Meclis Canlı

Güneş Enerjisi ile Büyükşehir Çevreyi ve Bütçesini Koruyor


06.02.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi güneş enerjisinden elektrik üreterek doğayı ve bütçesini koruyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi mezbaha tesisi, otogarlar, hizmet binası çatısındaki güneş enerjisi santrallerinin tamamının devreye girmesi ile 979 kwh GES kurulu gücüne sahip olacak ve yıllık 400 bin TL tasarruf sağlaması planlanıyor.

Muğla Belediyesi döneminde yapılarak devreye alınan 105 kwh gücündeki mezbaha tesisleri güneş enerji santrali, kurulumu tamamlanan Menteşe Şehirlerarası otogar çatısındaki 280 kwh gücündeki güneş enerji santrali, yapımına başlanan Bodrum Şehirlerarası otogar çatısında kurulacak 540 kwh gücündeki güneş enerji santrali ve Bodrum Konacık Hizmet binası çatısındaki 54 kwh gücündeki güneş enerji santrali ile Muğla Büyükşehir Belediyesi 979 kwh gücünde güneş enerji santrallerine sahip olmayı ve elektrik harcamalarında yıllık 400 bin TL tasarruf sağlamayı planlıyor.

Başkan Gürün; “Güneşten elde ettiğimiz enerji ile çevremizi koruyor, bütçemize katkı sağlıyoruz.”

Muğla’nın doğası, coğrafyası ile eşsiz bir şehir olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün güneşlenme süresi ile de diğer illerden ileride olan Muğla’da bu enerjiden yararlanarak çevreye ve bütçelerine katkı sağladıklarını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Verimli toprakları, tarihi zenginlikleri ve eşsiz doğası ile Muğla üzerinde yaşayan ve ziyaret edenler için bir şehirden fazlasıdır. Bu güzel şehrin bizlere sunduğu olanaklardan biri de güneşlenme süresinde Türkiye ortalamasının çok üstünde olmasıdır. 3043 saatlik güneşlenme süresi ile fark yaratan Muğlamızda Büyükşehir Belediyesi olarak bu enerjiden çeşitli tesislerimizin çatılarında ve güneş tarlalarında yararlanıyoruz. 2013 yılında hayata geçirdiğimiz mezbaha tesisimizdeki güneş panelleri tarlası, bu yıl hizmete açtığımız Menteşe Şehirlerarası otogarın çatısı, Bodrum Konacık hizmet binamızın çatısı ve yapımına başladığımız Bodrum Şehirlerarası otogarının çatısı tamamen güneş panellerinden oluşuyor. Çağdaş şehircilik anlayışı ile çevremize ve bütçemize büyük katkısı olan bu projeleri hayata geçirdik. Bundan sonra yapacağımız tesislerin birçoğunda alanın uygunluğuna göre güneş enerjisinden yararlanacağız. Güneşten elde ettiğimiz enerji ile çevremizi koruyor, bütçemize katkı sağlıyoruz. Muğla her alanda hizmetin en iyisini hak ediyor.” dedi. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin güneş enerji santralleri mevcut durum ile yıllık 145 konutun elektrik tüketiminin Menteşe Mezbaha güneş enerji santralinden karşılayabiliyor. Tüm santraller devreye alındığında bu sayı 815 konutun elektrik harcamasını eşit olacak. Mevcut durum ile 133 ton karbondioksit (Co2) salınımını engellemiş olup, 12 bin 136 ağaç dikilmiş kadar karbon gazı emisyonu değerlerinde düşüş sağlandı. Devreye alınacak GES’ler ile 615 ton Co2 salınımı da engellenmiş olup, yıllık 55 bin 985 ağacın üsteleneceği karbon emisyonu azaltmış olacak. Ayrıca devreye alınacak tesislerle yılda toplam 748 ton Co2 salınımı engellenecek, 68 bin 121 ağaç dikmiş kadar karbon gazı emisyon düşüşü sağlanacak.