Meclis Canlı

Canlar Ortaca Kültür Evi’nde Buluşacak


18.07.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi 2 Milyon 773 Bin TL yatırımla Ortaca’ya kazandıracağı Ortaca Kültür Evi’nin temelini düzenlenen törenle attı.

Muğla’ya bugüne kadar 969 Milyon TL yatırım yapan ve bu rakamla Muğla’ya en fazla yatırım yapan kurum olan Muğla Büyükşehir Belediyesi, temel atmalara ve açılışlara devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi 2 Milyon 773 Bin TL yatırımla Ortaca ilçesine kazandıracağı Ortaca Kültür Evi’nin temelini düzenlenen törenle attı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde düzenlenen temel atma törenine, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ortaca Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Hüseyin Öksüzoğlu, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Muğla Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Ortaca ilçesinde 986 m2 alan arazi üzerine inşa edeceği Ortaca Kültür Evi 4 bloktan oluşacak. A Blok içerisinde konferans salonu, kütüphane ve derslik, B Blok içerisinde Mescit, C Blok içerisinde morg, kurban kesim yeri, tuvalet, abdesthaneler, D Blok içerisinde ise mutfak ve aş evi bulunacak. Ortaca Kültür Evi’ndeki çalışmaların Aralık ayı sonunda bitirilmesi planlanıyor.

Sevilay Miser; “Ortaca Kültür Evi Aleviliğin bazı kadim belgelerinin olduğu bir yerde yapılıyor”

Ortaca Kültür Evi’nin Ortaca gibi nezih güzel bir ortamda, aydın insanların yaşadığı bir yerde ve aynı zamanda Aleviliğin bazı kadim belgelerinin olduğu bir yerde yapıldığına dikkat çeken Mimar Sevilay Miser, “ Ortaca Kültür Evi için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve ekibi inanılmaz bir özveri gösterdi. Ayrıca Osman başkanımız bu proje için istediğimiz bütün her şeyi bizlere verdi. Biz bu projede Ortaca Kültür Evi’ni alevi kutsalı nedir, alevi sosyal hayatı nedir, bir ibadethaneden aleviler ne bekler diye sorgulayarak yaptık. Umarım kullananlara hayırlı uğurlu olur” dedi.

Öksüzoğlu, “Başkan Gürün, Proje ile ilgili başından bu yana özveri, hassasiyet ve titizlik gösterdi”

Uygulanmaktan olan Ortaca Kültür Evi projesinden dolayı kendilerinin çok mutlu ve heyecanlı olduklarını ifade eden Ortaca Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Hüseyin Öksüzoğlu, şunları söyledi: “Ortaca Kültür Evi sonsuza kadar barışın, kardeşliğin, sevginin, hoşgörünün, eşitliğin, bilimin, çağdaşlığın, görgünün, birliğin, emeğin, şiirin, türkünün yuvası ve evi olacaktır. Bu anlamlı günün meydana gelmesinde çok büyük katkısı bulunan, ilk görüşmemizden bu yana bizlere göstermiş olduğu çok içten, samimi ve yakın ilgisinden dolayı, ayrıca proje ile ilgili başından bu yana her aşamada göstermiş olduğu öngörü, hassasiyet ve titizliğinden dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e ve tüm canlara gönülden ve yürekten teşekkür ederiz.”

Kaplan, “Türkiye genelindeki tüm alevi kurumları bu projeyi örnek alacaklar”

Konuşmasına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür ederek başlayan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, “Ortaca’daki Kültür Evi neden bugüne kadar beklediği ile ilgili vatandaşlarımız sıkça genel merkezi aradılar, sorular sordular. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün önüne ilk proje geldiğinde kabul etmedi. Kabul etmeme sebebi ise çok hassas davranarak Muğla’ya öyle bir Kültür Evi yapmamız lazım ki Türkiye’ye örnek olmalıdır demişti. Bundan dolayı Sayın Osman Gürün’e kurumumuz adına çok teşekkür ediyorum. Umut ediyorum ki proje bittiği anda Tüm alevi kurumları Türkiye genelinde gelip bu projeyi örnek alacaklar” dedi.

Başkan Karaçelik, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün, Ortacamıza çok güzel eserler kazandırdı”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün Ortaca ilçesine çok güzel eserler kazandırdığını vurgulayarak konuşmasına başlayan Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, “ Ortaca Kültür Evi macerasına aslında 2012 yılında başlamıştık. Dernek temsilcisi arkadaşlarımız bize gelerek yer talebinde bulunmuşlardı. Belediye meclisinde kararımızı aldık ve İç İşleri Bakanlığı’nın onayıyla birlikte bu işin ilk adımını atmış olduk. Ancak 2014 yılındaki Büyükşehir Yasası ile birlikte işi Muğla Büyükşehir Belediyesine devrettik. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’de projenin devam etmesini sağladı ve bizleri büyük bir yükten kurtarmış oldu. Bu güzel yatırım için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim”  ifadelerini kullandı.

Başkan Gürün; “Bu tesis sevgiye sevgi katacak, gönülleri birleştirecek, gülümsemeyi çoğaltacak.”

 

Ortaca Kültür Evi temel atma töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün uzun zamandır gerçekleştirmek için hayal ettikleri bir tesisin yapımına başladıklarını, bu tesisin sevgiye sevgi katacağını, gönülleri, canları birleştireceğini ve birlik ve beraberliğimize hizmet edeceğine inandığını söyledi.

 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi olarak Muğla’da temeller atıyor, açılışlar yapıyor ve yaşadığımız şehre büyük yatırımlar yapıyoruz. Bugünkü temel atma töreni beni çok duygulandıran, sevindiren ve farklı duygular yaşatan özel bir tören. Yerel seçimlerden önce vatandaşlarımızla bir araya geldiğimizde Ortaca ilçemizde konuştuğumuz ve ilçemize kazandırmak istediğimiz bir hizmetti. Ortaca Belediye Başkanı’mızla birlikte yola çıktık. Ortaca Belediye’miz Kültür Evi için bize yer teslimini yaptı. ve Büyükşehir Belediyemiz yapımına başladı. Bu işbirliği için Ortaca Belediye Başkanı’mıza ayrıca teşekkür ediyorum. Ankara’da yapılan büyük Cemevi’ni Muğla Belediye Başkanı iken ziyaret ettiğimde binada emeği olan mimar Sevilay hanımla tanıştım. Oradaki ritüelleri, Kırklar Meclisi’ni ve diğer özellikleri konuşma fırsatımız olmuştu. Muğlamıza da böyle bir ibadethanenin yapılması konusunda düşüncelerimi paylaştım. Bir hizmeti gerçekleştirmek için o şehrin ihtiyaçları, insanlığa yapacağı katkı ve en önemlisi hayal etmek çok önemli. İyiyi, güzeli hayal etmeli, düşünmeli ve gerçekleştirmek için yapıcı adımlar atmalıyız. Ortaca Kültür Evimiz için proje hazırlık aşamasında bu yerin inanç ve ibadet için özel bir yer olduğunu düşünerek Sevilay hanımın katkısını ve görüşlerini bizlerle paylaşmasını istedik. Büyükşehir Belediyesi proje ekibimizle toplanarak Sevilay hanımın teknik direktörlüğünde projemize son şeklini verdik. Bugün bu özel projenin temelini hep birlikte atıyoruz. Çok mutluyuz. Bu tesis sevgiye sevgi katacak, gönülleri birleştirecek, gülümsemeyi çoğaltacak. İnsanın iyi ve kötü halini kabul ederek insanların davranışlarını daha iyi hale getirmek için öğretimizden, velilerimizden faydalanacağız. Türkiye’nin içinde bulunduğu durum bu söylemlerin, bu öğretilerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Toplumumuz ayrıştırılmış, ötekileştirilmiş durumda, gelin bir olalım, iri olalım, diri olalım anlayışını, yolumuz; ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kuruludur düşüncesini yaymalıyız. Sevgi, hoşgörü ve güleryüz belediye başkanlığı dönemimin başından beri kullandığım slogan. Gülmenin hiçbir bedeli yok ama getirisi çok. Birbirimize olan sevgimizi, güveni arttırabilirsek, hangi inanca sahip olursa olsun saygı, barış ve huzur içerisinde bir arada yaşayabiliriz. Ortaca’da yapımına başladığımız bu tesisin Ortaca’dan başlayarak Muğlamızda sevgiyi suya atılan bir taş gibi dalga dalga yayacağına, güçlü hale getireceğine, dilini tatlı tatlı kullanan bir toplum yaratmaya büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyor, tesisimizin tüm canlara hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.