Meclis Canlı

Tarihi Kentler Birliği Muğla’da Buluştu


31.03.2015

Tarihi Kentler Birliği Batı Anadolu Bölge Toplantısı Muğla Buluşması, Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Muğla Valiliği’nin katkılarıyla Tarihi Kentler Birliği, Değişik Ölçeklerdeki Yerleşmelerde Koruma Örnekleri ve Yeni Hedefler konularında Muğla’da toplandı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, açılış konuşmasında Tarihi Kentler Birliği serüvenine 2000 yılında Bursa’da kurucu üye olarak başladığını ve 14 yıl boyunca Tarihi Kentler Birliği encümen üyeliği görevini severek üstlendiğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Tarihi Kentler Birliği 15 yılda ülkemizde çok önemli çalışmaların altına imza attı. Bu başarıda en büyük pay Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’na(ÇEKÜL) ve Vakıf Başkanımız değerli hocamız Prof.Dr. Metin Sözen’e ait. Farklı şekilde düşünen, bütün Anadolu’daki değerlerin tam olarak farkında olmayan, tarihe dokuya sahip kentleri, belediye başkanlarını bir araya getirdi. Kendisine teşekkür ediyorum. Muğla iki büyük medeniyetin Karya ve Likya’nın birleştiği yer. Bu medeniyetlerin hüküm sürdüğü ve şu an üzerinde yaşadığımız topraklarda yetişmiş çok değerli insanlar var. Ama biz yıllarca burada yetişen değerlere yunan medeniyeti diyerek ötelemişiz. Oysa ki bu topraklar Anadolu medeniyeti ve bizim medeniyetimiz. Hipokrat’da, Herodot’ta bu topraklarda yetişti ve kendilerini dünyaya tanıttı. Değerlerimizi kabullenip bizim demeliyiz. Bizi birleştiren bir arada tutan geçmişimiz.” dedi.

Muğla’da 110 antik kent, 17 ören yeri, Su Altı müzesi, Dünya miras listesinde yer alan Letoon kutsal alanı gibi birçok değerin olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Tarihi Kentler Birliği toplantısının Muğla’da düzenlenmesinin bu bakımdan çok anlamlı olduğunu söyledi ve bütün katılımcılara teşekkür etti.

Tarihi Kentler Birliği Batı Anadolu Bölge Toplantısı’nda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karadeniz’in güzel şehri Samsun’dan selam getirdiğini, ülke olarak müthiş bir zenginliğin coğrafyasında yaşadıklarını söyledi ve Tarihi Kentler Birliği olarak restorasyon çalışmaları ve koruma bilinciyle farkındalık oluşturmayı başardıklarını belirtti.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, konuşmasının başında Muğla’ya seneler önce geldiklerinde küçük ve bakımsız salonlarda toplantılar yaptıklarını söyledi ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e toplantının gerçekleştiği salonu Muğla’ya kazandırdığı için teşekkür etti. Prof.Dr. Metin Sözen; “Temel hedefimiz toplumun kültür öncelikli bir gündemi olması. 81 ilin vizyon planını yaptık. Birbirlerinden farklılıklarını, benzerliklerini saptadık. Bölge planları, havza planlarını yaptık. Buradaki toplantı ile beraber hızımızı arttırarak çalışacağız.” dedi.

Tarihi Kentler Birliği Batı Anadolu Bölge Toplantısı Muğla Buluşması’nda Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla gibi 81 ilin ayrı ayrı güzellikleri olduğunu, doğası, ormanın yanında şehirlerin kendilerinin geçmişten getirdikleri somut, soyut değerleriyle kimliklerinin oluştuğunu söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Muğla Valiliği’nin katkılarıyla gerçekleşen Tarihi Kentler Birliği Batı Anadolu Bölge Toplantısı Muğla Buluşması’na, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen,

İlbank Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, Burdur, Kütahya, Bartın Belediye Başkanları, Sarıyer, Kula, Ödemiş, Karacasu, Bergama, Ağlasun, Söke, Çavdarhisar, Battalgazi, Kavaklıdere ilçe belediye başkanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurullar Dairesi Başkanı, Tarihi Kentler Birliği yöneticileri, arkeolog, mimar ve belediye personeli katıldı.