Meclis Canlı

Muğla Sevdalısı Oktay Akbal “Cumhuriyet Muğla’dan Doğdu” etkinliği ile anıldı


22.04.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Gazetesi, Muğla sevdalısı değerli gazeteci yazar Oktay Akbal’ı 96 yaş gününde düzenlediği ‘Cumhuriyet Muğla’dan Doğdu’ etkinliğiyle andı.

Türk edebiyatının ünlü ismi, öykü ve roman yazarı, gazeteci Oktay Akbal, ölümünün 4. Yılı ve 96. yaş gününde bir dizi etkinlikle anıldı. Akyaka’da Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Gazetesi’nin ortaklığında düzenlenen ‘Cumhuriyet Muğla’dan Doğdu’ etkinliğine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Girgin, Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, Oktay Akbal’ın eşi Ayla Akbal, ve yol arkadaşları Ali Sirmen, Mustafa Balbay, Alev Coşkun, Miyase İlknur, Erol Ertuğrul, Muğla’dan dostları Hamdi Yücel Gürsoy ile çok sayıda seveni katıldı.

Oktay Akbal’ın Akyaka’da bulunan mezarını ziyaret eden dostları yazarın kabrine çiçekler bıraktı.

Mezarlık ziyaretinin ardından Akyaka’da bir otelde düzenlenen ve sunuculuğunu Muğla Sanat Severler Derneği Başkanı Sadettin Özbek’in yaptığı ‘Cumhuriyet Muğla’dan Doğdu’ etkinliğinde katılımcılar Oktay Akbal’ı anarak onun hakkındaki düşüncelerini paylaştılar.

Akbal, “Bizi gökdelenlerin olmadığı yeşil bir Muğla’da yaşattığı için Osman Gürün’e teşekkür ederim”

Etkinlikte ilk konuşan Oktay Akbal’ın eşi Ayla Akbal, bugün Oktay Akbal’ın dostlarıyla tekrardan buluştuğu gün olduğunu söyledi. Muğla’nın bir sanat kenti olduğunu belirten Akbal, “Bir gün Muğla Kültür Sanat başkenti olacak. Her tarafımız kültür ve sanatla dolu. Oktay Akbal’ın sağlığında son yazdığı yazıların birinde ‘Ölümsüz dostlarıyla bu kıyıda bir gün yine beraber olacağız’ derdi. İşte hayali gerçekleşiyor. Bu kıyıda dostlarıyla beraber. Cumhuriyet gazetemiz, Cumhuriyet rejimini ilelebet yaşatmak üzere Muğlalı Yunus Nadi tarafından kuruldu. Yani Cumhuriyet Muğla’dan doğdu. Ne mutlu Muğla’yı sevenlere Muğlalı olanlara. Bugün gazetemize sahip çıkmak demek demokratik, laik, hukuk rejimimizi yaşatmakla eş değer. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımızı kutlamak istiyorum. Bizi gökdelenlerin olmadığı yeşil bir Muğla’da yaşattığı, tarihsel mirasa ve eşsiz güzellikteki doğamıza sahip çıktığı için, ayrıca güzel sanatlara da hizmet verdiği için teşekkür ediyorum” dedi.

Gürsoy, “Akbal kibar bir insandı”

Oktay Akbal ve diğer yazarların dostu olarak bilinen işadamı Hamdi Yücel Gürsoy, Oktay Akbal ile yaşadığı anılarını katılımcılar ile paylaştı. Sözlerine ‘Ne güzel günlermiş’ diyerek başlayan Gürsoy, “Nail Çakırhan’ı tanıdıktan sonra gözlerim açıldı. Oktay abi çok kibar bir insandı kimseyi kırmak istemezdi. İstanbul’dan çok büyük tahsil yapmış, İstanbul’un büyük gazetesinde yazı yazmış olan birinin Akyada bazı yerlerinde insanlarla kontak kuruyor. Bu çok zor bir şeydir. Çünkü buraya gelen bazı arkadaşlarım Oktay Akbal’ın yaptığını yapamadı.” diye konuştu.

Ertuğrul, “Akbal, “Direnmeli ayakta durmalı Cumhuriyet’ten ödün vermemeli.’ derdi”

Türkiye- Irak sınırında şehit olan askerlerimize başsağlığı dileyerek konuşmalarına başlayan Yazar Erol Ertuğrul, Oktay abi çok iyi şiir bilen biriydi. Benim şiir okumamı sevdiğini bildiğinden ben şiir okumayı geciktirdiğim zaman beni hemen uyarırdı. Oktay abi Cumhuriyetimizin dönüştürülmesine çok üzülürdü. Parlamenter sistem yok edildi. Kuvvetler ayrımı yok edildi. Laiklik kağıt üstünde kaldı. Bunlar onu çok üzerdi ve bir gün ‘Keşke bu kadar yaşamasaydım. Bunları görmeseydim’ derdi. Oktay abinin ölümünden iki gün önce onunla yaptığım bir söyleyişi vardı. Oktay abi o söyleyişi de, ‘Direnmeli ayakta durmalı Cumhuriyet’ten ödün vermemeli.’ Dedi. Oktay abiye bişey söylemek istiyorum; ‘Abi yüreğini açık tut. Yerel seçimlerde aydınlanma kazandı. Yüreğimizde aydınlık var, geleceğimize umutla bakıyoruz. Dönüştürülen Cumhuriyetimizi geri alacağız” dedi.  yüreğini  

İlknur, “Çok şanslıyım kuşağın ucundan da olsa yetiştim”

Daha sonra konuşan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Miyase İlknur, Oktay Akbal ile geçirdiği günleri çok özlediğini dile getirerek şunları söyledi;

“İlhan abinin son dönemlerinde bana söylediği en çok şeylerden biri de Oktay Akbal’ı aradın mı olurdu. Oktay abi arandığında çok sevinirdi. Bazen de o arardı. Bir dakikada konuşurdu. Hızlı hızlı dertlerini söylerdi. O günleri çok özlüyorum. Çok şanslıyım ki kuşağında ucundan da olsa yetiştim.”

Sirmen, “Oktay Akbal cesaretli bir aydındı”

Oktay Akbal ile olan anılarını anlatan Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ali Sirmen, Muğlalı yazarların içinde Yunus Nadi haricinde herkesi tanıdığını ve yakın ilişkisi olduğunu söyledi. Oktay Akbal’ın hapse girmekten korktuğunu açıklayan Sirmen, “ Oktay Akbal hapse girmekten korkardı. Hapse girmekten aptallar korkmaz akıllılar korkar. Ancak ne yazarsa onun aynısını yazardı. Akbal’ın yazısına itiraz ederlerdi “Abi yazma seni içeri atacaklar” diye o da “Atarlarsa atsınlar bu böyle” derdi. Yani aydın cesareti bu yazar cesaretiydi. Korkak ama korkusunu yenen korkusunun üstesinden gelir ve yine de düşüncesini açıklardı. Ben Oktay Akbal’dan da bunu öğrendim. Oktay Akbal bizler için yaşayan bir adamdı buradaki diğer adamlar gibi. Yazarlar bizler için yaşarlar. Bizler için bizi anlatmak için vardırlar” diye konuştu.    

Balbay, “Oktay Akbal’a abi kardeş ilişkimiz hapiste gelişti”

İlhan Selçuk ve Oktay Akbal’ın kendisinin öğretmenleri olduğunu açıklayan 26. Dönem İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Mustafa Balbay, “ İlhan Selçuk ve Oktay Akbal benim ağabeylerimdi, öğretmenlerimdi. Ben mesleği onlardan öğrendim meslek büyüklerimdi. İlhan Selçuk, hapse girmeden iki gün önce onunla kahve içmiştik. Hapse girdiğimde de bir kere ve bir cümleden oluşan bir mektup gönderdi bana. Mektubunda da “Balbay yaşamasını bilen her yerde yaşar” yazıyordu. Onun o mektubunda yazan bir cümleyi kendime rehber edindim. Ama Oktay Akbal’a olan abi kardeş ilişkimiz hapiste gelişti. Hapisteki insanın aşması gereken ve aşınca kendisiyle barışık olduğu gün kendisini yalnız hissetmediği gündür. Ben o yüzden Oktay Akbal’a teşekkür ediyorum. Gazetemiz Cumhuriyet de, yaşatmak için inanmış 4 kuşak çalışmakta.” ifadelerini kullandı.

Coskun, “Gazetemizin ilk sayısının başlığında ‘Hükümet Gazetesi değildir’ yazıyor. ”

Cumhuriyet gazetesini kuruluşunu anlatan Alev Coşkun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yunus Nadi’yi çağırdığını ve gazete kurulmasını talep ettiğine dikkat çekiyor. Cumhuriyet Gazetesinin kuruluş sürecini anlatan Coşkun şu sözlere yer verdi; “Senin çıkardığın gazete Anadolu’da Yenigün görevlerini yaptı. Ama şimdi yeni bir görev var. İstanbul’daki halifeciler bizim Cumhuriyeti kurmamızı kabul edemiyorlar. Cumhuriyeti kurmamıza karşılar. Var mısın İstanbul’da bir gazete çıkaralım ve adını Cumhuriyet koyalım. Yunus Nadi varım diyor. Ve Mustafa Kemal’in önderliğinde desteğiyle İstanbul’da 29 Ekim 1923’den 5 ay sonra 7 Mayıs 1924’de Cumhuriyet Gazetesi kuruldu. Cumhuriyet Gazetesi’nin birinci sayısının manşeti bu gazete ‘Hükümet Gazetesi değildir.’ ‘Bu gazete Cumhuriyet İlkelerinin gazetesidir’ yazıyor” dedi. 

Gürün, “Cumhuriyet Gazetesi, Oktay Akbal ve Muğla hiçbir zaman Atatürk’ün çizgisinden ayrılmadı”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Oktay Akbal’ın yaşayıp bugünleri görmesini istediğini belirterek, “Atatürk’ün isim babası olduğu, Hemşehrimiz Yunus Nadi’nin kurduğu Cumhuriyet Gazetesi Türkiye Cumhuriyeti’nin basın hafızasıdır. Muğla sevdalısı Oktay Akbal 96 yıl önce bugün doğdu. Tıpkı onun gibi Cumhuriyet Gazetesi’de Muğlalı hemşehrimiz Yunus Nadi tarafından Cumhuriyet’in ilanından kısa bir süre sonra Atatürk’ün fikri ile kuruldu. Cumhuriyet, Oktay Akbal, Muğla hiçbir zaman Atatürk’ün çizgisinden ayrılmadı. Cumhuriyet Gazetesi bilimin, demokrasinin ışığında Atatürk’ün ileri görüşlülüğüne sahip olarak 1924 yılından beri yayın hayatını sürdürüyor. Oktay Akbal bugünlerin geleceğine olan inancını hiçbir zaman kaybetmedi. Zaman zaman öfkelenen zaman zaman yazılarına farklı şekilde kaleme alan Oktay Akbal hiçbir zaman topluma bu iş bitti öldük bittik demedi. Muğla’nın her şeyi var. 1480 kilometre kıyımız var, yüzde 68 ormanımız var, balımız var adam diksen adam çıkan toprağımız, tarımımız var. Bizim Muğla’mızın en büyük değeri insan varlığı. Bizler sizleri takip etmeye, sizlerle birlikte elimizden geldiği kadar Cumhuriyetimize Atatürk’ümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz. Umutsuz olmaya hakkımız yok. Tüm siyasi zorluklara rağmen dimdik ayakta olan Cumhuriyet Gazetesi Uğur Mumcu’nun Ahmet Taner Kışlalı’nın bizlere emanetidir. Oktay Akbal’da kitapları, yazarları ile Türkiye’ye, ebedi istirahatgahı olarak Muğlamıza emanettir. İyi ki doğdun Muğla sevdalısı hemşehrimiz Oktay Akbal” şeklinde konuştu.