Meclis Canlı

Zurnanın Ustaları Datça’da Buluştu


09.09.2021


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ve Dünya’da tek olma özelliğine sahip Uluslararası ZurnaZen festivalinin üçüncü ayağı Muğla’nın Datça ilçesinde düzenlendi.  

Dünya’da ve Türkiye’de tek ‘Zurna Festivali’ olma özelliği taşıyan Uluslararası Zurna Zen Festivali’nin 6.sı Muğla’nın ilçelerinde vatandaşlar ile buluşmaya devam ediyor. İlk ayağı Menteşe, ikinci ayağının Marmaris ilçesinde düzenlenen Uluslararası Zurna Zen Festivali’nin üçüncü ayağı ise Datça ilçesinde yapıldı.

 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde yapılan ve Datça Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen festivale, CHP Datça İlçe Başkanı Aytaç Kurt, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

18’i Türk, 4’ü yabancı toplam 22 zurna üstadının katıldığı ve pandemi kuralları çerçevesinde düzenlenen festivalde, Covid-19 aşısı olmayan vatandaşlar PCR testi kontrolü yapılarak alana alındı.

 


Başkan Uçar, “Bu etkinlikle birlikte kültür ve sanatın önemini bir kez daha anlıyoruz”

Uluslararası Zurna Zen Festivali’nin Datça ayağına katılan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar şunları ifade etti; “Bu etkinlikle birlikte kültür ve sanatın önemini bir kez daha anlıyoruz. İnanıyorum ki bu festivali izledikten sonra vatandaşlarımızdan seneye tekrar Datça’da bu festivali izlemek istiyoruz gibi talepler gelecektir. Bu tür etkinliklerin ve kültürel zenginliklerin ilçemizde yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası Zurna Zen Festivali’nin bir ayağını da Datça ilçesinde düzenleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e vatandaşlarımız adına bir kez daha teşekkür ediyorum.”

 

Başkan Gürün, “6.sını düzenlediğimiz Uluslararası Zurna Zen festivalimiz bu sene ‘Umut’ temasını kullanıyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ülke olarak salgın, yasaklar, sel ve yangınlarla kötü bir dönemden geçtiklerini, ancak tüm olumsuzluklara rağmen Türk Milleti’nin umutsuz olmadığını, birlik, beraberlikle bugünlerde daha fazla kenetlendiğini ve Zurnazen Festivali ile onlara biraz moral olmak istediklerini belirterek konuşmasına başladı. Başkan Gürün, “7 sene önce zurna festivali yapalım dediğimde zurnanın festivali mi olur dediler. Kim katılır, kim gelir dediler. Ama nerede bu sanatsal gösteriyi yapsak çok büyük katılım oldu. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kurulduğu andan itibaren bir sloganı var. Sevgi, hoşgörü ve güleryüz. İnsanlarımızın bir araya gelmesi, farklılıklarımızı bir düşmanlık ve çatışma zemini olarak değil de bir zenginlik olarak görmemiz ve ortak değerlerimizi ortaya çıkartarak birlikte olmamız gerekiyor.  Zurnanın müthiş bir coğrafyası var. Biz de zurnayı birleştirici bir öge olarak görüyoruz. Bu nedenle zurnayı bir festival ile yaşatmak ve yaşamak doğru olur diye düşünerek bu festivale başladık. 6.sını düzenlediğimiz Uluslararası Zurna Zen festivalimiz bu sene ‘Umut’ temasını kullanıyor. Umudumuzu canlı tutmamız gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk; ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hayatım boyunca hiç umutsuz olmadım’ diyor. Bizimde umutsuz olmaya hakkımız yok. Umut biziz, Umut beraberlikte umut muhakkak surette en kısa sürede tekrar gelecek. Türkiye olması gereken yere kuruluş ilkelerine tekrar oturacak ve biz aydınlık bir Türkiye olarak muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı tekrar hedef olarak hep birlikte yürüyeceğiz. Tekrar hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum iyi eğlenceler diliyorum” dedi.