Meclis Canlı

Kıyısal Değil Kırsal Muğla konulu fotoğraf yarışması sonuçlandı


22.10.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kıyısal Değil Kırsal Muğla’ konulu fotoğraf yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. Türkiye’nin birçok ilinden yarışmaya katılan 269 fotoğraf sanatçısının 957 eseri arasından ilk 3 fotoğraf ve mansiyon ödülünü alanlar açıklandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Yarışmada ‘Yörük Çobanlar’ adlı fotoğrafı ile Belma Arslan Birinci, ‘Dibekdereli’ adlı fotoğrafı ile Erdal Türkoğlu ikinci, ‘Sepet Tamiri’ isimli fotoğrafı ile Salim Şimşek ise üçüncü oldu. Mansiyon ödülünü ise Murat Bakmaz’ın ‘Kerimoğlu’ isimli fotoğrafı aldı. Yarışmada Nevzat Çakır, İsa Çelik, Çerkes Karadağ, Sadık İncesu ve İzzet Keribar gibi Türkiye’nin önemli fotoğrafçıları ile Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden birer temsilci jüri üyeliği yaptı.

Konuşmasına Dünya’nın en iyi 7 fotoğrafçısı arasında gösterilen ve dünyaca ünlü birçok kişiyi fotoğraflandıran Ara Güler’in hayatını kaybetmesi ile ilgili başsağlığı dilekleri ile başlayan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, şunları ifade etti: “ Kıyısal Değil Kırsal Muğla konulu fotoğraf yarışmasının sonucunda burada hep birlikte bulunuyoruz. Belki çok farkında değiliz ancak kırsaldaki yaşam çok farklı bir yaşam çeşidi. Farklı bir kültürü var, farklı doğal güzellikleri ve farklı evreni var. İşte bütün bu farklılar bu fotoğraf yarışması ile bizlere ulaştırılıyor. Bu noktada bu yarışmayı düzenleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ediyorum. Ayrıca kazansın kazanmasın bu yarışmaya katılan ve emek harcayan herkesi tebrik ediyorum.”

 Başkan Gürün; “Muğlamızın arka planda kalmış güzelliği kırsalımızı bu yarışmayla anlatmak istedik.”

 “Kıyısal Değil Kırsal Muğla” fotoğraf yarışmasının ödül töreninde konuşmasına dünyanın ve Türkiye’nin en iyi fotoğraf sanatçılarından Ara Güler’i anarak başlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, farklı güzelliklere ve özelliklere sahip Muğla’yı kırsal ve kıyısal uyumu içerisinde tüm değerleri ile geleceğe taşımak istediklerini söyledi ve yarışmaya katılan tüm fotoğraf sanatçılarına teşekkür etti. Başkan Gürün; “Ülkemizin yetiştirdiği çok değerli fotoğraf sanatçısı Ara Güler’i kaybettik. Uluslararası boyutta bir sanatçı, bir milyondan fazla fotoğrafı, 70 yıllık birikimini Ara Güler müzesinde topladı ve bu eserler gelecek nesillere aktarıldı. Ara Güler’i saygıyla anıyorum. Bir fotoğrafla birçok şey anlatılabilir. Muğla’da muhteşem coğrafyası, 1480 km kıyı şeridi, yüzde 68 orman varlığı, Karya ve Likya medeniyetlerine ev sahipliği yapan tarihi dokusu, tespit edilen 110 antik kenti olan, yeşili, mavisi, kıyıları ile milyonlarca kez fotoğraflandı. Nüfusunun yüzde 60’ı kırsalda yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan, üreten Muğla kıyısalın parlak ışıklarının arkasında kaldı. Oysa kırsalda ürettiğin, kıyısalda tüketen, kıyısal, kırsal uyumu ve işbirliği ile güzel Muğlamızı geleceğe bütün değerleri ile taşımalıyız. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde turizm anlayışı kültür turizmine dönecek ve şehirler tarihi ve doğal güzellikleri yanında korunmuş yapıları ile de misafirlerine ev sahipliği yapacak. Muğla’da bu özel şehirlerden biri. Yemyeşil yaylaları, toprağına sahip çıkan, üreten köylüleri ile Kıyısal Değil Kırsal Muğla fotoğraf yarışmamızda sizlere Muğlamızın bu yüzünü anlatmak istedik. Birbirinden değerli fotoğraf sanatçılarının eserleri ve deneyimli jürimiz ile ortaya çok güzel eserler çıktı. Muğlamıza birde bu açıdan bakalım. Çok değerli jüri üyelerimize ve eser sahiplerine teşekkür ediyor, daha farklı sanatsal faaliyetlerde birlikte olmak dileği ile hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.