Meclis Canlı

Büyükşehir’den Gürültü Kirliliği Mücadelesi


05.09.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi yetki alanında 2020 yılı içerisinde gürültü kirliliği nedeni ile 93 denetim yaparak 5 işletmeye kurallara uymaması nedeni ile işlem yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 08/06/2016 tarih ve E.9559 sayılı yazısı ile Muğla’da yetki devri bulunmayan ilçeler için gürültü yetki devri yapıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde 8 ilçe, Menteşe, Ula, Datça, Köyceğiz, Dalaman, Seydikemer, Yatağan ve Kavaklıdere ilçelerinde gürültü yetki devri bulunuyor. Bodrum, Milas, Marmaris, Fethiye, Ortaca ilçelerinin kendi gürültü yetki devirleri var.

Gürültü yetki devri; Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında eğlence yeri, işletme, tesis, atölye vb. işletmelerin gürültülerin ölçülmesi, eğlence yerleri için canlı müzik izin belgesine esas ilgili ilçe belediyesine görüş verilmesi, ilgili yönetmelik hükümlerine aykırı faaliyette bulunan işletmelere 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden idari işlem uygulanması hususlarını kapsıyor.

Gürültü ile ilgili yapılan denetimler neticesinde ölçülen gürültü değerlerinin ilgili yönetmelik sınır değerlerini aşılması durumunda 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Madde (h) bendi kapsamında 44.245 TL, canlı müzik izin belgesi bulunmadan faaliyette bulunulmasının tespiti halinde aynı maddenin (g) bendi kapsamında 22.109 TL idari para cezası uygulanıyor. Ceza miktarları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yıllık genelgeye göre güncelleniyor.

2020 yılı içerisinde Muğla Büyükşehir Belediyesi toplam 5 işletmeye kurullara uymadığı gerekçesiyle işlem yapıldı.2020 yılı içerisinde toplam 93 adet denetim gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi’ne en fazla şikayet Menteşe ve Ula ilçelerinden geldi.