Meclis Canlı

Büyükşehir’den Muğla’nın Halk İnanışları Tarihi’ne İki kitap


20.04.2018

Öğretim görevlisi Ali Abbas Çınar’ın yazdığı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Muğla Halk İnanışları” ve “Muğla İnanç Merkezleri” kitaplarının tanıtımı yapıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi kültür yayınları tarafından basımı yapılan “Muğla Halk İnanışları” ve “Muğla İnanç Merkezleri” kitapları için imza ve söyleşi toplantısı düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim görevlisi Ali Abbas Çınar tarafından yazılan kitaplar Muğla’da geçmişten günümüze kadar olan inanış türeleri ve bu inanışların merkezlerini konu alıyor. Konakaltı Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün yanı sıra Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“Muğla’nın İnanç Ansiklopedisi”

Toplantıda konuşan yazar Ali Abbas Çınar, yazdığı kitapları inanç ansiklopedisi olarak tanımlarken “Muğla gibi zengin bir coğrafyanın kültür öğelerinin tanıtılmasında çok yardımcı olan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür ederim” dedi. Çınar, “Muğlalı olmak için sadece Muğla’da doğmak değil bu şehir için bir şeyler yapmak gerekir. Onun için biz kendimizi bu anlamda Muğlalı sayıyoruz. Bu kitaplar bir inanç ansiklopedisidir. Her kitapta olduğu gibi burada da eksiklikler var. Ben tamamlamaya çalışacağım ama tamamlayamazsam öğrencilerim tamamlayacak. Bu kitapların ortaya çıkması bir kurum eseri ve bu kurumun başında olan saygıdeğer başkanımız Osman Gürün’e gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise “Muğla geçmişi M.Ö 3000’li yıllara dayanır. Muğla sevgi ve hoşgörü kentidir ve çok derin kültürel özellikleri vardır. Bu kültürel özellikleri günümüze yansıtmak için çalışmalar yapan ve Muğla ile ilgili 12 kitap yazan Ali Abbas Çınar hocama ve bu yayınların basımını sağlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür ediyorum” dedi.  

 

“Değerlerimize Sahip Çıkmalıyız”

Muğla’nın 11 farklı medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bu değerlere sahip çıkılmasını gerektiğini ve tarihin hiçbir sansüre uğramadan ifade edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Gürün, “Gençlerin yaşadıkları yerleri gerçekten sahiplenmelerini istiyorsak, geçmişin doğrularını, dürüst şekilde sansürsüz olarak ifade edebiliyor ve belgeliyor olmamız gerekiyor. Yoksa kökünden kopan çınar gibi oluruz. Bu topraklarda 11 ayrı medeniyet yaşamış ve hepsinin farklı kültürel özellikleri bulunuyor. Bu değerler az veya farklı olsa da günümüze kadar taşınmış değerlerdir. Biz onlara sahip çıkmalıyız. Sadece Cumhuriyet ve Osmanlı dönemi değil Hint, Pers, Makedon ve Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu Menteşe Beyliği gibi 11 ayrı medeniyet bu topraklarda bulunmuş. Bu değerleri öğrenip bilmemiz gerekir. Muğla çok zengin bir coğrafyadır ve biz bu zenginliği değerini bilmeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara kitap hediye edilirken okuyucular kitapları yazar Ali Abbas Çınar’a imzalatma fırsatı buldu.  

Muğla Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 10 yayını okuyucuları ile buluştururken 3 kitabı da basım aşamasına getirdi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olmadan önce Muğla Belediyesi iken bastırılan 16 yayın da tekrar düzenlenerek yakında Muğlalı okuyucuları ile buluşacak.