Meclis Canlı

Tarihin Tanıkları Gelecek Kuşaklar İçin Hazırlanıyor


24.10.2017

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘Tarihin Tanıkları-Anıt Ağaçlar’ projesi kapsamında İl genelinde bulunan anıt ağaçların envanter çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

 

‘Tarihin Tanıkları-Anıt Ağaçlar’ projesi ile kayıtlarımıza göre tescilli 265 adet anıt ağaç ve 6 adet anıt ağaç topluluğu mevcuttur. Ağaçlar tek tek dolaşılarak yaş, çap, boy, bünye, yapısal özellikleri, hastalık-zararlı durumları uygun tekniklerle ölçülmekte, tespit edilmekte ve GPS koordinatları alınan her ağaç Coğrafi Bilgi Sistemi’nde (CBS) kayıt altına alınıyor. Proje kapsamında 84 adet anıt çınar ağacı ve anıt toplulukları, 13 adet anıt menengiç ağacı (Sakız Ağacı), 6 adet anıt zeytin ağacı, 1 adet anıt sığla ağacı topluluğu, 2 adet anıt okaliptüs ağacı ve anıt topluluğu, 26 adet anıt meşe ağacı ve anıt topluluğu ile beraber toplam 212 adet ağaç envantere eklendi. Ayrıca daha önceden tespit ve tescili yapılmamış olan 42 adet yeni anıt niteliğinde ağaç tespit edildi. Tespit edilen anıt niteliğindeki ağaçlar tescil edilmesi için ilgili kuruma başvurulacaktır.

 

Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler ile ağaçların bakım, tedavi işlemleri yapılarak hasta ağaçlar eski sağlıklarına kavuşturulacaktır. Çevre peyzajı yapılarak anıt ağaç ve çevresi görsel olarak düzenlenmesi yapılacak. İlk olarak Prof. Dr. Ünal Asan ile yapılan çalışmalar neticesinde Yatağan İlçesi Bozüyük Mahallesinde bulunan çınar ağacının bakımı ve tedavisi işlemleri için veriler çıkartıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi uzman personelleri tarafından Bozüyük Mahallesinde bulunan 1000 yaşın üstündeki çınar ağacının bakım ve tedavi çalışmaları en kısa sürede yapılacak. Muğla ili genelinde tespit edilen tüm anıt ağaçlar bakım gereksinimine göre öncelik sırası belirlenerek bakımları ve tedavileri yapılacak. Vatandaşların büyük ilgisiyle karşılanan projeyle; GPS verileri ile oluşturulacak olan yol haritaları, proje sonunda kurulacak olan web sitesi ve mobil uygulamaya aktarılarak kişilerin anıt ağaçları daha kolay ziyaret etmeleri sağlanacak. 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “ Yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşayan ve geçmişten bize miras kalan anıt ağaçların gelecek nesillere daha güzel ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak amacıyla sürdürülen bu proje; sonunda ilimizdeki tüm anıt ağaçlar bir rehber kitapta toplanarak belgelenecektir. Ayrıca Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanacak olan prestij kitap da tüm ulusal ve uluslararası önemli kütüphanelere gönderilecek.” ifadeleri yer aldı.