Meclis Canlı

Büyükşehir’den Milas’a 382 Milyonluk Yatırım


15.11.2022


Muğla Büyükşehir Belediyesi Milas’ın Ören Mahallesine 72 Milyon TL değerinde İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisi, 280 Milyon TL değerinde kanalizasyon, 30 milyon TL değerinde içme suyu projesi olmak üzere toplamda 382 milyon 460 bin TL değerinde yatırım yapıyor.

 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve yüklenici firma yetkilileri tarafından Ören’e yapılacak olan arıtma tesisi projesinin imzaları atıldı.

 

Gökova Körfezi’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olan Milas’ın Ören Mahallesi’ne Muğla Büyükşehir Belediyesi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kuruyor.

 

72 Milyon TL’lik Arıtma Tesisi

Muğla Büyükşehir belediyesi tarafından 72 milyon TL’ye yapılacak olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2039 yılına göre 4.000 m3/gün olarak planlandı. Tesisinin kapasitesi Ören’in 20.00 nüfusuna göre hesaplandı. İleri Atıksu Arıtma Tesisinin Avrupa ve Ülke çevre mevzuat ve standartlarına uygun olarak dizayn edilecek. İleri Atıksu Arıtma Tesisi projesinde, mekanik ön arıtma, azot ve fosfor giderimle ileri biyolojik arıtım, çamur susuzlaştırma, koku giderimi,

SCADA sistemi ile otomasyon kontrolü yer alacak.

 


280 Milyon TL’lik kanalizasyon

Muğla Büyükşehir Belediyesi Milas’ın Ören Mahallesine 280 Milyon TL ( güncel kur)  değerinde kanalizasyon projesi başlattı. Proje kapsamında Ören sınırları içerisinde 7 bin 852 metre terfi hattı, 13 bin 380 metre parsel hattı, 48 bin 315 metre şebeke ve kolektör hattı ile 4 adet terfi merkezi bulunuyor. Kanalizasyon çalışmasıyla ilgili şantiye kurulumu başladı malzeme tedarikine başlandı.

 

Türkevleri, Bozalan ve Çökertme’ye 30 Milyon TL’lik İçme Suyu Projesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Milas’ın Türkevleri, Bozalan ve Çökertme Mahallelerine 30 milyon 460 Bin TL değerinde içme suyu projesi başladı. Proje kapsamında 1 adet 100 m3, 1 adet 400 m3 yeni içme suyu deposu, 31 bin 149 metre içme suyu şebeke ve isale yapılacak. Ayrıca 2 adet maslak, 2 adet basınç kırıcı vana odası, 25 adet tahliye odası, 19 adet vantuz odası, 3 adet debimetre odası, 1 adet branşman vana odası ile 700 adet abone bağlantısı yapılacak.

 

Milas’a 382 Milyon TL’lik Yatırım

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Milas ilçesine Kanalizasyon alt yapı, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Arıtma Tesisi ve Türkevleri, Bozalan ve Çökertme içme suyu projesi olarak toplamda 382 milyon 460 bin TL tutarında yatırım yapılacak.

 

Arıtma Tesisi İçin İmzalar Atıldı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve yüklenici firma yetkilileri tarafından Ören’e yapılacak olan arıtma tesisi projesinin imzaları atıldı. Çalışmalar 6 aylık proje onay sürecinin ardından inşaat başlayacak.

 


Başkan Gürün: "Sağlıklı bir çevre için büyük yatırım yapıyoruz"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, "Muğla için Fethiye'den Bodrum'a, Ölüdeniz’den Ovacık’a kadar kanalizasyonları revize ediyoruz. Yenilerini yapıyoruz. Kapasitelerini arttırıyoruz. Turizm açısından her biri ayrı destinasyon olan bölgelerimizin bu konuda eksikliklerini gideriyoruz.  Sağlıklı bir çevre için büyük bir yatırım yapıyoruz. İmzaladığımız proje Ören İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinden çıkan arıtma suyu diğer arıtma tesislerinden çıkan arıtma suyu gibi yeşil alanlarda kullanılabilir şekilde çıkacak. Suyun bir damlasının yabana götürülmemesi için çalışıyoruz. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda su temini ile ilgili önemli sorunlar yaşanacak. İçme kullanma suyunun yeşil alanlarda kullanmamalıyız" dedi.

Başkan Gürün “ Ören İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin maliyeti 72 milyon TL. Dövizle bir borçlanmaya girdiğimiz için bu rakamlar dövizdeki yükseliş devam ederse 3 ay sonra belki 82 milyon lira olacak. Bir süre önce kanalizasyonla ilgili sözleşme imzaladık. Ören için önemli bir yatırım. Kanalizasyonun güncel bedeli 280 milyon TL. Bu iki projeden ayrı olarak Türkevleri, Bozalan ve Çökertme içme suyu projemiz var. Bununda maliyeti 30 milyon 460 Bin TL. Toplam olarak Milas’ımıza 382 milyon 460 bin TL’lik yatırım yapıyoruz. Bu büyük bir yatırım. Bununla Milas, Muğla’da en fazla yatırım yaptığımız ikinci ilçemiz oluyor.  Muğla il genelinde alt yapı yatırımlarının toplamında ise 1 milyar 627 milyon lira. Bütün bunlar büyükşehir olmazdan önce bir hayaldi” dedi.