Meclis Canlı

Dünya’da Tek Olan Uluslararası Zurna Festivali’ne Yoğun İlgi


04.09.2018

Dünya’da ve Türkiye’de ilk olan Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 4.sü düzenlenen Uluslararası Zurnazen Festivali Menteşe ilçesinde başladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve her yıl büyük ilgi gören Uluslararası ZurnaZen Festivali Menteşe ilçesinde başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Uluslararası ZurnaZen Festivali açılış programının konuğu ünlü sanatçı Hüsnü Şenlendirici oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açıkhava Tiyatrosu’nda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde başlayan 4. Uluslararası ZurnaZen festivaline CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, CHP Muğla İl Başkanı Ahmet Zeybekoğlu, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Sivil Toplum Üyeleri Temsilcileri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye’nin farklı illerinden 8 zurna ustasının sahne aldığı festivalde, Bulgaristan, Tayvan, Makedonya, Azerbaycan, Ermenistan ve Hindistan’dan katılan ustalar da performanslarını sergilediler. Ayrıca ünlü klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici ile birlikte Bergama Altı Atmaca Davul Show grubunun da sahne aldığı gecede vatandaşlar unutulmaz bir gece yaşadılar.

Hüsnü Şenlendirici; “Kendi Öz Kültürümüze sahip çıkan Zurna Festivali’nde emeği geçenlere teşekkürler”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Zurnazen Festivali’ne konuk sanatçı olarak katılan ünlü klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici Zurna Festivali’nin özellikle Muğla’da olmasının çok anlamlı olduğunu, Ege’nin davul ve zurna ustalarına ev sahipliği yaptığını söyledi ve Zurna Festivali ile kendi öz kültürüne sahip çıkan Muğla’ya, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e ve festivalde emeği geçen herkese teşekkür etti. Hüsnü Şenlendirici; “Muğla’daki Zurna Festivali’ni iki yıldır biliyordum ve beni neden çağırmadılar diye düşünüyordum. Bu sene böyle bir davet gelince hemen kabul ettim. Kendi öz kültürümüze, geleneklerimize sahip çıkmalıyız. Uluslararası Zurna Festivali’nin Muğla’da yapılması ayrıca çok anlamlı. Çünkü Ege’de büyük zurna ve davul ustaları var. Özellikle Ege’deki ustalar zurnayla peşrev olmaz atasözünün aksine zurnayla peşrevde, fasılda yaparlar, yeri geldi mi insanı ağlatırlar, yeri geldi mi de oynatırlar. Kültürümüze sahip çıkan bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Başkan Gürün; “Dünyanın ihtiyacı olduğu sevgi ortamı ve birliktelik Uluslararası Zurnazen Festivali ile Muğla sahnesinde yaşanıyor.”

Muğla’da Uluslararası Zurnazen Festivali ile farklı coğrafyalardan ustaları sevgi, barışın kenti Muğlamızda aynı sahnede buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, dünyanın bu sevgi ortamına, birlikteliğe, çok sesliliğe ve barışa ihtiyacı olduğunu belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Zurna ve davul bizim öz kültürümüzü, geleneklerimizi ortaya koyan, bizleri bir araya getiren enstrümanlar. Zurna ve davul özellikle dünyanın birçok ülkesinde, Türki Cumhuriyetlerde tınısı ve sesi ile yaşantının, kültürün bir parçası. Uluslararası Zurnazen Festivalimiz ile amacımız bu kültürleri bir araya getirerek yaşatmak. Dünya’nın farklı coğrafyalarından, Tayvan’dan Hindistan’a, Azerbaycan’dan Makedonya’ya zurna ustaları Muğlamızda bir aradalar. Zurnanın sesi, davulun tınısının birleştiriciliğinde aynı enstrümanı farklı ezgi ve melodilerle ustalarımızdan dinleyeceğiz. Dünyanın bu birlikteliğe, beraberliğe, sevgi ve barış ortamına ihtiyacı var. Zurnazen Festivali’ne katılan tüm ustalarımıza teşekkür ediyorum. Onları bu festivalden sonra Muğlamızdan bir barış, sevgi elçisi olarak memleketlerine uğurlayacağız.” dedi. 

3 Eylül Pazartesi günü Menteşe’de başlayan 4 Eylül Salı Ortaca’da, 5 Eylül Çarşamba Fethiye’de gerçekleştirilecek olan festival 6 Eylül Perşembe günü Milas’ta son bulacak.