Meclis Canlı

Geleceğin Fidanları Yerel Tohum Merkezi’ni Ziyaret Etti


22.05.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’ni geleceğin üreticileri ziyaret etti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganı ile kurduğu tohum envanteri ve bünyesindeki laboratuvarlarla Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi olan Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi’ni Özel Fethiye Ortaokulu öğrencileri ziyaret etti.


Fethiye ilçesinde eğitim veren Özel Fethiye Okullarından 24 kişilik bir öğrenci grubu Yerel Tohum Merkezi’nde tohum parsellerini, üretim serasını, distilasyon tesisini, tohum odasını ve merkez bünyesindeki 3 laboratuvarı tek tek dolaştı. Öğrencilere Muğla Büyükşehir Belediyesi teknik personeli tarafından çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Daha sonra tohum ekimi ve fide dikimi konularında küçük bir eğitim alan çocuklar seralarda tohum ekimi ve fide dikimi yaptı.

 

Özel Fethiye Ortaokulu 6 B sınıfı öğrencisi Naz Özdağlar yerel tohumun şu an Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi ve Atalarımızdan kalan tohumları tekrar kullanılabilir hale getirmek, bunu çiftçiye ücretsiz dağıtmanın çok önemli bir hizmet olduğunu söyledi.

5 B sınıfı öğrencisi Çınar Seyitoğlu’da Yerel tohum merkezinde mısır fidanı diktiklerini ve bu merkezi çok güzel bulduğunu söyledi.

5A sınıfı öğrencisi Tuğba Dila Özdemir’de Atalarımızdan kalan tohumların burada ekildiğini, ondan tohum elde edildiğini ve çiftçilere dağıtıldığını söyledi. Bu tohumların GDO’suz olduğunu söyleyen Dila Özdemir yerel tohum merkezini kuranların çok duyarlı ve düşünceli olduğunu söyledi.

Berfin Azra Güsoy adlı öğrenci de bahçede dikim yaptıklarını, laboratuvarları, seraları gezdiklerini ve toprağı daha iyi tanıdıklarını belirterek bu tür merkezilerin arttırılması gerektiğini söyledi.


Başkan Gürün; “Yerel tohumun ulusal güç olduğunu 7’den 70’e herkese anlatmalı, gelecek kuşakları bu bilinçle yetiştirmeliyiz.”

 

Ülkemizde izlenen yanlış tarım politikaları nedeni ile birçok ürünü ithal eder hale geldiklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tarımda tekrar kendi kendine yetebilmek, kalkınmak için üreticiyi destekleyen, toprağında kalmasını sağlayacak projelerin üretilmesi gerektiğini belirtti.

 

Başkan Gürün; “Milli ekonominin temeli olan tarım ülkelerin kalkınması ve kendi kendine yetebilmesi açısından en önemli etmendir. Ne yazık ki son yıllarda ülkemiz üretmek yerine birçok ürünü dışarıdan ithal eder hale geldi. Oysa ülkemiz verimli toprakları, başat ürünleri ile kendi kendine yetebilen toplumların başında geliyordu. İktidarların ve kısmen de olsa yerel yönetimler olarak bizlerin görevi üreten köylümüzün toprağında kalmasını sağlayacak hizmet, projelerin üretilmesi ve tarımsal kalkınmayı sağlamak olmalı. Bu nedenle Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ayrı bir önem veriyoruz. Yerel Tohum Merkezi, tarım laboratuvarı, alım garantili çiçek üretimi, mera projesi, yem ve fidan desteği, meyve, sebze kurutma tesisi, arıcılık desteklemeleri ve daha birçok yenilikçi projeyle üreticilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Bu hizmetlerimizden biri de belki de en önemlisi Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi’ni Muğlamıza kazandırmak oldu. Kaybolmaya yüz tutmuş Ata tohumlarımızın saklanması, tekrar üretilmesi ve topraklarımızın bu tohumlarla buluşmasını sağlamayı kendimize vazife edindik. Bugüne kadar 42 ile 450 bin tohum dağıttık. Ayrıca kurduğumuz yerel tohum merkezi gezilip görülebilen, incelenebilen bir alan. Bu yönüyle de geleceğimiz gençlerimiz merkezimize gelerek incelemelerde bulunuyor ve yerel tohum merkezlerimizin hangi koşullarda saklandığını gözlemleyebiliyorlar. Toprağa dokunarak dikim yapıyorlar. Yerel tohumun ulusal güç olduğunu ve geleceğimiz için önemli olduğunun farkına varıyorlar. Çünkü geleceğin fidanları ve ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak olanlar da onlar.” dedi.