber
Büyükşehir Muğla’nın Altyapısını Baştan Yarattı
haber/Genel
07.12.2023
Ören’de Kanalizasyon Hattının Yüzde 41’i Tamamlandı
haber/Genel
07.12.2023
Büyükşehir Kara Kış Yardımları ile Vatandaşın Yanında
haber/Genel
06.12.2023
Büyükşehir Ev Sahipliğinde Engelsiz Yaşam Platformu Toplandı
haber/Genel
06.12.2023
Geçici Hayvan Bakımevi Güneş Panelleri ile 305 Bin TL’lik Elektrik Üretti
haber/Genel
05.12.2023
Büyükşehirden Dalaman’da Ek Su Kaynağı Çalışması
haber/Genel
05.12.2023
Büyükşehir Belediyesi 60 İtfaiye 15 Zabıta Memuru Alıyor
haber/Genel
05.12.2023
Bozburun İçme Suyu hattının 2 Bin 500 Metresi Tamamlandı
haber/Genel
04.12.2023
Muğla’da Yaşam Resim Yarışması Ödülleri Verildi
haber/Genel
04.12.2023
25 Milyon Çiçek Üretimi İle Üretici ve Muğla Kazandı
haber/Genel
02.12.2023