Meclis Canlı

Büyükşehirden Maden Ocağı Ruhsatına Dava


09.05.2022


Muğla’nın Yatağan İlçesinde faaliyet gösteren Termik Santral bünyesindeki maden alanlarına, ÇED raporu süreci işletilmeden, yeraltı ocağı için ruhsat verildiği ortaya çıktı. Muğla Büyükşehir Belediyesi bu çalışmadan dolayı yaklaşık 300 bin vatandaşın içme suyu kaynağının kirleneceği gerekçesiyle ruhsatın iptali için dava açtı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Yatağan’da faaliyet gösteren Termik Santrale verilen yeraltı ocağı açılmasına yönelik ruhsata, iptal davası açtı. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada yeraltı ocağının açılması ile 300 bin vatandaşın kullandığı yeraltı su kaynaklarının kirleneceği belirtildi.

Şirkete ÇED Raporu Olmadan Ruhsat Verilmiş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yatağan Termik Enerji AŞ’nin Maden sahasında yapacağı yeraltı ocağı faaliyeti ile ilgili, şirketi ÇED raporundan muaf tuttuğu öğrenildi. ÇED süreci işletilmeden yeraltı ocağı için verilen ruhsata karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi iptal dava açtı. Büyükşehir Belediyesi  yeraltı ocağı faaliyeti sonucunda meydana gelecek olan ve geri dönüşü mümkün olmayacak zararların önüne geçilmesi amacıyla, işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptali istemiyle gerekli hukuki süreç başlattı.

300 Bin Vatandaşın İçme Suyu Kirlenme Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Yatağan’da yapılması planlanan yeraltı ocağı ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan incelemelerde bu bölgenin yertaltı suyunun kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi. Özellikle maden çalışmalarının Yatağan ilçe merkezi ile beraber 40 mahallenin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan, Bahçeyaka, Bozarmut, Turgut-Dipsiz Yeraltı Suyu Havzalarında kirliliğe neden olacağı belirlendi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada; “Bu havzalarda yapılacak çalışmadan dolayı havza içerisindeki yeraltı suyu akiferinde meydana gelecek olan azalmalardan dolayı önümüzdeki yıllarda yaklaşık 300 bin kişinin olumsuz olarak etkileneceği ve telafisi mümkün olmayacak su temin sorunlarıyla karşı karşıya kalınabileceği tespit edilmiştir. Bu nedenle yeraltı ocağı faaliyeti sonucunda meydana gelecek olan geri dönüşü mümkün olmayacak zararların önüne geçilmesi amacıyla hukuki mücadele başlatılmıştır. Ayrıca bu hafta içinde Yatağan Yeşil Yaşam Derneğinin açtığı davaya da müdahil olacağız” denildi.