Meclis Canlı

Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı Açıldı


21.10.2015

Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı Açıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile kurulan Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu analiz Laboratuvarı açıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi araştırma Laboratuvarı Merkezinde gerçekleştirilen açılış törenine Muğla Valisi Amir Çiçek, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Yavuz Özfidan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Daire Başkanları, Menteşe Belediye Başkanı Yardımcısı ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde laboratuvar hakkında bilgi veren Toprak ve Bitki Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner, laboratuvarın kurulma aşamasında desteklerini esirgemeyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar’a teşekkür etti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan açılışta yaptığı konuşmasında Muğla’nın en büyük eksiklerinden birinin giderildiğinin altını çizdi. Daire Başkanı Tufan, “Bilimsellikle ve ortak akılla bu çalışmayı yürüteceğimiz inancımız tam. Laboratuvarımızın kurulum aşaması devam ederken daha vatandaşlarımıza daha hızlı hizmet verebilmek için Gezici Numune Toplama ve Eğitim Aracımızı da faaliyete geçirdik. Böylece uzmanlarımız ilçelerden toprak numunesi toplayarak laboratuvarımıza getirebilecekler. Bu projenin gerçekleşmesinde bizden desteklerini esirgemeyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Sayın Rektörümüze, çalışma arkadaşlarımıza, il ve ilçe Ziraat Odası başkanlarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

Törende konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, bu projenin hayata geçmesinden çok mutlu olduğunu belirterek, topluma hizmet verebilmek için üretilen bilimsel sonuçların uygulanabilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Harmandar, “Üniversite-Kamu işbirliğine en güzel örneklerden birisinin bugün burada açılışını yapıyoruz. Bu projede emeği geçen özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’ ve Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanımız Sayın Salih Tufan’a, çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumhur Çoban ise yaptığı konuşmasında, laboratuvar için Büyükşehir Belediye Bütçesinden 418 bin TL harcandığını söyledi. Çoban sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarım alanında faaliyet gösteren vatandaşlarımıza tohum temini, alım garantili destek, sulama suyu temini gibi bir çok alanda destek oluyoruz ve olmaya da devam edeceğiz. Kurulan her türlü işbirliği sunulan hizmetin kalitesini arttıracaktır. Muğla’mız için işbirliği içinde çalışan Sayın Valimize, Rektörümüze ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Muğla Valisi Amir Çiçek yaptığı konuşmasında ortak akıl ve kollektif hareket ile gerçekleştirilen bu projenin çok önemli olduğunu belirtti. Vali Çiçek, “ Laboratuvarı hayata geçiren herkes çok azimli ve heyecanlı. bütün sonuçlar bilimsel yollarla analiz edilebilecek. Bu sayede üreticimiz daha verimli çalışabilecek. Ürünlerinden daha fazla verim elde edebilecek. Laboratuvarın kurulmasında emeği geçen Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibi ile Rektörümüz ve ekibine çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan  Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu analiz Laboratuvarı tanıtıldı.