Meclis Canlı

Türkiye’nin ilk Orman Yangın Çalıştayı Muğla’da yapıldı


29.11.2019


Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Orman Yangınları Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Türkiye’de ilk olan bu çalıştayın asıl amacı yangınları tüm araç gereçleriyle bilimsel olarak değerlendirmek. Orman sadece ağaç demek değil. Ormanların bütün eko sistemiyle verdiği tahribatın analizinin yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

Orman yangınları açısından Türkiye’nin en hassas bölgelerinin başında gelen Muğla’da, Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Ormanlarımızı Korumak Görev Değil Sorumluluktur” konulu orman çalıştayı düzenledi.

Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim tarafından düzenlenen çalıştay, Muğla’nın Menteşe ilçesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşti. Çalıştaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş, Türkiye Ormancılar Derneği ikinci Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri siyasi partilerin il ve ilçe başkanları muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çalıştayın açılış konuşmalarından önce Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlar Dairesi Başkanlığının orman yangıları ile ilgili hazırladığı video yayınlandı.

Dernek Başkanı Özkara, “2020’de ülkemizde 10 bin Hektar orman yanacak”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türkiye Ormancılar Derneği ikinci Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, çalıştay öncesi Muğla’da yanan birkaç orman arazisinde incelemelerde bulunduklarını söyledi. Kızılay’la birlikte kurulan ilk derneklerden biri olduklarını hatırlatan Özkara, “Orman yangınlarında çok şehitler verdik. Kurallara uygun işi kolaylaştıran özellikle yanıcı ortamlardan uzaklaştıran sisteme ihtiyacımız var. Çünkü kızılçam yangın demektir. 2020’de ülkemizde 10 bin hektar yanacak 2.500 adet yangın çıkacak desem kehanette bulunmuş olmuyorum. 80 yıllık bir istatistik sonucu aktarmış oluyorum. Sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek bu sorunu çözüme kavuşturmak durumundadır” ifadelerini kullandı.  

Gümüş, “Eskiden yangınlarda ilk müdahaleyi orman köylüleri yapıyordu”

Muğla’da orman yangınlarının fazla olduğunu ve bunun ranttan kaynaklandığını söyleyen Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Muğla özeline baktığımız zaman yüzde 68 ormanlara çevrili bir cennet. Bu ormanlardan geçimini sağlayan köylülerimiz var. Bu güne kadarda onlar ormanı koruyan vatandaşlarımız. Ama son zamanlarda da orman köylülerimizin ormandan uzaklaştığını görmekteyiz. Eskiden bir orman yangını olduğunda ilk müdahale orman köylülerimizden gelirdi. Şimdi görüyorum ki “Yangından bana ne diyor” ve gitmek istemiyor. Bu yüzden özellikle orman köylüsünü tekrardan ormanları korumak için geri kazanmalıyız” ifadelerini kullandı.

Başkan Gürün, “Muğla sadece Muğlalılara ait olmayan özgün bir şehir”

Ülkemizde ve Muğlamızda meydana gelen orman yangınlarında tüm ekiplerin yangınla mücadelede canla başla çalıştığına dikkat çeken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, orman yangınlarında oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak, orman yangınları öncesinde ve sonrasında geleceğe mirasımız ormanlarımız için neler yapabilirizi konuşmak için Türkiye’de ilk olan bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi.

 Başkan Gürün, “Orman yangınları dünyada, ülkemizde ve özellikle yüzde 68’i orman olan Muğlamız için büyük bir sorun. Özellikle yaz aylarında geleceğe mirasımız ormanlarımızı tehdit eden orman yangınları ile büyük bir mücadele veriyoruz. Kurumlar arası iş birliği ile tüm ekipler yangınları söndürmek için büyük emek harcıyor. Türkiye’de ilkini düzenlediğimiz Orman yangınları çalıştayı ile alanlarında uzman çok değerli isimleri Muğlamızda bir araya getirdik. Muğla sadece Muğlalılara ait olmayan, yerli ve yabancı misafirlere ev sahipliği yapan çok özgün bir şehir. Ayrıca Muğla’da nüfusun yüzde 23’ü orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızdan oluşuyor. Yangınlar sadece ormanlarımıza değil aynı zamanda orman örtüsünü evi gibi kullanan canlılara ve bitki örtüsüne de zarar veriyor. Ne yazık ki çıkan yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı sebeplerden meydana geliyor. Bu çalıştaytan çıkacak sonuç bildirgesi ile orman yangınlarının önüne geçmek, yangınlardan sonra yapılacaklar ve alınacak tedbirler ile ilgili bilimsel bir sonuca ulaşmayı amaçlıyoruz. Çalıştayımıza katılan tüm değerli bilim adamlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 Konuşmaların ardından çalıştaya Prof. Dr. Tuncay Neişçi, Vehbi Tutmaz, Prof. Dr. Ali Kavgacı, Prof. Dr. Mustafa Avcı, Muğla Orman Bölge Müdrülüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Mehmet İşçi ve Prof. Dr. Doğan Kantarcı katılımcılara orman yangınları, orman yangılarıyla ilgili mücadele, orman yangınlarının önlenmesi konularında sunumlarla devam edildi. Ayrıca çalıştayın ikinci günü Zeytinköy ve Dalaman yangınlarında zarar gören alanlarda incelemelerde bulunulacak.