Meclis Canlı

Toplu İş Sözleşmesi Bilgilendirme


23.01.2022

Değerli Mesai Arkadaşımız.


Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği bu günlerde sizlerden gelen soru ve bilgilenme talepleri üzerine bir açıklama yapma gereği duyulmuştur. Değerli emekçiler, bu toplu iş sözleşmesi sürecinde de her zaman olduğu gibi sizlerin menfaatleri için imkanlar seferber edilmiştir. Bu kapsamda en düşük işçi maaşının %60,93 oranında artışla 5 bin 60 TL olmasını teklif ederek, ortalama zam oranı teklifimizi %51,27 olarak belirledik.

Kurumumuz tarafından sizlere atılan kısa mesajda her çalışanımıza ele geçecek  net tutarı gösteren artış oranı ve maaş miktarları belirtilmiştir. Teklif edilen bu miktarlar tüm kesintilerden sonra net olarak elinize geçecek ücreti göstermektedir.

Yetkili sendikamız ile anlaşmaya varılamaması durumunda sürecin nasıl devam edeceği soruları da tarafımıza yoğun olarak ulaşmıştır. Meydana gelebilecek anlaşmazlık durumunda mevzuat gereğince önce arabulucu, yine uzlaşma sağlanamaması durumunda Yüksek Hakem Kuruluna konu intikal ettirilmektedir. Yüksek Hakem Kurulu konuyu incelerken kurum ve sendika tekliflerini değerlendirmeye almadan yeni bir değerlendirme süreci işletmektedir. Kurumumuz tarafından daha önce bu süreci yaşayan belediyeler incelenmiş ve işin uzmanlarıyla da görüşülerek gerekli araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda Yüksek Hakem Kurulunun Belediyemiz tarafından verilen oran ve miktarların altında bir artış oranı ve teklif edilenden daha düşük bir maaş belirleyebileceği olasılığı ağırlık kazanmaktadır. Bu olasılık karşısında hiçbir personelimizin mağdur olmasını istemediğimizin bilinmesini isteriz.

Yüksek Hakem Kurulunun kararı kati ve bağlayıcı olduğundan belirlenen artış oran ve miktarlarının uygulamaya konulması zorunlu olacaktır. 

Son olarak, sizlerin refahının bizim önceliğimiz olduğunu ve hiçbir hak kaybı yaşamamanız için sorularınız doğrultusunda bu bilgilendirmenin yapıldığının bilinmesini isteriz. Sağlıklı, mutlu günler iyi mesailer dileriz.