Meclis Canlı

Muğla’da Engeller Sevgiyle Aşılıyor


29.06.2018

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan Eylül Ülkü Yiğit, yaşamını tekerlekli sandalye ile sürdürmesine rağmen çeşitli aktivitelerle engelleri aşmaya çalışıyor. Eylül’ün bu konudaki en büyük yardımcısı ise Muğla’da engelli vatandaşlar için hayata geçirilen hizmetler.

Menteşe’de annesi Reyhan Yiğit ile yaşayan Eylül Ülkü, doğuştan bedensel engelli. Tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürmeye çalışan 13 yaşındaki Eylül, okulda ve dışarıdaki aktivitelerle engellerini aşmaya, sosyal hayata adapte olmaya çalışıyor. İki yıl önce kurulan Kısa Mola hizmetini öğrenen Eylül ve annesi Reyhan Hanım, hizmetten ilk kurulduğu günden bu yana faydalanıyor.

“Çalışanlar birer kanatsız melek”

Anne Reyhan Yiğit Kısa Mola hizmetinden büyük mutluluk duyduğunu, faydalı ve yerinde bir hizmet olduğunu anlatırken çalışanların da çok duyarlı olduğunu belirtti. Anne Yiğit “Yaklaşık 2 yıldır bu hizmetten faydalanıyoruz. Bu zaman aralığında sıkıntılı dönemler geçirdim. Çocuğumu güvenip emanet edebileceğim pek bir insan yoktu, bu hizmeti duyduğumda ilk zamanda tereddütlerim de oldu. En başta çocuğun yanında ben de gidip çalışanları ve gelen diğer çocukları izledim. Şimdilerde ise gönül rahatlığıyla bırakıp gidebiliyorum. Çalışanlar işini bilen insanlar ve çok ilgili, adeta birer kanatsız melek.” ifadelerini kullandı.

Kısa Mola’nın hem kendisine hem de kızına bir çok yeniliği kattığını söyleyen Reyhan Yiğit “Eylül’ün tesise gitmeye başlamasından sonra iyi yönde değişiklikler oldu. Biraz içine kapanık bir kızdı fakat şimdi çok mutlu. Tesise gitmek, oradaki arkadaş ve görevlilerle bir araya gelmek için can atıyor. O gittiğinde ise bende işlerimi gönül rahatlığıyla hallediyorum. Pazara, arkadaşlarımın yanına gitmek veya işlerimi halletmek için bolca zamanım oluyor. Önceden benim için hayaldi, şimdi ise böyle güzel bir imkan var. Bu imkanı bize tanıyan Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e, ekibine ve özellikle tesiste bize yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 

“Kısa Mola benim için hayat demek”

Bu yaşına kadar bulunduğu durum nedeniyle gerek okulda gerekse sosyal hayatta çeşitli zorluklar yaşadığını söyleyen Eylül Ülkü ise Kısa Mola’nın kendisi için büyük anlam taşıdığını ifade ediyor. “13 yaşındayım ve bu güne kadar bulunduğum durum nedeniyle bir çok zorlukla karşılaştım. Ailemin desteğiyle ve çabalarımızla bu güne kadar aşmaya çalıştık. İki sene önce Kısa Mola ile tanıştığımda sanki yeni bir hayata başladım.” diyen Eylül, Kısa Mola’nın kendisine bir çok şey kattığını söylüyor.

Eylül Yiğit “Kısa Mola’ya gelmeyi çok seviyorum. Benim gibi bu hizmetten faydalanan arkadaşlarım ve buradaki görevlilerle ağabey, abla, kardeş gibiyiz. Sıkıntılı anlarımızda arayıp onlarla konuşabiliyor, yardım alabiliyoruz. Buraya gelmeden önce dışarı çıkmam bile zordu fakat şimdi özel araçlarla pikniğe, gezmeye ve hatta denize bile gidebiliyorum. Buraya gelmek için can atıyorum.” diye yaşadığı mutluluğu belirtirken, bu hizmeti sunan Başkan Dr. Osman Gürün ve personeline de teşekkürlerini iletiyor.

Türkiye’de İlk, Muğla’da Üç

Eylül Ülkü gibi bir çok engelli vatandaş ve ailelerinin faydalandığı Kısa Mola Hizmeti Muğla’da Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016’da hayata geçirildi. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan hizmet kapsamında engelli bireylere sahip olan aileler, özel bakıma ihtiyaç duyan bireylerini tesise bırakıp kendilerine zaman yaratarak gönüllerince işlerini halledebiliyorlar. Engelli bireyler ise kendilerine özel olarak tasarlanmış alanlarda uzman personel eşliğinde eğlenerek, çeşitli aktivitelerde bulunabiliyorlar. Ayrıca ulaşımları da yine belediyenin özel donanımlı araçlarıyla sağlanıyor.

İlk olarak Menteşe’de başlatılan Kısa Mola hizmetinin vatandaşlar tarafından beğenilmesi ve gösterilen ilgi sonrasında Milas ve Fethiye’de de yeni tesisler kurularak hizmete sunuldu.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ise “Eylül kızımız ve annesi Reyhan hanım gibi bir çok vatandaşımızın yanında olmak için kurduğumuz tesislerde çocuklarımız da aileleri de çok mutlu. Onlara destek olmak, hayatlarını kolaylaştırmak ve engelleri sevgiyle aşmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyor.