Meclis Canlı

Kadınlara Kıl Keçisi desteklemesi meyvesini veriyor


30.01.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ve hayvan yetiştiriciliğine istekli kadın üreticilere destek olmak için başlattığı Kıl Keçisi projesi kapsamında Kıl Keçileri ilk yavrularını doğurmaya başladı. 

Tarımsal üretime, yerel tohuma, üretimde yenilikçi bilimsel çalışmalara, kooperatiflerle işbirliğine ve özellikle de kadınların üretime katılmasını büyük destek veren Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir kırsal kalkınma çalışmaları kapsamında başlattığı Kıl Keçisi projesi meyvelerini veriyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesince ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ve hayvan yetiştiriciliğine istekli kadın üreticilere verilen Kıl Keçileri ilk yavrularını doğurmaya başladı.

Kıl Keçisi projesi il geneline yayılacak

Yetiştiriciliği gün geçtikçe azalan kıl keçisinin hem popülasyonunu hem de kadın üretici sayısını arttırmak amacıyla Menteşe ilçesinde 40 üreticiye 2 dişi 1 erkek olmak üzere 120 Kıl Keçisinin dağıtılmasıyla başlayan Kıl Keçisi projesi il geneline de yayılacak. Projenin 2. Kısmı Mayıs ve Haziran ayları içerisinde diğer ilçelerde de devam edecek. Ayrıca Kıl keçisi projesi ile üreticilerin ikinci yılda ellerinde anaçlarla birlikte 8 kıl keçisi olması ve üretime teşvik edilmesi, hayvancılığın desteklenmesi de hedefleniyor.

Kadın üretici Arslan: “Kıl Keçisi yetiştiriciliğini büyük zevkle yapıyoruz”

Menteşe ilçesinin Akkaya Mahallesi’nde ikamet eden ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Kıl Keçisi projesinden yararlanan Aysel Aslan şunları ifade etti: “Normalde geçimimizi çiftçilik yaparak sağlıyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ve hayvan yetiştiriciliğine istekli kadın üreticilerimiz için hayata geçirdiği Kıl Keçisi projesinden yararlanarak hayvancılık yapmaya başladık. Proje kapsamında 2 dişi 1 erkek Kıl Keçisi aldık. Bunun sonucunda keçilerimiz doğurmaya başladı. Hayvan sayımızı giderek artacak. Kıl Keçisi yetiştiriciliğini büyük bir zevk ile yapıyoruz. Kıl Keçisi projesi kapsamında kadınların üretime katılmasına büyük destek veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ediyoruz. “

Başkan Gürün; “Milli ekonominin temeli tarım, tarımın ana aktörü de toprağına sahip çıkan üretici kadınlarımızdır.”

Kıl Keçisi projesi hakkında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın sanılanın aksine sadece turizm kenti olmadığını aynı zamanda tarım kenti olduğunu vurgulayarak tarımsal üretimin arttırılması için gerekli destekleri vermeye devam edeceklerini belirtti. Başkan Gürün, Muğla’da kırsaldan kente göçüşün diğer illere göre daha düşük olduğunun altını çizerken, “Başka illerde kırsaldan kente göçüş çok yüksek ancak Muğla’da bizim köylümüz toprağına sahip çıkıp üretmeye devam ediyor. Burada en önemli faktör kadınlarımızdır çünkü üretimde kadınlarımız ön plana çıkıyor. Üretimin ana aktörü kadınlarımızla Alım Garantili çiçek üretiminde, Koku vadisi projemizde birlikte hareket ediyoruz. Milli ekonominin temeli tarım, tarımın ana aktörü de üretici kadınlarımızdır. Menteşe ilçemizde başlattığımız ve ilk meyvelerini aldığımız Kıl Keçisi desteği önümüzdeki aylarda diğer ilçelerimizde devam edecek” dedi.