Meclis Canlı

Tarıma, Toprağa, Kooperatiflere, Üreticiye Sahip Çıkmalıyız


30.04.2015

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin onur konuğu olduğu Bayındır 18.Uluslararası Çiçek Festivali açılışına katıldı.

Süs Bitkileri ve çiçek üretiminin merkezi olan Bayındır’da her yıl düzenlenen Uluslararası Çiçek Festivali’nin bu yıl ki onur konuğu il belediyesi Muğla Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesi ise Soma Belediyesi idi.

Bayındır 18.Uluslararası Çiçek Festivali açılışına katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, tarıma, üreticiye, kooperatiflere önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde Bayındır’ın süs bitkileri ve çiçek üretiminin merkezi olduğunu söyledi ve kendilerini festivalin onur konuğu olarak davet eden Bayındır Belediye Başkanı’na ve festival komitesine teşekkür etti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Bayındır’a gelirken çiçek bahçelerinin, seralarının içinden geçerek ilçeye girdik. Rengarenk çiçekleriyle insanı kucaklayan, ruhunu dinlendiren bir ilçe. Büyükşehir Belediyesi, kooperatifleri destekleyerek, yönlendirerek ve teşvik ederek alım garantili bir projeyi Bayındır’da başarıyla uyguluyor ve bu projeyle üreticiyle, tüketiciyi birleştiren bir anlayışla İzmir’e hizmet ediyor. Muğla dışardan bakıldığında turizm kenti olarak bilinse de, Muğla’nın nüfusunun yüzde 60’ı tarımla ilgileniyor. Turizm geliri 6 milyar Türk lirası olan Muğla’nın, son yıllarda tarımda yaşanan olumsuzluklara ve üreticinin ürününü satamamasına rağmen tarımdan elde ettiği gelir 7.5 milyar Türk lirası. Büyükşehir yasası ile kapatılan köyler konusunu ele almamız ve köylerin kendisine yeten, gelirini yükselten alt yapısıyla gelir düzeyiyle yaşanabilir köyler için yatırımlara ve projelere ihtiyacımız var. 5 yıl sonra yasadan kaynaklanan değişiklikle köylerde emlak, imar, suyla ilgili vergiler artacak ve köylerden kentlere göçler artacak. Kültürümüzü yaşatan, bizi biz yapan değerlere sahip çıkan köylerimizden kentlere göçün önüne geçmek ve hatta köyden kente göçü sağlamak için süratle köylerdeki tarım faaliyetlerini desteklemeli, onların gelirlerini, yaşam standartlarını arttıracak çalışmaları hayata geçirmeliyiz. Merkezi yönetimlerin yasanın aksayan yönlerini görmeleri, köy tüzel kişiliğinin korunması, köylüye, tarıma, toprağa sahip çıkması gerekiyor. Bunun en güzel modelini kooperatifleri bir araya getirerek alım garantili çiçek projesi ile İzmir Bayındır’da görebiliriz. Ege’yi İzmir’in liderliğinde bir bütün olarak ele almalı, müthiş zenginliğe sahip Ege’nin her değerini ayrı bir marka haline getirmeliyiz.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli’ye yaptıkları başarılı çalışmalar için ve Muğla’yı onur konuğu olarak davet ettikleri için teşekkür eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Çiçek Festivali’ndeki standını da ziyaret etti.