Meclis Canlı

Lenoks Yem Bitkisi Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor


25.05.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılı sonunda tohumları satın alınarak çiftçiye dağıtılan lenoks yem bitkisinin hasadı başladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığının Muğla İlinde alternatif yem bitkilerinin üretiminin geliştirilmesi amacıyla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Büyükşehir Belediyesi tarafından tohumları satın alınarak çiftçiye dağıtılan lenoks (ot tipi yem şalgamı) bitkisinin hasadı başladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Hayvancılık sektörünün en büyük girdisini oluşturan yem maliyetlerini düşürmesi yanında besin değeri olarak yoncadan ve fiğden daha besleyici olan lenoks bitkisinden, 1 kg tohumla İlimiz koşullarında dekara 10 ton ürün alınabiliyor. Boyu 2,00-2,50 metreyi bulan lenoks bitkisinin et ve süt verimini % 30 oranında artırdığı diğer illerde yapılan çalışmalarda gözlemlendi. Sulu ve susuz alanlarda üretimi yapılabilen bu bitki hem yeşil olarak biçilip hayvanlara verilebilmekte hem de silajı yapılarak kaliteli hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.  Lenoks bitkisinin bir diğer özelliği de arıcılığa olan katkısı, 2015 yılı sonunda arıcılarımızı da proje kapsamına alarak, bu bitkinin hayvan yetiştiricilerimize faydasının yanı sıra, arıcılarımıza olan etkilerinin daha net ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz.”