Meclis Canlı

Muğla’da 34 susuz mahalle suya kavuştu


26.07.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi, kurulduğu tarih olan 31 Mart 2014 yılından bu yana suyu olmayan 34 Mahalle ve mevkide yaptığı çalışmalarla bölgeleri suya kavuşturdu.

İl genelinde "Susuz Mahalle Kalmayacak" sloganı ile çalışmalarına devam eden Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü, bu kapsamda su sıkıntısı olan birçok noktaya müdahale etti. 31 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren Büyükşehir yasası ile hizmete başlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi geride kalan dört buçuk yıllık süreç içerisinde 34 susuz mahalleye su götürdü.

“İL GENELİNDE ALT YAPI EKSİĞİMİZ ÇOK FAZLA”

Muğla’nın içme suyu ve alt yapı konusunda büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi için göreve geldiklerinden bu yana yapılan tespitler doğrultusunda projeler geliştirdiklerini vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “MUSKİ Genel Müdürlüğümüze kurulduğu gün İlçe Belediyeler ve diğer kuruluşlardan toplam 1.9 Milyar TL borç devrolup Türkiye'nin en borçlu su idaresi konumundaydı. Bir yandan yapılandırılan borçların ödemesini yaparken bir yandan da yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu güne kadar Büyükşehir Belediyesi olarak 969 Milyon TL yatırım yaptık bunun 266 Milyon TL’si MUSKİ Genel Müdürlüğümüzün alt yapı yatırımıdır. İl genelinde birçok İlçemizde su kanalizasyon ve yağmur suyu alt yapı hizmetleri ile ilgili yapılması gereken birçok iş var. Biz göreve geldiğimizden bu yana eksikliklerin tespit edilmesi ve giderilmesi açısından projelerimizi hayata geçiriyoruz. Yaptığımız tespitler doğrultusunda aciliyet sırasında göre tek tek bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda bu güne kadar sadece içme suyu konusunda yaptığımız çalışmalar sonucunda 34 Mahalle ve mevkiyi suya kavuşturduk.” dedi.

SEYDİKEMER’DE 16 MAHALLEYE SU GÖTÜRÜLDÜ

Sorununun en çok yaşandığı ve birçok susuz mahallenin bulunduğu Seydikemer İlçesinde 16 Mahalle Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmalar sonucu suya kavuştu. Bölgede içme suyu ve alt yapı yatırımları olarak yapılması gereken birçok yatırımın bulunduğunun altını çizen Başkan Dr. Osman Gürün, “Özellikle arazi koşulları nedeniyle çalışmalarımızda bazı zorluklar yaşamış olsak da bu güne kadar suya kavuşturulan 34 mahalle ve mevkiiden 16’sı Seydikemer İlçemizde bulunuyor.

Bu Mahalleler; Bayır Mahallesi Armutağacı ve Araplar Mevkii, Arsa Mahallesi, Çökek Mahallesi Boyağacı Mevkii, , Korubükü Mahallesi Okkabazlar Mevkii, Çaltılar Mahallesi, Yaka Mahallesi Üçpınarlar Mevkii, Boğaziçi Mahallesi, Dodurga Mahallesi Bel Mevkii, Çukurceylan Mahallesi, Sahilceylan Mahallesi, Dere Mahallesi Güze Mevkii, Karaköy Mahallesi, Çobanisa Mahallesi Koçkara Mevkii, Bekçiler Mahallesi Merkez, Kayacık Mahallesi Murcak Mevkii, Yaka Mahallesi Çadırkavak Mevkiileri.

"ALT YAPI YATIRIMLARIMIZ ARTARAK DEVAM EDECEK"
İl genelinde çalışmaların yoğun olarak sürdüğünün altını çizen Başkan Dr. Osman Gürün, “Önümüzdeki dönemde hem öz kaynaklarımız hem de kredi sağlayan kuruluşlardan aldığımız kredi ve hibelerle yatırımlarımız devam edecek” dedi. Başkan Gürün, Fethiye gibi su kaynakları açısından zengin bölgelerinde su sıkıntısını yaşadığını vurgulayarak “2018 yılında susuz mahallelerinin olmasının üzüntü verici. İnsan hayatı ve yaşamın sürdürülebilmesi için en önemli kaynak olan su ihtiyacının kesintisiz olarak sağlanması Büyükşehir Belediyesi olarak en önemli hizmet dallarımızdan birisi. Bizde bu bilinçle hiçbir ayrım gözetmeden gerekli olan her yere yatırımlarımızı yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Fethiye İlçemizde suyu olmayan Ovacık Mahallesi Mendos Mevkii, Yakacık Mahallesi, Yanıklar Mahallesi Karataş Mevkii, Esenköy Mahallesi Bademli Mevkii, Faralya Mahallesi, Kayaköy Mahallesi Kınalı Mevkii, Gökben Mahallelerine su götürerek Muğla’mıza yakışmayan bu sorunları çözüyoruz" diye konuştu.

Ayrıca Milas İlçesinde, Pınar Mahallesi Ağzıgeniş Mevkii, Fesleğen Mahallesi, Yoğunoluk Mahallesi Daşlıcan Mevkii, Sarıkaya ve Ketendere Mahalleleri.
Menteşe Özlüce Mahallesi Eşkiyalar Mevkii, Yerkesik Mahallesi Göçenler Mevkii, Meke Mahallesi Marçal Mevkii, Marmaris İlçesi Beldibi Mahallesi Gökbel Mevkii, Taşlıca Mahallesi ve Köyceğiz İlçesi Ağla Mahallesi Akkayla mevkii su götürülen diğer bölgeler.