Meclis Canlı

Doktor Başkan mezuniyette genç meslektaşları ile buluştu


21.06.2019


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün Tıp Fakültesi mezuniyet törenine katılarak mezun olan doktor adayları ile bir araya geldi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Mezuniyet törenine katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün genç meslektaşlarıyla bir araya geldiği törende yaptığı konuşmada malzemesi insan doktorluk mesleğinin gurur duyulacak bir meslek olduğunu, ülkemizdeki zorluklarını, sağlıktaki şiddetten ve en önemlisi de performansa dayalı sistemin hastayla doktor arasındaki iletişimi azalttığını söyledi.

Başkan Gürün; “Doktor için en büyük hediye, kazanç iyileşen hastanın sağ ol doktorum demesidir.”

2018-2019 eğitim öğretim yılında 60 mezun veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tahsil hayatının en uzun bölümlerinden olan Tıp Fakültesi’ni bitirerek gurur duyacak bir mesleğe adım atan tüm doktor adaylarını ve onları fedakarca okutan ailelerini kutladı.

Başkan Gürün; “Bugün meslek hayatınız için önemli bir adım atıyorsunuz. Uzun bir yolculuktan sonra tatlı bir tereddüt içindesiniz, gerçekten okulumuz bitti mi, şimdi doktor muyuz diye. Aldığınız sorumluluk ne kadar ağır olsa da gurur veren bir mesleği yapacaksınız. Çünkü malzemeniz insan. İnsan en kötü, en çaresiz anında size gelerek benim derdime derman ol diyeceği bir vazifeniz var. Mutlak suretle insan sevginizin en yüksek seviyede olması gerekir.

Hekimin kızmaya, yorulmaya, uykusuz kaldım demeye, hakkı yok. Mesai saati diye bir kavram yok. 7/24 hizmete hazır durumda olmanız gerekiyor. Onun için mesleğinizi ve yaşamınızı devam ettirebilmek için insan sevginizin en üst seviyede olması gerekiyor. Hasta ile doktor arasına kesinlikle paranın girmemesi gerekiyor. Ekonomik geliriniz, giderleriniz elbette olacak fakat para konusunun her zaman ayrı yerde olması gerekiyor. Sizler için en büyük hediye en büyük gelir tedavi ettiğiniz hastaların gözünüzün içine bakarak sağ olun doktorum demesi, bence en güzel hediye ve kazanç bu.” dedi.

Başkan Gürün; “Hekimlik hastanın gözünün içine bakmak, dokunmak, rahatsızlığını anlamak için onu yakından tanımaya çalışmaktır.”

20 yıllık doktorluk mesleğinde ve 20 yıllık belediye başkanlığı döneminde kullandığı sloganın “Sevgi, hoşgörü ve güleryüzle hizmet” olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün doktorlukta da belediye başkanlığında da malzemenin insan olduğunu belirtti. Başkan Gürün; “Ülkemizde sağlık alanında ne yazık ki performansa dayalı bir sistem var. Ne kadar hasta bakarsan, ne kadar ameliyat yaparsan sayılara göre gelir elde etmeye yöneltiyor. Sayılara değil kaliteye bakmak gerekiyor. Bu sistemin de meslek örgütleri ile tartışılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Konuyu günümüz açısından biraz da abartarak örneklersek e-doktorluk yapılıyor. Hasta geliyor, bilgisayar ekranına bakılıyor, neyin var diye soruluyor, tahlile gönderiliyor, tahlil sonuçları bilgisayar ekranına geliyor, hastalığınız bu deniyor, bu sonuçlara göre reçete oluşturuluyor o da hastaya eskisi gibi verilmiyor, hasta eczaneye gidiyor, ilacını alıyor. Hekimlik bu değil, hekimlik dokunmak, gözünün içine bakmaktır, kişiye göre yöresel şiveyle “nahasın, neyin var deyiver bakem” demektir. Onun dilinde konuşmak, onun yaşam koşullarına, aile ilişkilerine göre rahatsızlığını anlamaya çalışmaktır.” dedi.

Başkan Gürün; “Bu ülkenin geleceği de sağlığı da sizlere emanet, yolunuz açık rehberiniz Atatürk olsun”

Mezuniyette yaptığı konuşmada sağlıkta şiddet ve doktorların toplumsal sorunlarla da yakından ilgilenmesi konularına değinen Başkan Gürün şunları söyledi; “Sağlıkta şiddet konusunda da rakamlara baktığımızda ülkemizde ne yazık ki sürekli artış var. Son 6 yılda 68 binden fazla sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bunun altında yatan toplumsal sorunlar irdelenmeli hastanın ve hasta yakınının doktora güveninin artması gerekiyor. İnsanın hayatı ve yaşam koşulları hasta olmayla ilgili, hastalığın yaratılmasıyla birebir etkilidir. Ekonominin ve sosyal yaşamın daha kaliteli hale gelmesi için hekimin de sosyal olaylarla ilgilenmesi, ülkenin sorunlarında söz sahibi olması gerekir. Onun için sizler Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün yolunda Cumhuriyet değerlerine sahip, onları savunan, demokrasi, insan hakları için mücadele eden bireyler olarak ülkenize başarıyla hizmet edeceksiniz. Yolunuz açık, rehberiniz her zaman Atatürk olsun.” dedi.