Meclis Canlı

Mete Ay, “Çalıştaki kötü koku tesiste kokmuyor”


24.09.2018

Kurban Bayramı süresince kötü koku yaydığı iddiasıyla sosyal medyada ve yerel basında yer alan Fethiye Arıtma Tesisinin kapıları Fethiye Belediyesi CHP’li meclis üyesi Ahmet Selim Yücel, Foça Mahalle Muhtarı İlker Can ve Fethiye Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği temsilcileri ile vatandaşlara açıldı.

Fethiye Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği başkanı Mete Ay,  “Çalışta kokan kötü koku tesiste kokmuyor. Bayramda hissedilen koku burada yok. Çalıştaki kokunun giderilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.

Muğla’da çevreye duyarlı yatırımlarıyla adını sıkça söz ettiren Muğla Büyükşehir Belediyesi, kurban bayramında kötü koku yaydığı iddia edilen Fethiye Arıtma Tesisinin kapılarını vatandaşlara açtı. Fethiye Arıtma Tesisini gezen Fethiye Belediyesi CHP’li meclis üyesi Ahmet Selim Yücel, Foça Mahalle Muhtarı İlker Can, Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay ve dernek üyeleri ile vatandaşlar, Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı MUSKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon ve Arıtma Tesisi Daire Başkanı Tansel Koralay’dan tesis hakkında bilgi verdi.

Koralay, “Bütün derdimiz kanalı korumak, doğayı korumak”

Tesis gezisi öncesinde kurban bayramında yaşanıldığı iddia edilen kötü kokularla ilgili vatandaşlara bilgi veren Kanalizasyon ve Arıtma Tesisi Daire Başkanı Tansel Koralay, “Bayram öncesi ve bayram süresince tesisimize turizm yoğunluğundan kaynaklı yoğun su girişi yaşandı. Bu süre zarfında Kurban Bayramı nedeniyle kanalizasyon sistemine kaçak verildiğini düşündüğümüz yüksek kirliliğe sahip kanlı su girişi ve tespit edemediğimiz istenmeyen su girişleri de yaşandı. Bayram öncesi ve yüksek turizm sezonu öncesi bu tip yoğunlukların yaşanacağını tahmin ettiğimizden dolayı gerekli tüm önlemleri almaya çalıştık. Bayram süresince ve turizm sezonunda tüm bu olumsuzluklara rağmen tesis çıkış suyunda herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı. Yine koku kaynaklı şikayetlerin devam ettiği dönemde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından tesis çıkış suyundan numune alınmış, olumsuz bir durumla karşılaşılmadı. Tesisimiz ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olup, tüm yıl boyunca atıksuların tamamını arıtabilecek durumdadır. Bununla birlikte, tesisin çıkış suyu sürekli olarak Bakanlık tarafından online izlenebiliyor. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da, Doğa ve Çevre Konusundaki hassasiyetleri herkes tarafından bilinmekte. Bu yüzden atıksu arıtma tesisleri, katı atık depolama tesisleri ve liman işletmeleri kaynaklı atıkların bertarafı gibi bir çok konuda yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Bu tür çevreci yatırımlarımız Dünya Bankası kredisi kapsamında da yapılmaya devam edecektir. Söz konusu yatırımlara, Fethiye kanalizasyon rehabilitasyonu, Hisarönü-Ovacık kanalizasyon imalatı, Ölüdeniz Atıksu Arıtma Tesisi yapımı, Fethiye Atıksu Arıtma Tesisi kapasite artışı ve rehabilitasyonu, Eşen Atıksu Arıtma Tesisi yapımını örnek gösterebiliriz. Şuan olduğu gibi Halkımızın sürekli olarak tesisimizi ziyaret edebileceğini ve halkın denetimine 7/24 açık olduğumuzu belirtirim” dedi.

Ay, “Tesisin içerisinde bayramda duyduğumuz kokuyu duymuyoruz” Üniversitesinden büyükşehir belediyesine, DSİ’den Fethiye Belediyesine kadar herkes bu konuda elinden gelenin fazlasını yapması gerektiğini söyleyen Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, şu sözlere yer verdi;

“Kurban bayramında Çalış mahallemizde çok kötü bir koku vardı. Bu kötü koku nedeniyle turistlerimizi kaybetmek bizleri üzdü. Bunun haykırışı içerisindeydik. Muğla Büyükşehir Belediyesi tesisin kapılarını bizlere açtı ve tesisi gezdirdi. Sebep sonuç ilişkisinde güzel bilgiler edindik. Özellikle tesisin kapasitesi konusunda bilmediğimiz konular vardı. Bunun öyle olmadığını anladık. Tesis içerisinde bayramdaki kokuyu hissetmiyoruz ve duymuyoruz. Bu konuyu da net olarak söyleyebilirim. Farklı bir koku var. Ama Foça’nın üzerinde de bu kokuyu hissetmiyoruz. Mut deresi sadece taşkınlar düşünülerek yapılmış bir sistem. Şuanda hiçbir bent yok. Bundan sonra Üniversitesinden büyükşehir belediyesine, DSİ’den Fethiye Belediyesine kadar herkesin bu konuda çalışması lazım diye düşünüyorum.”

Yücel, “Buraya yeni arıtma kursanız bile bu sorunlar devam edecek”

Mut deresinin tabanının acil olarak betondan kurtulması gerektiğine dikkat çeken Fethiye Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Selim Yücel, “ Mecliste karar alındığı günden bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızı fiziksel boyuta aktardık. Arıtmamızda kapasite sıkıntımız yok. Çalış kanalının acilen periyodik olarak temizlenmesi gerekiyor. Burada tecavüzler ve suiistimaller var. Bu suiistimalleri engellemeye çalışıyoruz. Bunun tespitlerini yapacağız. Bu ayın sonuna raporumuz yetişmeyecek. Çünkü uzun soluklu bir iş ve zaman yetmiyor. Mut deresinin tabanının acil olarak betondan kurtulması gerekiyor. Çünkü buradan çıkan suyun doğal filtrasyona geçmesi gerekiyor. Bunu yapmazsak sorunlarımız devam edecektir. Buraya yeni arıtma kursanız bile bu sorunları çözmediğiniz sürece bu sorun devam edecek” diye konuştu.

Tesisi gezen ziyaretçiler tesise giren atıksu ile çıkış suyunu yakından incelediler.