Meclis Canlı

Uluslararası Karikatür Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu


10.10.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 1’incisi düzenlenen ‘Göç’ temalı Uluslararası Karikatür Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri düzenlenen törenle verildi.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Göç temalı Uluslararası Karikatür yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi. Pandemi önlemleri çerçevesinde düzenlenen törene Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Suat Özcan, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, CHP Ula İlçe Başkanı Hüseyin Özcan, Uluslararası Karikatür Yarışması jüri üyeleri ve davetliler katıldı.

 


“Göç” konulu karikatür yarışmasında 44 ülkeden 477 eser, Türkiye’den ise 271 Türk eseri yer aldı. Belçika Karikatürcüler Derneği Başkanı Rudy Gheysens, Gürbüz Doğan Ekşioğlu (Dr. Yeditepe Ün. Öğrt. Gör.-Karikatürcü), Şevket Yalaz (Karikatürcü), Sait Munzur (Karikatürcü), Savaş Ünlü (Mizah Yazarı), A. Kadir Uslu (Karikatürcü), Mehmet Selçuk (Karikatürcü-Koordinatör) ve Büyükşehir Belediyesi temsilcisinden oluşan jüri birbirinden değerli eserler arasından dereceye girenleri belirlemede oldukça zorlandı. 1. Uluslararası Karikatür yarışmasına İngiltere’den katılarak 1. Ödülünü kazanan Mehmet Arslan özel gerekçeleri nedeniyle yarışmadan çekildi. Buna göre 2. lik ödülü Türkiye’den Özcan Çalışkan’ın olurken, 3. lük ödülünü ise Ukrayna’dan Olena Tsuranova kazandı. Bunun yanı sıra jüri tarafından 3 mansiyon ödülü belirlendi. Bunlar; 1. Saeed Sagedhi (İran), 2. Mojmir Mihatov (Hırvatistan), 3. Oğuz Gürel (Türkiye). Ayrıca Naz Ağaoğlu (Balıkesir), ve Toprak Efe Pehlivan (Bursa)  18 yaş altı ödülüne layık görüldüler. Mümin Durmaz ise Turan Özdemir özel ödülünü kazandı.

 

Karikatürcüler Derneği Adına konuşan Karikatürist Mehmet Selçuk, “Muğla’nın kültürel zenginliğini tüm misafirlerimiz gördü. Muğla’mız kültürel ve sanatsal anlamda daha da güzel büyüyecek. Karikatürcüler Derneği adına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür ederim” dedi.

 


Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanı Taner Yiğit, “Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak 5 ulusal karikatür yarışmasının ardından uluslararası yarışmamızı gerçekleştirdik. 44 ülkeden 477 eser katıldı. 748 karikatür derecelendirmeye alındı. 5 yılda 2 bin 100 karikatürümüz oldu” dedi.

 

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Muğla Büyükşehir belediyemiz 5 yıl boyunca karikatür yarışmasını ulusal çapta yapıldı. Bu yıl uluslararası yapıldı. Ve konu göçtü. Ülke olarak bulunduğumuz coğrafya konumu dolayısıyla göç güzergahında yer alıyoruz. Ve Muğla olarak da sıkıntılarını yaşıyoruz. Karikatür herkese göre farklı boyutta ve yoruma açıktır. Ülkemizde karikatür tahammül edilemiyor. Büyükşehir belediyemizin bunu yapması bizim ve ülkemiz için çok önemli” dedi.

 


CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Muğla Büyükşehir Belediyemiz ilkleri gerçekleştirme konusunda Muğla’mız adını her zaman duyurmuştur. Uluslararası karikatür yarışmasından dolayı Muğla Büyükşehir Belediyemize ve başkanımıza teşekkür ederim. Günümüzde topluma yaşanan sıkıntıları çizdiğiniz zaman zor durumda kalınıyor. Emeklerinden dolayı tüm sanatçı dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan “Değerli bir etkinlikle bir aradayız. Ülkelerin yönetsel anlamda zorlandığı dönemlerde en çok baskıyı sanatçılarımız görüyor. Karikatürden rahatsız olanlar her dönem oldu. Böyle bir süreci yaşadığımız ortamda bu gün karikatür sanatçıları için anlamlı olmalı. Etkinliğin uluslararası olması çok önemli. Bu organizasyonu gerçekleştiren başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Karikatür sanatı iki üç sayfalık metni anlatan, yorumlanabilen, toplumun ihtiyaç duyduğu sanat dallarından birisidir. Jüri üyelerimize teşekkür ediyorum. Bir araya gelmeye ve sosyalleşmeye toplum olarak en fazla ihtiyaç olduğumuz dönemden geçiyoruz. Karikatür yarışmasını 5 yılın arkasından uluslararası arenaya taşıyalım dedik. 6’ıncı yılında uluslararası boyuta taşıdık. Sayı olarak baktığımızda çok tatminkar ve farklı coğrafyalardan katılım oldu. Göç, Dünyanın ve ülkemizin yaşamakta olduğu en dramatik sahneleriyle karşılaşmamıza neden oluyor. Bu alanda Türkiye bir köprü gibi. Yaşanan dramatik olaylar. Göçün en büyük sebebi ekonomidir.  Göç ileride daha da büyük ekonomik ve siyasi olaylara neden olabilecek bir olgu. Türkiye’de ekonomik olarak zayıflayan Anadolu illerinden büyük şehirlere sürekli bir göç var. İstanbul’da yaşayan 10 kişiden sadece bir kişisi İstanbul doğumlu. Anadolu’ya ekonomik yatırımlar yapılması lazım. Oradaki insanların göçünü engellememiz lazım. Tarım gücünü kente göç olumsuz etkiliyor. 5 milyon Suriyeliyi davet etmemeliyiz. Tabi insani yardımımızı yapacağız. Ekonomi kötüyse köyden şehre, şehirden şehire, daha sonarda ülkeden ülkeye oluyor. Karikatürcünün sanatı ile bunu toplumlara anlatan göç başlıkla uluslararası karikatür yarışmasını gerçekleştirdik. Muğla’mızda Dünya’nın farklı ülkelerinden özgürce çizebilen düşünceleri bir araya getirdik. Kültür kenti Muğla’mız sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edecek ” dedi.