Meclis Canlı

Büyükşehir’den Şoför Esnafı’na Müjde; “UKOME’de 7 madde değişti”


16.04.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi taşımacı esnafın yüzünü güldürecek 8 konuda düzenleme yaptı. ‘BB’ plakalı araçların 10’yaşa çıkarılmasından S plakalı araçların 19 yaşa kadar çıkarılmasına kadar 7 ayrı madde değerlendirilerek uygulamaya geçildi. 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün seçim sürecinde verdiği sözleri yerine getirmeye devam ediyor. Seçim öncesinde ve sürecinde şoför esnafından gelen talepleri inceleyeceğinin sözünü veren Başkan Gürün, yaptığı incelemeleri hayata geçirerek 7 ayrı konuda düzenleme yaptırdı.

Konuyla ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi yazılı bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada şoför esnafını ilgilendiren 7 ayrı UKOME kararının değiştirildiği belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’ün talimatları doğrultusunda ‘BB’, ‘SS’, ‘T’ plakalı araçların yaşlarında, ‘S’ plakalı araçların turizmde çalışması konusuna izin verilmesi, Ticari plaka belge ücretlerinin düşürülmesi veya kaldırılması, belge alma süreleri ile ‘BB’ plakalı araçların güzergah izin belge süreleri ile ilgili kararlarla ilgili inceleme yapıldı. Yapılan incelemeler neticesinde başkanımızın onayı ile 7 ayrı UKOME maddesi üzerinde düzenleme yapıldı. UKOME Kurulu’nun 15.02.2019 tarih ve 2019/2-74 sayılı kararı ile yapılan düzenleme sonrasında ‘S’ plaka olan Okul Servis Araçları ile paralel olarak uygulanan Personel Servis Araçlarının yaş sınırı 12’den 19’a çıkarıldı.”

“BB” plakalarda sisteme dahil olma yaş sınırı 0-7’ye yükseltildi” 

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada BB plakalarının sistem dahil olma yaşının da değiştirildiği belirtildi. Ayrıca açıklamada “UKOME Kurulunun 15.02.2019 tarih ve 2019/2-73 sayılı kararı ile yapılan düzenleme sonrasında ‘BB’ plakalı özel toplu taşıma araçlarının 0-2 olan sisteme dahil olabilme yaş sınırı 0-7 olarak düzenlendi. Ayrıca bu araçların 3 yılda yapılacak kontrollerinde araçların toplu taşıma hizmetine uygun olduğu görülmesi durumunda en fazla 10 yaşa kadar faaliyet gösterebilecek imkan sağlandı. Ayrıca ‘BB’ plakalı özel toplu taşıma araçlarını işleten esnafın mağdur olmaması ve zaman kaybı yaşamaması için güzergah izin belge süreleri ile ilgili de düzenleme yapıldığı belirtilen açıklamada “UKOME Kurulunun 22.03.2019 tarih ve 2019/3-93 sayılı kararı ile yapılan düzenleme sonrasında, araç işleten esnafımızın mağduriyet yaşamaması ve zaman kayıplarının önlenmesi amacı ile her yıl düzenlenen belgelerin araç yaşı (7+1+1+1 yaş) ile orantılı olarak tanzim edilebilmesine karar verildi.” bilgisi yer aldı.

“Ticari Taksilerde yaş 12’ye yükseltildi”

Ticari taksilerin yaşları ile ilgili de düzenleme yapıldığına dair vurgu yapılan açıklamada, “Bir çok taksi esnafımızın talepleri yaşların düzenlenmesi ile ilgili olmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatları doğrultusunda yaptığımız çalışmalar neticesinde Ticari Taksilerde en fazla 10 olan yaş sınırını UKOME Kurulunun 22.03.2019 tarih ve 2019/3-95 sayılı kararı ile yapılan düzenleme sonrasında, Ticari Taksi yaşları en fazla 12 olarak yeniden düzenlendi ve uygulamaya geçirildi. Ayrıca yine UKOME kararları arasında ticari plaka araçların çalışma izin, araç uygunluk gibi konularda hazırlanan ve ayrı ayrı ücret tahsil edilen madde ile ilgili düzenleme yapılarak gerekli işlemler Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesinde başlatıldı” ifadelerine yer verildi.

“2007 Model ‘S’ plaka turizmde çalışabilecek”

7 ayrı madde üzerindeki değişiklileri kamuoyu ile paylaşan Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2009 model ve Okul Taşıtı tescilli servis araçlarının turizmde çalışmasıyla ilgili de düzenleme yapıldığını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi;

“2019 yılı 15 Mayıs -15 Ekim tarihleri arasında geçerli olacağına dikkat çekilen açıklamada, “UKOME Kurulunun 22.03.2019 tarih ve 2019/3-92 sayılı kararı ile yapılan düzenleme sonrasında 2009 model ve üzerindeki okul taşıtı tescilli servis araçlarının 2007 model ve üzeri olarak düzenlenmiştir. Aynı madde içerisinde 2019 yılı 15 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasında geçerli olacak ‘Personel ve Okul Taşıtı Tescilli’ ‘S’ plakalı servis araçlarının turizmde çalışmalarına izin verildi.”

“Ticari Plakalı araçlar yılın her dönemi belge alabilecek”

‘S’, ‘TM’ ve ‘T’ plakaları ilgililendiren bir başka konuda da düzenleme yaptıklarını açıklayan Muğla Büyükşehir Belediyesi, "Ticari plakalı araçların 01 Ocak – 28 Şubat tarihleri arasında alabildikleri çalışma izin belgesi ve güzergah izin belgeleri UKOME Kurulunun 22.03.2019 tarih ve 2019/3-94 sayılı kararı ile yapılan düzenleme sonrasında, yılın her döneminde plaka işletenlerinin belge alabilmelerine imkan” sağlandığını açıkladı.