Meclis Canlı

MELSA 400 Yıllık Geleneği Yaşatıyor


07.08.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı Muğla El Sanatlarını Geliştirme Merkezi (MELSA) 400 yıllık kültürel miras olan el dokumacılık tezgâhını, ayda ürettiği 700 ürünle günümüzde yaşatıyor. 6 bayan çalışanın ürettiği ürünler, 400 yıllık tezgâhlardan geçerek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor.

Anadolu'nun kültürel zenginlikleri arasında yer alan ve son zamanlarda unutulmaya yüz tutan el emeği dokumacılık, MELSA’da yaşatılmaya devam ediyor. Halk kültürünün yaşatılması amacıyla teknolojik dokuma yöntemlerini tercih etmeyen Muğla Büyükşehir Belediyesine bağlı MELSA, mirasının gelecek nesillere aktarılması için çalışıyor.

Muğla’nın Menteşe İlçesinde bulunan atölyede ayda toplam 700 ürünün üretildiği 400 yıllık tezgâhlara kadın eli değiyor. Bayan personellerin ellerinden hazırlanan ürünler, 400 yıllık tezgâhlardan geçerek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor.

“GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTİYORUZ”

400 yıllık geçmişe sahip dokuma tezgâhlarının gelecek nesiller aktarılması gerektiğini vurgulayan MELSA Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, kültürel bir miras olan el dokumacılığını ayakta tutmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Geçmiş yıllarda nerdeyse her evde dokuma tezgâhlarının bulunduğunu belirten Kayı, “El dokuma kumaş tezgâhları günümüzde çok az kişi tarafından kullanılıyor. El dokumacılığı da teknolojinin ilerlemesiyle birlikte neredeyse bitmek üzere. MELSA olarak başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’ün vermiş olduğu destek ile bu el dokumacılığını gelecek nesillere aktarmak istiyoruz” dedi.

“ESKİ TEKNİĞİNE GÖRE ÜRETİM YAPIYORUZ”

Ürünleri eski tekniğinden hiçbir şey değiştirmeden şekillendirdiklerini işaret eden Kayı, “6 bayan personelimizin ekmek kapısı olan el dokumacılığı 400 yıllık tezgâhlarla günümüz şartlarında ayakta tutmaya devam ediyoruz. Özellikle tezgâhlarda üretilen ürünleri eski tekniğinde nasıl yapılıyorsa o şekilde yapılmasına özen gösteriyoruz. Kültürümüzü yaşatmak amacıyla buraya gelen ve el dokumacılığını merak eden vatandaşlarımızda bilgi veriyoruz. Bizim için önemli olan bu kültürel mirası yaşatmaktır” dedi.

“YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR”

Her kesime hitap eden ürünler üretmek istediklerini belirten Kayı, şunları söyledi; “Eskiden sofra bezi, hamam havlusu, çarşaf, gibi ürünler dokuyorlarmış ama şimdi daha otantik olan masa örtüsü, sehpa örtüsü, perde gibi ürünler üzerine çalışıyoruz. Çok amaçlı el işi olduğu için her yerde kullanılıyor. Turizm bölgesi olduğumuz için otellerin bu yönde talepleri daha fazla oluyor. Ayrıca yurt dışına da gelen siparişler üzerine ürünlerimizi gönderiyoruz. Orada da aynı şekilde bizden daha otantik ve özel sipariş ürünler istiyorlar. ”