Meclis Canlı

Muğla’da 7 Gün 7 Hayal


17.05.2017

Sağlık ve sosyal hizmetler alanında yaptığı çalışmalarla ön plana çıkan Muğla Büyükşehir Belediyesi, engelliler haftasında vatandaşlara ilklerini yaşattı. Belediye Engelliler Haftası’nda, Muğla’da yaşayan 8 engelli vatandaşın hayallerini gerçekleştirdi.

Hayata geçirdiği projelerle ilkleri gerçekleştiren Muğla Büyükşehir Belediyesi, bir projeyle bu kez de vatandaşların ilklerini gerçekleştirdi. Engelliler Haftası nedeniyle “7 gün 7 hayal” projesini hayata geçiren belediye, 8 engelli vatandaşın hayallerini gerçekleştirmelerine aracı oldu.

Yatağan’da yaşayan zihinsel engelli 52 yaşındaki Ayşenur ve 56 yaşındaki Mehmet Dibektaş çifti kızlarını yaklaşık 5 yıldır göremiyordu. Zihinsel engelli olan ve Milas Karadeveci Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan kızlarını görmek isteyen vatandaşların bu hayalini gerçekleştirmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Belediye; çifti engelli nakil aracıyla alarak Milas’ta bulunan rehabilitasyon merkezine götürdü. Kızlarını gören Dibektaş çiftinin mutluluğu ise görülmeye değerdi.

Uzun süredir dişlerinin olmadığını ve bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Ayşenur Dibektaş’ın bir diğer hayali ise dişlerini yaptırmaktı. Dibektaş, yapılan muayene ve operasyonlar sonrasında yeni dişlerine kavuştu.

Yaşadığı bölgeyi ilk kez gördü

Kavaklıdere’nin Nebiler Mahallesi’nde yaşayan Lütfü Erdal bedensel engelli üç kardeşin en büyüğü. 42 yaşındaki Erdal, engeli nedeniyle tekerlekli sandalyeye oturamadığı için bu güne kadar hiç evden dışarı çıkamamıştı. Belediyenin deneyimli sağlık ekipleri ile birlikte hayalini gerçekleştirdi. Evden dışarı çıkan, ilk defa yaşadığı mahalleyi gören Erdal, bölgede bulunan mesire alanını da gezdi.

Uçak ve İstanbul…

53 yaşındaki Caner Can’ın hayali ise uçağa binmekti. Fethiye’de yaşayan Caner Can, sağlık ekipleri eşliğinde uçağa binerek İstanbul’a gitti. İstanbul’da gezen Can, tekrar uçağa binerek hayalini gerçekleştirmenin mutluluğuyla Fethiye’ye döndü.

Niyazi Özserin ise Menteşe’de yaşayan bir diğer engelli vatandaş. 22 yaşındaki gencin hayali ise hayatında bir kez olsun araba kullanmaktı. Gerekli çalışmaları yapan belediye Özserin’in de hayalini gerçekleştirmesinde yardımcı oldu. Niyazi Özserin, eğitmen Hüseyin Özbey eşliğinde sürüş alanında özel tertibatlı aracı kullanarak hayalini gerçekleştirdi.

Klip çekilecek

Duygu Halav, tam bir müziksever. Müziğin ayrı bir dünyası olduğunu, bolca müzik dinlediğini ve şarkılara eşlik ettiğini söyleyen 21 yaşındaki Duygu’nun hayali ise bir klip. Yöresel bir sanatçıyla küçük bir klip çekmek isteyen Halav da hayalini gerçekleştirecek. Çalışmaları yapılan klip önümüzdeki günlerde çekilecek.

İlk sinema…

Hayatlarında hiç sinemaya gitmeyen iki engelli vatandaş da hayallerini belediyenin yardımıyla gerçekleştirdi. Ula’da yaşayan 14 yaşındaki Hazal Savran ve Menteşe’de yaşayan 29 yaşındaki Gönül Öztürk, belediyenin sosyal hizmet ekipleri eşliğinde sinemaya gitti. Büyük bir heyecanla sinemaya giderek film izleyen vatandaşlara, arkadaşları da eşlik etti.

8 engelli vatandaş “7 günde 7 hayal” projesi ile hayallerini gerçekleştirdi. Hayallerini gerçekleştirebilmenin sevincini yaşayan vatandaşların gülümsemeleri görülmeye değer anlar yarattı. Vatandaşlar hayallerine ulaşmalarını sağlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve personeline teşekkürlerini ilettiler.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, engelliler haftasında da çeşitli etkinlikler düzenledi. Engelsiz Plaj Partisi, kahvaltı, gösteriler ve geziler düzenleyen belediye, projeleriyle sadece engelliler haftasında değil her zaman vatandaşlarının yanında olduğunu da gösterdi.

Başkan Gürün; “Gülümsemelerinin değerine paha biçilemez”

Muğla’da engelleri sevgi ve hizmetlerle aştıklarını, engelsiz bir şehir yaratmak için çalıştıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Muğla, sevgi, hoşgörünün, tevazunun, özgürlüklerin doyasıya yaşandığı, doğal ve tarihi güzellikleri yanında güleryüzlü, anlayışlı insan yapısına sahip yaşanacak bir şehir. Yerel yönetimler olarak Muğla’da hizmet etmenin haklı gururunu yaşarken bütün vatandaşlara hizmetlerimizle ulaşabilmeyi amaçlıyoruz. Bu noktada engelsiz bir şehir yaratmak, sosyal hayatta engelli vatandaşlarımızın daha görünür olması ve yaşam alanlarını genişletmek için Türkiye’de ilk olan hizmetleri Muğlamızda hayata geçirdik. Kısa Mola Hizmeti, engelsiz plajlar, evde bakım, engelli nakil araçları gibi hizmetlerimizle Muğla’da engelleri bir nebze olsun aştık. Muğla’da yaşayan, hayalleri, istekleri belki bizler için normal ama onlar için ulaşılmaz olan koca yürekli vatandaşlarımızın bu hayallerinin gerçekleşmesine aracı olduk. Bir arabanın koltuğuna oturup ilk defa araba kullanmak, bir uçağa binip seyahat etmek, sinemaya gidip film izlemek, evden dışarı çıkabilmek, başkaları için sıradan olan ama onlar için hayal ve ulaşılmaz olan isteklerdi. Bu hayallerin gerçekleşmesine aracı olduğumuz için onlar kadar heyecanlı, yüzlerindeki gülümseme olabildiğimiz için onlar kadar mutluyuz.” dedi.