Meclis Canlı

Çevre Dostu Büyükşehirden Milas’a Büyük Yatırım


26.03.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi 17 Milyon 137 Bin TL’lik yatırımla Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin yapımına başladı.

İl genelinde yaptığı çevreci yatırımlarla Muğla’nın yeşilini ve mavisini koruyan Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas’ta yapımına başladığı katı atık düzenli depolama tesisi ile çevre yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor.

“Çevre Dostu Muğla” sloganıyla bu güne kadar Muğla il merkezinde 4 ilçeye hizmet edecek Katı Atık düzenli depolama tesisi ve Muğla’da ilk olan tıbbi atık tesisi, Fethiye düzenli depolama tesisinde 2.Lotu hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi kıyılardan teknelerle atık toplama, hafriyat atıkları için geri dönüşüm tesislerini de Muğla’ya kazandırdı. Ayrıca Muğla’da 1 olan hafriyat alanı sahasını da  7’ye çıkardı.

Milas katı atık düzenli depolama tesisi 2 lot olarak yapılarak bölgenin yaklaşık 25 yıllık ihtiyacını karşılayacak. Günlük 250 ton atığın bertaraf edileceği düşünülen tesisin %80 yapım işi tamamlanmış durumdadır. Tesisin kullanıma açılması ile birlikte Milas İlçesinde yaklaşık 30 yıldır kullanılmakta olan vahşi çöp döküm sahası rehabilite edilecek.

Elektrik ve Gübre Üretilecek

Tesis alanında biyobozunur atık azaltımını sağlamak amacı ile kurulacak fermantasyon tesisiyle elektrik enerjisi üretimi yapılacak. Fermentasyon tesisinden çıkacak atık ısının değerlendirileceği tesis alanında sera kurulumu gerçekleştirilecek olup, artan ısı enerjisinin de bölgede kullanımı sağlanabilecektir. Ayrıca tesis alanında karışık atık içinde bulunan ekonomik değeri olan atıkların ayrıştırılmasının sağlandığı ön işlem tesisi kurulacak. Böylelikle depolanan atığın miktarı azaltılarak tesisin daha uzun süre kullanımı sağlanmış olacak.

“Çevreye Yapılan Yatırım Geleceğe Yatırımdır”

Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile Muğla’da çevre için büyük bir adımın daha atıldığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, çevreye yapılan yatırımın geleceğe yapıldığını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Yüzde 68 orman varlığı, 1480 km kıyı şeridi, doğal ve tarihi güzellikleri ile Muğla Türkiye’nin en yaşanılacak şehirlerinin başında geliyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak bu özel coğrafyayı hizmetlerimizle korumak, geleceğe taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Milas’ta yapımı devam eden katı atık düzenli depolama tesisi ile Bodrum hariç Muğla genelinde vahşi depolamanın önüne geçiyoruz. Muğla’nın beşte bir çöpünü üreten Bodrum ilçemizdeki katı atık tesisinin yer sorunu da çözüldüğünde Muğlamızın temiz çevre halkası tamamlanmış olacak. Düzenli depolama tesisleri ile vatandaşlarına en kaliteli hizmeti veren, bu alanlardan elektrik enerjisi üreten, vahşi depolama alanlarını rehabilite eden bir Muğla yaratarak geleceğe yatırım yapıyoruz.” dedi.