Meclis Canlı

Muğla’nın Toprak Analizi Online Olarak İzlenebiliyor


13.03.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile yürütülen çalışmada Muğla İli Tarım Arazilerinin Genel Verimlilik Durumları kitabı ve web sitesi hazırlandı.

Çiftçilerin elde ettikleri gelirlerin arttırılması ve bilimsel yöntemlere dayalı tarım yapmalarını sağlamak amacıyla 13 ilçede çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Çalışmalar kapsamında üreticilerdebn gelen toprak numuneleri dışında teknik personel tarafından belirlenen alanlardan sistematik olarak toprak numuneleri alınıyor. Toplanan numunelerin tarımsal amaçlı Toprak Sulama Suyu ve Bitki Analiz Laboratuvarında yapılan analizleri ile Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Muğla ili eğim ve yükseklik haritaları verilerinden yararlanılarak tarla, sebze ve bahçe bitkileri önerileri yapılıyor. Ayrıca her bitkinin bitki besin elementleri ihtiyacının çok farklı olması nedeniyle gübre girdilerini azaltmak amacıyla toprakları oluşturan kayaçların mineral ve element içerikleri ile ilgili de çalışmalar yapılarak haritadaki verilerin desteklenmesi çalışmaları yapılacak.

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) sunucularında hazırlanan ve  https://muglacbs.mugla.bel.tr/tarimsalverimlilik" adresinden yayına verilen mobil uyumlu web aplikasyonu sayesinde; "protokol no" veya mekansal sorgulama yapılarak aranılan numune noktasına ulaşılabildiği gibi harita üzerinden serbest seçim yapılarak da ilgili numune nokta verileri görülebiliyor. Web aplikasyonuna ayrıca uydu görüntüleri, jeoloji haritası gibi altlıklar eklenerek bahse konu veriler ile numune noktaları karşılaştırılabiliyor. Yakınımda aracı ile herhangi bir lokasyonun belirli bir çap çevresinde mevcut analiz noktalarını seçip bilgileri de görüntülenebiliyor.