Meclis Canlı

Köy Enstitülerinin 79. yılında 100 Yaş Evinde anlamlı etkinlik


30.04.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 60 yaş üzeri vatandaşların sosyal hayata daha aktif katılımlarını ve üretkenliklerinin devamını sağlamak amacıyla oluşturularak geçtiğimiz Nisan ayında faaliyete başlayan Nilüfer Caner 100 Yaş Evi’nde Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79. Yıl dönümü programı düzenlendi.

Nilüfer Caner 100 Yaş Evi üyesi emekli öğretmeler ve eğitim fakültesi öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen programda üyeler, köy enstitüleri konulu belgesel izledi. Belgeselin ardından Aksu Köy Enstitüsü mezunu Zeliha Korkmaz, öğretmenlik mesleği ve Köy Enstitülerinin kuruluşu üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

“Köy Enstitüleri anlatılmaz, yaşanır”

Korkmaz, Köy Enstitülerinin anlatılmaz, yaşanır olduğunu ifade ederek şunları söyledi: ”Marmaris’in Söğütlü köyünde 10 çocuklu bir ailenin çocuğuyum. İlkokul bizim zamanımızda 5 sınıftan oluşuyordu. İlkokul bittikten sonra Aksu’da Köy Enstitüleri açıldı ve dayım beni o okula yazdırdı. Okul başlayıncaya kadar yine köy işlerinde çalıştım. Bir gün keçi güderken okulun kayıtlarının sonuçları açıklanmıştı ve kabul edilmiştim. Köy enstitülerinde derslerimizde birçok uygulama yapıyorduk. Sanatından sporuna kadar her şeyi öğrenirdik. Yeteneklerimize göre ayrılır o alanda eğitim görürdük. Terzilikten marangozluğa kadar öğrendik. Köy Enstitüleri birkaç yıl daha olsaydı Türkiye şimdi bu konuma gelmezdi.”

Korkmaz ile gerçekleştirilen söyleşiye üniversiteden katılım sağlayan öğrenciler ve üyeler memnuniyetlerini dile getirerek Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkürlerini ilettiler.