Meclis Canlı

Büyükşehir’in Ödüllü Resim Yarışması Sonuçlandı


30.01.2021


Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Osman Hamdi Bey’in doğum günü olan 30 Aralık anısına düzenlediği “Umudum Var Çünkü…” konulu resim yarışmasında ortaokul kategorisinde birinciliği Alkım Hakanoğlu, Lise Kategorisinde Rabia Çoban, Üniversite Kategorisinde ise Yunus Arslan kazandı.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Osman Hamdi Bey’in doğum günü olan 30 Aralık anısına düzenlediği ve Ortaokul (5-6-7-8. Sınıflar), Lise (9-10-11-12. Sınıflar), Üniversite ve Yetişkinler (18 yaş üstü) dönemindeki kişilerin katıldığı ‘Umudum Var Çünkü…’ konulu resim yarışması sonuçlandı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde Ortaokul kategorisinde birinciliği Alkım Hakanoğlu, Lise Kategorisinde Rabia Çoban, Üniversite kategorisinde ise Yunus Arslan kazandı.

 


(Ortaokul kategorisinde Birinci olan Alkım Hakanoğlu'nun eseri) 


Yarışmanın değerlendirme kurulunda ise MSKÜ Öğretim Üyesi Doç. A. Cem Özal, MSKÜ Öğretim Üyesi Dr. İnci Bulut Kılıç, MSKÜ Öğretim Üyesi Arş. Gr. Dr. Ayça Sesigür, Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Şube Müdür Vekili Necati Gümüş ve Resim Öğretmeni Mehmet Deveci bulundu.

 

Yarışmayı kazanan kişilerin elektronik ortamda gönderdikleri eserlerin asıllarını posta yolu ile şartnameye uygun olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Menteşe-Muğla adresine ulaştırmaları gerekiyor. Ayrıca yarışmayı kazanan eser sahiplerinin ödüllerini alabilmeleri için 0252 212 26 14 numaralı telefondan 15 Şubat 2021 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekiyor. Ödüllü resim yarışmasında birincilere 1000 TL, ikincilere 750 TL, üçüncülere ise 500 TL ödül verilecek.


(Lise Kategorisinde Birinci olan Rabia Çoban'ın eseri) 


Yarışmada diğer sonuçlar ise şu şekilde;

Ortaokul kategorisinde ikinciliği Melis Ece Bozkurt, üçüncülüğü Elisa Bozkurt, Lise kategorisinde ikinciliği Reyda Güneş Hatioğlu, üçüncülüğü İrem Kayar, Üniversite kategorisinde ise ikinciliği Gözde Arık Kazanırken, diğer kategorilerde ödüle değer eser görülmedi.

Osman Hamdi Bey Kimdir?

Kaplumbağa terbiyecisi olarak bilinen Osman Hamdi Bey, 1842 yılında İstanbul’da doğdu. 

 

Osman Hamdi Bey  30 Aralık 1842 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu; arkeolog, ressam, yazar ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanı olan Osman Hamdi Bey; Paris’te hukuk eğitimi aldı. 

 

Osman Hamdi Bey 1891 yılında, Türk ar­keolojik kazı alanı olan Lagina kutsal alanının bu­lunduğu Turgut’a (Leyne) gelir. Burada 3 yılı Molla Tahir Bey’in konağı olmak üzere 17 yıl geçirir. Bu süre zarfında, Lagina’da bulunan Hekate Tapınağı’nda ve Nemrut Dağı Tümülüs’ünde kazı çalışmaları yapmıştır.  En önemli arkeolojik kazısı 21 lahdin çıkarıldığı Sayda (Sidon-Lübnan) kral mezarlığı kazılarıdır. Bu lahitlerin arasında İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenen dünyaca ünlü İskender Lahti’nin bulunması Osman Hamdi Bey’e de uluslararası bir ün kazandırmıştır.

 

Osman Hamdi Bey, devlet işleri ile arkeoloji ve müzecilik çalışmalarını sürdürürken ressamlığını hiç ihmal etmemiştir. Resimlerinde; Türk sanatı, kültürü, mimarisi, çinili panoları, duvarlar, halılar, süslemeli objeler, örtüler, kandiller, rahleler, türbe mekanları, hat levhaları, aile portreleri, insan figürlerini kullanmış, Osmanlı Kadınının iç ve dış mekanlardaki yaşayışını resmetmiş; Doğu/Batı, inanç/aşk, yaşam/ölüm gibi ikilemlerin izini sürmüştür. Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisidir. 100’e yakın tablosu mevcuttur.

En ünlü yapıtlarından bazıları ise şu şekildedir:

  • Kaplumbağa Terbiyecisi (1906) Pera müzesi. İlk versiyonu
  • Arzuhalci (1910) Sakıp Sabancı müzesi
  • Silah Tüccarı (1908) Ankara Devlet Resim ve Heykel
  • Müzesi
  • Leylak Toplayan Kız (1881) bilinmiyor
  • Yeşil Cami Önü (1882) bilinmiyor
  • Feraceli Kadınlar (1904)
  • Mimozalı Kadın (1906) İstanbul resim ve heykel müzesi
  • Mihrap (1901) bilinmiyor
  • Kahve Ocağı (1879) bilinmiyor
  • Osman Hamdi Bey, 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Mezarı Kocaeli Eskihisar’ da bulunmaktadır.

 

(Üniversite kategorisinde birinci olan Yunus Arslan'ın eseri)