Meclis Canlı

Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışması Sergisi Muğla’da


08.05.2015

31. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışma Sergisi Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde açıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı 31. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışma Sergisi açılışına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı’nın yanı sıra Muğla Vali Yardımcıları Ahmet Ertürk ve Mevlüt Kurban, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Güven, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Aydın Doğan Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, serginin açılışında yaptığı konuşmada, 31.Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın bütün dünyadan karikatür sanatçılarını bir araya getirdiğini ve bu sergiyi bir kez daha Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Muğla’da açmaktan gurur duyduklarını söyledi. Candan Fetvacı; “Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması 31 yıldır yapılıyor ve dünyanın çok çeşitli ülkelerin çizerlerin eserlerinden oluşan 80 bin karikatürlük arşivimiz var. Bu yarışmamızın 31 yıldır ülkemizde sürüyor olması Aydın Doğan Vakfı’nın ifade özgürlüğü ve bunun gelişmesi için çalışıyor olması vakfımız için bir gurur kaynağı. Bizlere emanet edilen Cumhuriyet’in, demokrasinin çok önemli dayanaklarından bir tanesi ifade özgürlüğüdür. Herkes birbirine, fikrine, farklılıklarına saygı duymalı, icabında farklı durumlara birlikte gülebilmeliyiz. Biz bu karikatür yarışmasıyla bunları amaçlıyoruz. Ayrıca dünyadaki bütün sorunlara bir ayna tuttuğumuzu düşünüyoruz. Küreselleşme, savaşlar, susuzluk, kıtlık, o sene en çok hangi problem yaşanmışsa bu karikatürlerde bunları görebiliyoruz. Yarışmadaki karikatürlere bir yerde basılmış olma şartı getirmiyoruz. Çünkü ifade özgürlüğünün kıt olduğu ülkelerde karikatür sanatçıları eserlerini bastıramıyorlar. Biz bu nedenle bütün karikatürleri albümde topluyoruz, yurt içinde ve yurt dışında sergiler düzenliyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne sergimize ev sahipliği için yaptığı için teşekkür ediyorum.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Aydın Doğan Vakfı’nın gerek Uluslararası Karikatür Yarışması ile gerek eğitime verdikleri destekle Türkiye’de önemli hizmetleri gerçekleştirdiklerini, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Ulusal Karikatür Yarışması’nı Muğla’da sergilemekten dolayı mutlu olduklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Bir ülkede ifade ve basın özgürlüğü, sanatçıların kendisini rahatlıkla ifade edebildiği bir ortam olmadığı takdirde yöneticilerin kendini eleştirecek ve yanlışlarını düzeltecek herhangi bir alanı kalmaz. Son 10 yıldır ülkemizde yaşanan olaylar, cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerine, insan haklarına, ifade ve basın özgürlüğüne karşı duran, onlar, bunlar diye toplumu ikiye ayıran ve dil olarak kavga üslubu ile insanları birbirine düşüren bir politik söylem oluşturdu. Gündemin sürekli değiştirilmesi ve refleks gösteremememiz yüzünden olanları kavrayamadık. Toplum olarak demokratik kurallar içerisinde bu kabustan uyanarak ülkemizi tekrar Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere verdiği hedefle muhasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalışmalıyız. Toplumun bunları aşabilmesi için mutlak suretle sanata, sanatçıya ihtiyacımız var.Mizah, Tiyatro, karikatür bütün sanat dalları topluma ve yöneticilere çelişkilerini ve çözüm önerilerini gösteren birer pencere. Bu sanat dallarından biri de ifade özgürlüğü anlamında Karikatür sanatı. Çünkü birkaç çizgiyle sayfalarca anlatılmak isteneni kişinin yorumuna bırakarak anlatabiliyorsunuz. Bu yıl karikatürlerde en çok işlenen konular savaş ve göç. Göçün altında yatan sebeplerin başında da globalleşen dünyada tamamen sermayenin eline geçmiş büyük gelir kaynakları çok az kişiler tarafından paylaşılması ve geniş kitlelerin bu gelirlerden yararlanamaması yatıyor.  Ekonomik dengesizliklerin giderildiği, herkesin eşit ve özgür haklara sahip olduğu bir dünya için herkes üzerine düşeni yapmalı. Sayın Aydın Doğan ve Vakfı bu sorumluluk duygusu içerisinde Uluslararası Karikatür Yarışması’nın yanında, Baba Beni Okula Gönder gibi sosyal projelerle, öğrenciler için yurtlar yaparak, özellikle okula gitmek isteyen ama maddi zorluklar yüzünden okuyamayan kız öğrencileri okutarak çok önemli sosyal projeleri gerçekleştiriyor. Aydın Doğan Vakfı’na sosyal projeleri için ve 31.Ulusal Karikatür Yarışması sergisi gibi mükemmel bir etkinliği Muğla’da birlikte yaptığımız için teşekkür ediyorum.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’ndeki 31.Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sergisi 6-20 Mayıs tarihleri arasına kadar açık kalacak.