Meclis Canlı

Büyükşehir’den Yerel Tohum Ulusal Güç için önemli yatırım


17.08.2018


Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi yeni yerleşkesi törenle açıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi yeni yerleşkesini geniş katılımlı törenle açtı. Törene CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Burak Erbay, Mürsel Alban, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Demokrat Parti İl Başkanı İsmet Köse, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün Kaya, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Uluhan Korkut, Yerel Tohum Derneği Muğla Şube Başkanı Mehmet Bal, Uzman Eczacı Güzide Zehra Dişli Yazar, Bodrum Tohum Derneği Başkanı Hüseyin Uzun, Menteşe Kent Konseyi Tohum Grubu Başkanı Sema Gençoğlu, Atalık Tohum Takas Grubu Temsilcisi Hatice Tahta, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Törende yerel tohum ve tarıma katkılarından dolayı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlara teşekkür belgeleri takdim edildi.

Tesis Türkiye’nin En Kapsamlı Yerel Tohum Merkezi

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerel Tohum, Ulusal Güç” sloganıyla 29 Ekim 2016 yılında açtığı merkez yeni yerleşkesine taşınarak daha kapsamlı hale getirildi. Bugüne kadar da Yerel Tohum Merkezi’ne 531 yerel tohum bağışlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi kuruluşundan bugüne hem tohum envanteri açısından, hem çalışma şekli bakımından hem de bünyesinde barındırdığı 3 laboratuvar (Tohum Test Laboratuvarı, Tıbbi-Aromatik Bitkiler Laboratuvarı, Kriyoprezervasyon ve Doku Kültürü Laboratuvarı) bakımından Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı Yerel Tohum Merkezi olma özelliğine sahip.

Yerel Tohum Merkezi bünyesinde 30 m2 alana sahip 30 deneme parseline sahip. Tıbbi-Aromatik bitkiler üzerine yürütmekte olduğu Kozmetik Vadisi Projesi’nde kullanılacak olan bitkilerin dikili olduğu tanıtım ve yetiştirme parsellerine sahip ve bu parsellerde 36 çeşit Tıbbi-Aromatik bitki yetiştirilmektedir. Ayrıca Tohum Test Laboratuvarı, Tıbbi-Aromatik Bitkiler Laboratuvarı (Tıbbi-Aromatik bitkilerden eterik (uçucu) yağ tayini üzerine çalışan bir laboratuvar), Distilasyon Tesisi (Profesyonel ölçekte eterik (uçucu) yağ eldesi için kurulmuş bir damıtma tesis), Kriyoprezervasyon ve Doku Kültürü Laboratuvarına sahip. (Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim bünyesinde kurulan bu laboratuvarda Muğlamıza özgü yerel tohumlar, değerli meyve kolleksiyonları ve yöremizin endemik bitkileri özel bir ön işlemden geçirilerek –196 °C’deki sıvı azot içinde yüzyıllarca saklanabilecek.)

Muğla Büyükşehir Belediyesi bu merkezle, genetik mirasın garanti altına alınmasını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca bu laboratuvarda yapılacak çalışmalarla sadece yerel tohumlarımız değil; narenciye, armut, incir vb yerel meyve grupları ve bölgemizde endemik olarak yetişen doğal bitkiler de koruma altına alınacak. Bu işlemlerin yanında Laboratuvarlarda nadir ve değerli türlerden çok sayıda fide, temiz fide-tohum elde etmek amacıyla  doku kültürü çalışmaları da yapılacak. Bünyesindeki tıbbi-aromatik bitkiler merkezi ile Muğla’daki üreticilere kazanç sağlayacak çalışmalar yapacak. İlköğretimden üniversite öğrencilerine kadar her yaş grubunda öğrencilere ve ilgili vatandaşlara yerel tohum ve tıbbi-aromatik bitkiler alanlarında düzenlenecek eğitimlere de ev sahipliği yapabilecek.

“Muğlamız Üretecek Türkiye Kazanacak”

Programda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da tarımın turizm kadar önemli bir konu olduğunu, bunun bilincinde olarak ilk günden beri tarıma destekler verdiklerini belirtti. Başkan Gürün konuşmasında “Yerel tohumlar 2006 yılında çıkarılan kanunla devlet desteklemesinden çıkarıldı. Şimdi de üreticilerimiz her yıl yeniden tohum almak zorunda kalıyor, tohumda tamamen dışa bağımlı hale geldik. Eskiden de saklanan tohumların yok olmaya başladığını görüyoruz. Bu konuda Muğlamızda önemli bir adım attık. Kendi tohumumuza sahip çıkıyor, yaygın hale getirerek üretmeye çalışıyoruz. Muğlamız için tarım, turizm kadar önemli bir konu. Tarımımız, turizmimiz, madenlerimiz, kıyılarımızla çok önemli zenginliklerimiz var ama en büyük zenginliğimiz insanımız. Muğla’daki insanlarımızın da yüzde 60’ı kırsal kesimde yaşayan, üreten vatandaşlarımız. Üreten köylümüz sıkışmış durumda. Üretmek istiyor, üretime katkı sağlayıp aynı zamanda kazanç elde ederek hayatını sürdürmek istiyor ama şu anda bulundukları durumda bunu gerçekleştirmeleri neredeyse imkansız hale geldi. Destek politikaları, gübre gibi mazot gibi birçok ürünün yükselen fiyatları ve pazarlama politikalarıyla köylü neredeyse kar etmeden üretime devam ediyor. Şu anda ürettikleri ve emeklerinin karşılığını alamıyorlar. O yüzden tarıma başka bir bakış açısı getirmemiz gerekiyor. Muğla ‘Adam diksen adam çıkar bu topraklarda’ sözü ile özdeşleşen bir yer. Farklı üretimler yaparak katma değeri yüksek ürünler yetiştirmemiz gerekiyor. Bu sebepten dolayı Büyükşehir olarak ilk günden beri tarıma özel bir ilgi göstermeye, geleceğe taşınabilecek katkılar yapmaya çalışıyoruz. Üniversitemizin de işbirliği ile yerleşke içerisine laboratuvar kurduk ve orada çok önemli işler yürütülüyor. Ben toprağımı analiz ettirmek istiyorum diyen vatandaşımız bize başvuruyor, gerek kendisi gerekse ekiplerimiz giderek numuneleri alıyor. Laboratuvarda yapılan inceleme sonunda vatandaşımıza toprakta neyin eksik veya fazla olduğunun yanı sıra o toprakta daha iyi neyin yetişebileceğini de söylüyoruz. Mesela lavanta bahçesi yaptık, sırf üreticimize gösterebilmek için. Yenice’de, o kurak olarak görünen tarlalarda lavanta yetiştirip, yağını da tesisimizde çıkartarak vatandaşlarımıza yeni gelir kapıları elde etme şansını sağladık. Hep söylediğimiz gibi köyden kente değil kentten köye göçü sağlamaya çalışıyoruz. Şehrin karmaşasından ya da emeklilik hayatını daha sakin ve huzurlu yaşamak için kentten köye göçenlerin üretim için de göçmelerini sağlamak için uğraşıyoruz. Üreten köylümüze ve tarıma sahip çıkmamız gerekiyor. Kurduğumuz bu tesisle de geleceğe dönük tarıma katkı yapmaya çalışacağız. Türkiye’ye örnek, özellikleri ve donanımları ile en kapsamlı yerel tohum merkezini Muğlamıza kazandırdık. Muğlamız üretecek, ülkemiz kazanacak.” dedi.

Açılış töreni katılımcıların tesisi gezmeleri, incelemelerde bulunmaları ile son buldu.