Meclis Canlı

Milas’ta 17 Milyonluk Tesis Faaliyete Girdi


28.07.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Milyon 137 Bin TL ile Milas’ta yapımı tamamlanan, bölgenin 25 yıllık ihtiyacını karşılayarak çöplerden oluşan gazdan elektrik enerjisinin üretileceği Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, düzenlenen açılış töreni ile hizmete girdi.

Muğla’ya bugüne kadar 969 Milyon TL yatırım yapan ve bu rakamla Muğla’ya en fazla yatırım yapan kurum olan Muğla Büyükşehir Belediyesi, temel atmalara ve açılışlara devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 Milyon 137 Bin TL ile Milas’ta yapımı tamamlanan, bölgenin 25 yıllık ihtiyacını karşılayarak çöplerden oluşan gazdan elektrik enerjisinin üretileceği Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi düzenlenen açılış töreni ile hizmete girdi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muhtarlar, Sivil Toplum Üyeleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tokat; “Milas’ta vahşi depolama tarihe karışıyor”

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin açılış töreninde, en mutlu ve heyecanlı katılımcılardan birisi olduğunu belirterek konuşmalarına başlayan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Milas’ta vahşi depolama tarihe karışıyor. İlçemize böyle bir yatırımın kazandırılmış olmasından son derece gururlu ve mutluyum. Günümüzde çöp, hem önemli bir sorundur, hem önemli bir değerdir. Tesisin özelliği ve ileride planlanan ilaveler düşünüldüğünde bu tesisin çöpün hem sorun oluşuna, hem de değer oluşuna hitap eden bir tesis olduğunu hepimiz görüyoruz. Çöp bir sorundur çünkü bertarafı gerekir. Çağdaş yöntemlerle çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi gerekir. Ama çöp bir değerdir, onun ekonomiye kazanılması ondan enerji elde edilmesi mümkündür. Günümüzde Dünya’nın birçok ülkesi çöpü yakıp enerjiye çevirmek için başka ülkelerden çöp ithal ediyorlar. Buradaki Katı Atık Düzenli Depolama tesisinde de ileride çöpten enerji elde edilecektir. Çöpten seracılık ve tarım alanında yararlanılacaktır. Bu konuda ilçemizin çok önemli bir meselesinin çözümüne duyarlılık göstererek ivedilikle el atmasından dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e ilçem adına teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Bu yatırım gerçekten işlevselliği ve zorunluluğuyla Milas’a yapılabilecek en önemli ve en öncelikli yatımlarından birisidir. Bunu önümüzdeki süreçte Milaslılar olarak daha iyi kavrayacağız ve bunun bilincine daha iyi varacağız” dedi.

Rektör Çiçek, “Benim hedeflerim ile Başkan Gürün’ün hedefleri aynı”

Bölgenin hassasiyetlerini ve öncelikleri çok iyi bildiğini ifade eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, şunları söyledi: “Muğla dedikten sonra insanlar rahatlıyor. Bu şehire karşı büyük bir güven var. Burada açılışını yaptığımız Katı Atık Düzenli Depolama tesisin ve benzerlerinin olması bizlere büyük bir güç veriyor. Ben anladım ki benim hedeflerim ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’ün hedefleri aynı. Muğla’yı güzelleştirmek bizim amacımız. Şunu unutmayın ki sizlerle beraber çalışan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi var, bir rektörü ve çalışanları var. Öncelikle bu tesisin bölgeye kazandırılmasında emeği geçen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e ve katkısı olan herkese üniversitem adına teşekkür ediyorum.”

Özcan, “Bu tesis çağdaş ülkelerin boyutuna ulaşmayı hedefleyen sosyal demokrat belediyecilik anlayışı içerisinde bize sunulmuş bir olanaktır”

20 yüzyılın sonunda başlayan sanayide ilerlemelerin atık sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade eden CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, “Burada açılışını yaptığımız Katık Atık Düzenli Depolama tesisin önemini faaliyete geçtikten sonra daha iyi anlayacağız. 20 yüzyıl sonlarında ve 21 yüzyılda atıkların doğaya, çevreye, canlılara ve insanlara zararlı halden yararlı hale dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında bugün geldiğimiz nokta bizim için çok önemli. Yaşamımın çok önemli kısmını Milas’ta geçirmiş birisi olarak zaman zaman çöpteki çıkan yangın ile şehrimizi duman ve sis altında kalmış olduğunu yaşadık ve gördük. Bu şekilde bir tesis çağa bakışı, çağdaş ülkelerin boyutuna ulaşmayı hedefleyen sosyal demokrat belediyecilik anlayışı içerisinde bize sunulmuş bir olanaktır. Katı Atık Düzenli Depolama tesisinin Büyükşehir Belediyesinin ilk döneminde Milas’ta yapılıyor olması ve açılışını gerçekleştirmemiz nedeniyle karar, proje ve uygulama noktasında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Gürün, “Muğla’da vahşi depolama alanı olan, geçmişte ve halde rehabilite edilmemiş hiçbir çöp detone alanı bırakmayacağız.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Milas’a bugüne kadar 253 Milyon TL’lik yatırım yaptıklarını, ilerleyen süreçte de yatırımlar yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Göreve geldiğimiz günden itibaren çevre ve çöp detone alanları ile ilgili önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Milas için ortaya koyduğumuz hedeflerimizden bir tanesi de Milas’ı vahşi depolamadan kurtarmaktı. İhale ve yer tesliminden sonra bugün burada bu güzel tesisin açılışında bulunuyoruz. Muğla’da vahşi depolama alanı olan, geçmişte ve halde rehabilite edilmemiş hiçbir çöp detone alanı bırakmayacağız. Bodrum ilçemize de yapacak olduğumuz Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili çalışmalarımızda son aşamalara geldik. Yapacağımız alan ile ilgili jeofizik ve jeoteknik her türlü incelemeler yapıldı. Bakanlıktan ve diğer kurumlardan gerekli izinler alındı ve Ağustos ayında imar planını yapacağız. Muğlamızın 5’te 1 çöpünü üreten Bodrumumuzda Katı Atık Düzenli Depolama tesisimizde her şey yolunda giderse hep birlikte temelini atacağız. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar yaşamaktan ve hizmet etmekten gurur duyduğumuz Muğlamıza 969 Milyon  TL yatırım yaptık ve devralınan borçların 297 Milyon TL’lik kısmını ödedik. Toplam 1 Milyar 266 Milyon TL yatırımla Muğlamıza en fazla yatırım yapan kurumuz. Hep birlikte sloganımız olan HedefimizBirMuğla1Bir ile Sevgi, hoşgörü ve güleryüzle hizmet anlayışı ile güzel Muğlamız için çalışıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Osman Gürün, Milaslı vatandaşlarla açılış kurdelasını kesti. Ayrıca Başkan Gürün, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ni vatandaşlarla birlikte gezerek yöre halkına tesisi anlattı.

Tesiste elektrik enerjisi üretimi de yapılabilecek

Milas’a 17 Milyon 137 Bin TL yatırım ile kazandırılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde biyobozunur atık azaltımını sağlamak amacı ile kurulacak fermantasyon tesisiyle elektrik enerjisi üretimi yapılacak. Fermentasyon tesisinden çıkacak atık ısının değerlendirileceği tesis alanında sera kurulumu gerçekleştirilerek, artan ısı enerjisinin de bölgede kullanımı sağlanabilecek. Ayrıca tesis alanında karışık atık içinde bulunan ekonomik değeri olan atıkların ayrıştırılmasının sağlandığı ön işlem tesisi kurulacak. Bu sayede atığın miktarı da azaltılarak tesisin daha uzun süre kullanımı sağlanacak.