Meclis Canlı

Büyükşehir’den Üreticiye 55 bin ceviz fidanı desteği


15.11.2019


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Muğla genelinde 565 çiftçiye 55 bin adet ceviz fidanı dağıtımına başladı.

“Toprağını satma ürününü Sat” sloganı ile yerli üreticiye destek olmaya devam eden Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe İlçesinde ceviz fidanı dağıtımına başladı. 1 Milyon 60 Bin lira maliyetle yüzde 50 hibeli olarak sağlanan ceviz fidanı desteklemesinde İl genelinde 565 çiftçiye 55 bin adet ceviz fidanı dağıtılacak. Menteşe'nin Düğerek Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtım törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, belediye personeli ile vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Toprağın Analizinden Ağacın Hasadına Kadar Yanımızda

Törende genç üreticiler adına konuşan Mutlu Şahin ve Kadın üreticiler adına söz alan Funda Karayiğit Büyükşehir Belediyesinin tarımsal üretime verdiği destekler nedeniyle teşekkür ettiler. Karabağlar yaylasında bulunan arazilerine ceviz ekimi için 50 fidan aldıklarını söyleyen Funda Karayiğit, toprağın analiz edilmesinden ekime hazırlanmasına kadar her aşamada büyükşehir belediye ekiplerinin yanlarında olduklarını söyledi. Karayiğit, “Karabağlar yaylasında 2 buçuk dönüm arazimiz var. Burada ne yetiştirebiliriz diye uzun araştırmalar yaptık. Sonra Büyükşehir belediyesinin çalışmalarını öğrendik. Ceviz fidanı dağıtımını duyunca listeye yazılarak talepte bulunduk. Belediyenin ziraat mühendisleri Dönüm başı 25 adet ağaç uygun gördüler. 50 fidan alıyoruz. Biz toprağın ekime hazırlanması aşamasında da onlardan büyük destek aldık her detayı sorduk. Onlar büyük emek vererek tarlamızı hazırlamamızda yardımcı oldular. Şimdi gidip dikimini yapacağız” dedi.

Abdullah Kaya, “Sosyal Demokrat Belediyeye Yakışan Bir Hizmet”

Büyük bir arazi üzerinde ceviz fidanı dikimi yapacak olan Milas İlçesinden Abdullah Kaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilerin yanında olması sosyal demokrat belediyecilik örneği olduğunu söyledi. Kaya,  “Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu işe ön ayak olması büyük bir avantaj. Bu nedenle çok memnunuz. Ülke ekonomisine katkımızın olması için bir şeyler yetiştirmemiz bir çaba içinde olmamız gerekiyor. 250 fide aldık. Arazimizi büyükşehir belediyemizin toprak analiz hizmeti sayesinde analiz ettirdik.  Sosyal demokrat belediyeye yakışan bir hizmet olmuş. O nedenle emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Gürün; “Üreten, toprağına sahip çıkan köylümüze çok şey borçluyuz ve hepsi bizim baş tacımızdır.”

Törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi tarım ve hayvancılığın desteklenmesi adına yürüttükleri projelerin büyüyerek devam edeceğini ve Atatürk’ün milletin efendisi olarak gösterdiği üreten köylülerin yanında olacaklarını vurguladı. Bu güne kadar 128 bin fidan dağıtımı yaptıklarının altını çizen Başkan Gürün, Toprak tahlilleri ve deneyimlerden yola çıkarak bu topraklarda en fazla kaliteli verimi hangi türden alınacağını tespitlerinin yapıldığını belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Muğla verimli toprakları, başat ürünleri ile bir tarım kenti. Büyükşehir Belediyesi ailesi olarak üreticilerimizin her zaman yanındayız. Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezi, Tarım laboratuvarı, meyve sebze kurutma tesisi, alım garantili çiçek üretimi, kıl keçisi, trüf mantarı, ipek böcekçiliği yetiştiriciliği, sakız ağacı, Koku vadisi projeleri ile üreten köylümüzün yanındayız. Ayrıca kooperatiflerimize de destek vererek birleşerek üretim yapmalarını sağlıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün de dediği gibi; “Milletimiz çok büyük elemler, mağlûbiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun temel sebebi şundandır: “Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sapanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük ekseriyeti çiftçi olmasaydı biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.” toprağına sahip çıkan, üreten köylümüz baş tacımızdır.” dedi.