Meclis Canlı

UKOME Öğrenci Velilerini Uyardı


05.09.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile alınan UKOME kararları hakkında vatandaşlar uyarıldı.

Muğla İli Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 18.08.2016 tarihinde yapılan toplantısında, 2016-2017 eğitim öğretim döneminin 1. Yarıyılında uygulanacak okul servis aracı fiyat tarifelerine zam yapılmaması kararı alındı.

UKOME Kurulu üyesi Muğla Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı temsilcisinin de önerisi ile 2015-2016 eğitim yılı fiyatlarının 2016-2017 yılının ilk döneminde aynen uygulanmasına ve 2. Yarıyılı kapsayacak fiyat tarifesinin de Aralık ayı içerisinde yapılacak UKOME Kurulunda belirlenmesine oybirliği ile kararı verildi. Ancak bazı taşımacıların ve Özel Okulların bu karar uymayarak tavan fiyatın üzerinde servis ücreti talep ettiği belirtildi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa, UKOME tarafından belirlenen fiyatların özel yada kamu ayrımı olmaksızın tüm okullara yapılan servis taşımacılığında  geçerli olduğunu, fiyatlara hostes, KDV ve araçlarda bulunması gereken diğer zorunluluklarında dahil olduğunu, UKOME tarafından verilen fiyatların üzerinde para talep edenlerin plaka iptaline kadar gidilebilecek yaptırımlar ile karşı karşıya gelebileceğini, özel okulların ise idari ve hukuki yaptırımlar ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa, belirtilen fiyatların tavan ücret olduğunu, velilerin taşımaca ile mutabık kalması halinde bu fiyatın altında ücret verebileceğini ancak tavan fiyatının üstünde ücret verilmemesi gerektiğini belirterek vatandaşlarımızın 025 212 50 56 nolu telefon, internet yada mektup-dilekçe ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Zabıta Daire Başkanlıklarına şikayette bulunabileceklerini belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı H. Alper Kolukısa yaptığı açıklamada, sayıları çok az olsa da bazı okul yöneticileri ve servis aracı sahiplerinin UKOME’de alınan kararları yok sayarak kendi fiyatlarını uygulama düşüncesi içinde olmaması gerektiğini, velilerimizin bu talepleri dikkate almadan varsa ellerindeki sözleşme örneklerini veya taşımacı, okul tarafından verilen ve hukuki delil olabilecek belgeleri Muğla Büyükşehir Belediyemize ulaştırmalarını yada en yakın Zabıtaya araç plakalarını bildirerek şikayetçi olmalarını istedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitim öğretim kurumlarına ulaştırılmasında kaliteli, güvenli ve uygun maliyetli servis taşımacılığını önemsediklerini belirten Daire Başkanı Alper Kolukısa; Muğla Büyükşehir Belediyesi Okul Servis Aracı Araç Takip Birimi tarafından yürütülen sistemle velilerin çocuklarını servis aracındayken takip edilebiliyor. Okul servis aracının eve yaklaştığında ve okula vardığında veliye mail ve masaj yoluyla bilgi veren bu sistemin memnuniyetle karşılanıyor ve sisteme ücretsiz üye olmak isteyen velilerin Muğla Büyükşehir Belediyesi Web sitesinden başvuru formunu doldurmaları halinde sistem üyelikleri hakkında gerekli işlemler yapılıyor.” Dedi.

UKOME tarafından belirlenen kriterler ise şöyle;
Taşıma MesafesiUygulanacak Tavan Ücret0-1110 TL1-3125 TL3-5140 TL5-7 145 TL7-9 160 TL9-11 170 TL11-13 180 TL13-15 195 TL15 Km üzeri her km için3 TL
  • Ücretlere KDV Dahildir.
  • Ücretler taşıma dönemi dikkate alınarak belirlenmiş olup taşımanın yapılmadığı dönemler için(Yarıyıl Tatili) öğrencilerden ek ücret talep edilmeyecektir.
  • Öğle Öncesi ve Öğle Sonrası (Yemekli) Eğitim Öğretim yapılan okullarda 2 den fazla taşımacılık için fiyatlar en fazla %40 oranında arttırılarak uygulanacaktır.
  • Belirlenen ücretler tavan ücretler olup, öğrencilerden tarifeden daha düşük ücret alınması servis işletenleri/kooperatifleri yetkisinde değerlendirilecektir.
  • Öğrencilerden UKOME Genel Kurulu tarafından belirlenen tarifelerden fazla ücret kesinlikle talep edilmeyecektir.
  • Okul Servis Araçlarına ait ücret tarifeleri servis hizmetinin verildiği süre boyunca araç içerisinde yolcular tarafından görülebilecek bir yere asılacaktır.
  • Ücret belirlenmesi esnasında okul ile öğrencinin ikamet adresi arasındaki en kısa (Google maps, wikimapia, yandex harita yol tarifleri üzerinden)  mesafe dikkate ücretlendirme yapılacaktır.
  • UKOME Kurulunun bu kararına aykırı ücretlendirme yaparak taşımacılık yapanlar hakkındaki işlemler Muğla Büyükşehir Belediyesi Emir ve Yasaklar Yönetmeliği kapsamında yürütülecektir.