Meclis Canlı

Taşımacıların Zam Talepleri Değerlendirildi


03.01.2017

Son günlerde gazetelerde “şoförler odaları ve kooperatiflerin, toplu taşıma ücretlerine zam yapılması talebi” yönünde çıkan haberlere yönelik Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bir açıklama yapıldı.

Bölgedeki gazetelerde, yakıt, sigorta, bakım, asgari ücret ve benzeri maliyet unsurları nedeniyle şoförler odaları ve kooperatiflerin toplu taşıma araç biniş ücretlerine zam yapılmasına yönelik zam talepleri ile ilgili haberler yer almıştı. Konu hakkında Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından bir açıklama yapıldı.



Fiyat güncellemesinin en son 2015 yılı başında yapıldığını belirten Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; toplu taşıma araç biniş ücretlerinin en son 2015 yılı başında güncellendiği, yaklaşık iki yıldır herhangi bir fiyatlandırma yapılmadığı ancak, özellikle 2015 yılı 4. Çeyreği ile 2016 yılı 4. Çeyreği arasındaki geçen zaman diliminde akaryakıtta %19, sigorta bedelinde %27, Bakım ve parça fiyatlarında %25, şoför ücretlerinde %37’ye varan oranlarda artış olduğunun görüldüğü belirtildi.  Ücret tarifesi belirleme görevinin (UKOME) Ulaşım Koordinasyon Kurulu yetkisinde olduğu belirtilerek; esnaflarımızın yakıt, sigorta, bakım, işçilik gibi maliyetlerin artması yönündeki beyanlarının doğru olduğunu ancak, hatların taşıdığı yolcu başı ve kilometre bazlı maliyetlerin her hatta ayrı ayrı olduğunu, bu nedenle zam taleplerinin sadece girdi artış oranı üzerinden hesaplanmasının doğru olmayacağını, araçları kullanan vatandaşlarımızın da düşünülerek, esnaftan gelen yüzde 20- yüzde 30 arasındaki zam taleplerinin hat ve kilometre bazlı maliyet hesaplarına göre değerlendirilerek UKOME Kuruluna sunulmuş olup, UKOME kurulunca alınan kararla 2017 yılında Elektronik Kartlı Biniş ücretleri yüzde 10 oranında artırılmıştır. 0-10 KM. arası hatlarda 1.50 Krş. olan öğrenci 1.65 Krş. , 2 .00 Tl. olan tam ücret ise 2,20 krş. olmuştur. Diğer mesafe  ücretleri www.mugla.bel.tr adresinde yayınlanmış olup, yeni fiyatlar 15 Ocak 2017 tarihi itibariyle geçerli olacaktır.