Meclis Canlı

Deniz Ürünlerini Sanata Dönüştüren Sergi Açıldı


09.07.2021


Denizden çıkardığı balık, ahtapot gibi organik malzemeleri tablo haline getirerek özgün sanat eserleri sunan Ressam Nedim Celkan’ın “Su Ürünlerinden Sanatsal Yapıtlar Sergisi” Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi sergi salonunda sanatseverlerle buluştu.

Pandemi nedeniyle ara verilen sanatsal faaliyetlere, normalleşme süreciyle birlikte hız veren Muğla Büyükşehir Belediyesi, Ressam Nedim Celkan’ın “Su Ürünlerinden Sanatsal Yapıtlar Sergisini” görücüye çıkardı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla açılan sergi 9 Ağustos’a kadar Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi sergi salonunda sanatseverlerle buluşacak.

Denizden çıkardığı balık, ahtapot gibi organik ürünlerden yaptığı eserlerle dikkat çeken Ressam Celkan’ın “Su Ürünlerinden Sanatsal Yapıtlar Sergisi” açılışı yapıldı. Açılışa Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün’ün yanı sıra Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, MUFED Başkanı Sadettin Özbek ve Büyükşehir Meclisi üyeleri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar sergiyi gezdi.


“Yediği Deniz Ürünlerini Sanata Dönüştürüyor”

Açılış töreninde konuşan Ressam Nedim Celkan, 50 yıldır dalıyorum. Dalışlarım sırasında denizde yakaladığım balık ve kabuklu deniz canlılarının etini yiyor, kalanlarını atıyordum. 35 yıl önce bu atıkları değerlendirmeye karar verdim. Balığın kuyruğunu, kanadını, kılçığını çöpe atmak yerine eserlerimde kullanıyorum. Zamanla deniz kabuklarını ve hatta deniz yosunlarını da malzeme olarak kullanmaya başladım. Tüm deniz ürünlerinin atıklarını değerlendiriyorum. Sanata ve sanatçıya verdiği desteklerden dolayı başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Gürün; “Denizin derinliklerindeki yaşam bir sanatçının elinde sanata dönüşmüş”

Sanatın, sanatçının yarattığı, ortaya koyduğu eserlerin sanatseverlerle buluşturulması gerektiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün pandemi nedeni ile ara verilen sanat etkinliklerine dünyada ve Türkiye’de örneği olmayan deniz ürünlerinden yapılan ressam Nedim Celkan’ın eserleri ile start verdiklerini belirtti.

Başkan Gürün; “Muğla’mız masmavi denizleri, 1480 km kıyı şeridi ile herkesi kendine hayran bırakırken bir ressam çıkıp masmavi denizlerimizin derinliklerindeki gizemi, yaşamı resim sanatıyla birleştirerek bizlere sunuyor. Dünya’da ve Türkiye’de tek olan bu resimlerde hiçbir boya yok. Sadece deniz canlılarının bir sanatçının elinde usta dokunuşlarla sanata dönüşmesi var. Mitoloji, hikayeleştirme, efsaneler ve gizem dolu resimlerde sanatçının kendisinin dalarak denizden çıkardığı deniz canlıları resimlerde ölümsüzleşmiş. Sanatıyla ortaya eşsiz eserler çıkaran İstanbul doğumlu Muğlalı Nedim Celkan’ı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Muğlalı hemşehrilerimizi bu eşi benzeri olmayan sergiyi görmeye davet ediyorum” dedi.