Meclis Canlı

Datça’daki orman yangını kontrol altına alındı


14.07.2022


Muğla’nın Datça ilçesinde 13 Temmuz Çarşamba günü başlayan ve 14 Temmuz Perşembe günü öğle saatlerinde kontrol altına alınan yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 728 hektar alan zarar gördü. Soğutma çalışmalarının devam ettiği orman yangınında Muğla Büyükşehir Belediyesi de personel, araç ve yardımcı ekipmanları ile sahada aktif olarak görev aldı. 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla’nın Datça ilçesinde yaşanan orman yangınlarında aktif görev aldı. İtfaiye ekipleri yangın alanında söndürme çalışmalarına katılırken, yangın alanlarının organizasyonu ve farklı hizmetler için birçok büyükşehir personeli de alevlerin kontrol altına alınması için mücadele etti. Datça ilçesindeki orman yangınlarının ilk gününden bu yana teyakkuz halinde olan Büyükşehir Belediyesi, personel, araç ve yardımcı ekipmanları ile sahada görevini sürdürdü.

 



İlk belirlemelere göre yaklaşık 728 hektar alan zarar gördü

13 Temmuz Çarşamba günü Datça Hava Radar Mevzi Komutanlığı yerleşim bölgesinin alt kısmından çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle Mesudiye Mahallesi’ne doğru ilerledi. Hava Radar Mevzi Komutanlığı altı, Mesudiye Mahallesi Girtepe ve Domuz Çukuru bölgesinde devam eden yangın 14 Temmuz Perşembe günü kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının devam ettiği yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 728 hektar alanın zarar gördüğü tespit edildi.

 

25 ev ve 3 bin 520 vatandaş tahliye edildi

Soğutma çalışmalarının devam ettiği orman yangınında Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler, tahliye çalışmaları için yoğun mesai harcadı. Orman yangını esnasında Meşe Çukuru Mahallesi’nde 10 ev, Döşeme Mevkii’nde 15 ev, Mesudiye Hayıtlıbükü ve Mezitli Mahalleleri’nde konaklama tesislerinde bulunan 3 bin 520 kişinin tahliyesi sağlandı.

 

 Onlarca hayvan hayata döndürüldü

Yangınlarda alevlerden ve dumandan etkilenen hayvanlara kısa zamanda müdahale eden Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri, onlarca hayvanı hayata döndürdü. Hasar tespiti yapılan yerlerde ekipler, yangından zarar gören hayvanların yanık ve yaralarını tedavi etti. Yangınlar esnasında 28 büyükbaş, 35 küçükbaş hayvanın tahliyesi sağlandı.

 



İlkyardım desteği sağlandı

Muğla Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri tarafından orman yangını bölgesinde dumanlardan etkilenen vatandaşlara ilk yardım desteği ve gerekli durumlarda ise sağlık kuruluşlarına hastaların sevkini sağladı. Yangınlar esnasında Büyükşehir Belediyesi sağlık ekipleri tarafından oksijen desteği, pansuman, göz yaşı damlası uygulaması, tansiyon ve şeker ölçümü, ambulans nakil hizmeti verdi. Ayrıca gelen talepler doğrultusunda vatandaşlara hekim ve klinik psikoloğu desteği de sağlandı.

 

Mobil bakım araçları ile arızalanan araçların bakım onarımları yapıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Datça ilçesinde yaşanan orman yangınlarında mücadele eden ekiplere araç, ekipman ve personeli ile önemli bir destek sağladı.  Mobil bakım araçları ile yangın yerlerinde arızalanan araçların bakım onarımları yapan Büyükşehir ekipleri, araçlara su takviyesi de yaparak görevlerine devam etmelerini sağladı.

   

Kumanya, çorba, çay, kahve ve su dağıtımı yapıldı

Orman yangını bölgesinde görev yapan Büyükşehir Belediyesi, personel ve vatandaşların yemek ihtiyaçları da giderdi. Büyükşehir Belediyesi’nin ikram araçları ile yangın bölgesinde görev yapan personel ve vatandaşlara kumanya, soğuk içecek ve çorba dağıtımı yapıldı.