Meclis Canlı

Yılda En Az 6 Milyon TL Tasarruf Sağlanacak


24.03.2023


Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü mevcut sistemleri, daha verimli ve enerji tüketimi düşük ekipmanlarla yeniliyor. Bu kapsamda son olarak Fethiye Ölüdeniz Mahallesini besleyen içme suyu terfi istasyonunda yapılan çalışma ile yılda en az 6 Milyon TL’lik enerji tasarrufu yapılması ön görülüyor.

 

Artan enerji maliyetleri nedeniyle mevcut sistemleri daha verimli ve enerji tüketimi daha düşük ekipmanlarla değiştirmeye devam eden Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tasarruf çalışmalarını sürdürüyor.

 

Özellikle içme suyunun ev ve iş yerlerine, arıtma suyunun tesislere aktarılması, tesislere gelen suyun arıtılması ile arıtılan suyun çıkışının sağlanması sırasında büyük elektrik enerjisine ihtiyaç duyuluyor. Bu yüksek elektrik enerjisi tüketiminin en aza indirilmesi için mevcut sistemler daha verimli ve enerji tüketimi düşük sistemlerle değiştiriliyor.

 

Yapılan Yatırım 1 Yıl Dolamadan Kendi Maliyetini Çıkaracak

Revizyon çalışması kapsamında Fethiye Ölüdeniz Mahallesini besleyen Karamuar ve Oluklu terfi istasyonlarında revizyon çalışmaları tamamlandı. Proje ile terfi istasyonlarına 4 Milyon 223 Bin TL yatırım yapılarak tesis kapasitesi %10 attırıldı ve %20 enerji tasarrufu sağlandı. Çalışma ile her iki terfide bulunan verimsel açıdan düşük ve kullanım ömürlerini tamamlamış olan yatay pompalar, yeni teknoloji yüksek verimli düşey pompalar ile değiştirilerek hidrolik yapılarda iyileştirmeler yapıldı. Bu sayede yıllık en az 6 Milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanması planlanıyor. Böylelikle yapılan yatırım kendi maliyetini 1 yıl dolmadan çıkaracak.