Meclis Canlı

Prof.Dr. Gürol Ergin Anısına Düzenlenen Tarım 3 Sempozyumu Büyük İlgi Gördü


03.12.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası ve Muğla Veteriner Hekimler Odası işbirliği ile Muğla’da Tarım 3 Sempozyumu düzenlendi. Prof. Dr. Gürol Ergin anısına düzenlenen sempozyumda Muğla ve ülkedeki tarım politikaları, uygulamaları, sorun ve çözümleri konuşuldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyum Prof. Dr. Gürol Ergin belgeselinin gösterimi ile başladı. Sempozyuma Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ev sahipliğinde CHP Parti Meclisi üyesi Gökhan Günaydın, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut, Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen ve çok sayıda davetli katıldı. Dört oturum olarak gerçekleştirilen sempozyumda Büyükşehir Belediyeleri uygulamalarının tarıma etkisi, hayvansal üretim, bitkisel üretim ile tarımsal yapı ve sorunları başlıkları altında konular ele alındı. Sempozyum sonunda Prof.Dr. Gürol Ergin’in “Çağlar Boyunca Tarım, İnsan, Toplum” adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Konuşmasına Prof. Dr. Gürol Ergin ile olan anısını anlatarak başlayan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş “Muğla her ne kadar turizm kenti olarak görülse de aslında Muğla tarım kentidir. Menteşe de kesinlikle bir tarım kentidir. Biz de bölgemizde imkanlar dahilinde tarımsal alanda çalışmalar yapıp, bu konuda çalışmalar yapan vatandaşlarımıza da destek olmaya çalışıyoruz. Mahallelerimizde çalışmalar düzenleyerek o yörenin ürünlerini tanıtmaya ve pazarlar oluşturmaya çalışıyoruz. Ülkedeki tarımın geldiği durum ortada. Bu yüzden biz de bölgemizde tarımı yaşatmaya çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın ise konuşmasında “Gürol hoca çok özel bir insandı. Nitelikleri, sahip olduğu özellikleri ve bilgileri hep çevresine ve arkadaşlarına yansıtmayı görev sayan bir insandı. Birçok konunun yanı sıra tarımsal alanda büyük çalışmaları oldu. Onu özlem ve sevgiyle anıyorum. Tarımın ülkede geldiği durum belli. Yeni politikalar yürütülerek, yeni çalışmalar yapılarak tarım yeniden ayağa kaldırılabilir. Burada yapacağımız çalışma da bölge için önem arz ediyor. Katkıda bulunan kurumlara teşekkür ediyorum.” dedi. Günaydın konuşmasının ardından sunumunu yaptı.

Başkan Gürün; “Eşsiz güzelliklere, bereketli topraklara sahip Muğlamıza hizmet etmekten ve bu şehirde yaşamaktan gurur duyuyor, şehrimizi sağlam temeller üzerinde geleceğe taşıyoruz.”

2014 yılında Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olmasından sonra Muğla’da izleyecekleri tarım politikasını Prof.Dr. Gürol Ergin’in tecrübe ve birikimleri ile belirlemesini istediklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bugün Muğla’daki tarım laboratuvarı, Alım Garantili Çiçek Üretimi, yerel tohum merkezi gibi birçok hizmeti ve alanında uzman kişileri bir araya getiren Tarım Sempozyumu’nu çok değerli Gürol hocaya borçlu olduklarını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Siyaset insana var olan dostlarını bile kaybettirirken çok nadir dost kazandırır. Prof.Dr. Gürol Ergin’de siyasetin bana kazandırdığı çok ama çok değerli dost, ağabey ve yol arkadaşıydı. Çok değerli hocamızı bir kez daha saygı ve şükranla anıyorum. Muğlamız Büyükşehir Belediyesi olduğunda 50 yıllık Ziraat Mühendisliği, milletvekilliği tecrübesiyle tarım politikamızı Gürol hocamızın belirlemesini ve bizleri yönlendirmesini istedik. Muğlamızın nüfusunun yüzde 60’ı kırsalda yaşıyor. Turizm kenti olmamızın yanında ülkemizin çok önemli bir tarım kentiyiz. Muğlamızın bir avantajı da kırsalda ürettiklerini satabileceği kıyısal bir Muğla’sı var. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ayrı bir önem verdik. Alım garantili çiçek üretimi ile kooperatiflerimizle çiçek üretiyoruz. Toprak, Sulama suyu ve yaprak analiz laboratuvarı ile toprağımızın tahlilini yapıyor, hangi gübrenin kullanılacağından hangi üründen daha fazla katma değeri yüksek ürün elde edilire kadar üreticilerimizi bilgilendiriyor, eski alışkanlıklarımızın yerine bilimsel verileri ortaya koyuyoruz. Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezini Muğlamıza kurarak ata tohumlarımıza sahip çıkıyor, onları gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Aromatik bitkiler, trüf mantarı sahaları oluşturarak üreticimize örnek ürünleri hayata geçiriyoruz. Meraları ıslah ediyor, yem bitkisi ile hayvancılığı destekliyoruz. Toprağını satma ürününü sat sloganımızla üreten köylümüzün yanında Muğlamız için çalışıyoruz. Eşsiz güzelliklere, bereketli topraklara sahip bir ilde yaşıyoruz. Muğla’da yaşamaktan ve bu özel şehre hizmet etmekten gurur duyuyor, sağlam temeller üzerinde Muğlamızı geleceğe taşıyoruz.” dedi.