Meclis Canlı

Büyükşehir’den Engelliler Günü’nde Anlamlı Etkinlik


03.12.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli ailelerini bir araya getirdi ve 5 Engelli Nakil Aracını bu özel günde tanıttı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Muğla ili genelinde engelli aileleri, engelli dernekleri, engelli spor kulüplerini bir araya getiren kaynaşma kahvaltısı düzenledi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Engelli Nakil Araçlarını bu özel günde tanıtarak hizmete soktu. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde gerçekleşen bu anlamlı etkinliğe, Muğla Vali Vekili Salih Gürhan, Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, daire müdürleri, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Koç yaptığı konuşmasında engellileri anlamak için empati kültürünün geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Hacı Koç; “Bu tür etkinliklerin yararları, engelli bireylerin lehine farkındalık yaratarak onları yaşamın her alanına taşımak ve üretime dahil etmektir. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak engellilerimizin ve ailelerinin ihtiyaçlarına hassasiyetle eğilmekteyiz. Bünyemizde bir Engelli Masası oluşturuldu. Engellilerimizin ihtiyaçları Engelli Masası’nda çalışan uzmanlarımız tarafından tespit edilmekte ve gerekli çalışması yapılmaktadır. Belediyemizin web sitesindewww.mugla.bel.tr adresinde yeni oluşturulan Engelli Dostu Muğla sekmesinden engelli vatandaşlarımız talep ve dileklerini bize iletebilirler. Bunun yanı sıra sosyal belediyecilik anlayışı ile başlatmış olduğumuz Destek Kart projesi ile ihtiyaç sahibi ailelerimize yardımlarımız devam ediyor. Evde bakım hizmetlerimiz ile engelli vatandaşlarımızın evlerinde tıbbi ve kişisel bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Yeni hizmete giren 5 adet engelli nakil aracımız ile engelli bireylerimizin hastane, okul gibi yerlere taşınması sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi olarak engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu programda yaptığı konuşmada Türkiye’de son 10 yılda engellilerle ilgili olumlu yönde birçok gelişme yaşandığını belirten, 2005 yılında çıkan engelliler kanunu ile engellilerin eğitim hizmeti, evde bakım ücreti gibi pek çok sosyal haktan yararlanabildiğini vurguladı.



Engelli Vatandaşlarımızın toplum içinde var olabilmeleri için hizmetlerimiz devam edecek.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, belediyecilik hizmetlerinde engelli vatandaşlara karşı özel bir hassasiyetlerinin olduğunu, engelli evladı olan ailelerde özellikle annelere profesyonel ekiplerle yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Engelli çocukların toplumla barıştırılması ve toplumun içinde var olması gerektiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Ailelerimizin yanında olarak, engelleri birlikte sevgiyle aşarak evlatlarını evden çıkaramayan ailelerin yanında olmalıyız. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlediğimiz dayanışma kahvaltısında Muğla ilimiz genelinde engelli ailelerimizi, derneklerimizi, spor kulüplerimizi bir araya getirdik. Muğla’mızda bu tür etkinliklerle engelleri birlikte, sevgiyle, özveriyle aşabiliriz. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşlarımız için yaptığımız hizmetlere bugün Engelli Nakil Araçları hizmetimizi de ekliyoruz. 5 Engelli nakil aracımız engelli vatandaşlarımızı evlerinden alarak işe, okula ve hastaneye gitmesini kolaylaştıracak. Yeni araçlarımız Muğla’mıza hayırlı olsun. Dedi.


MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise konuşmasında Toplumun bir bütün olduğunu vurgulayarak, “Engellisiyle, genciyle, yaşlısıyla toplum bir bütün. Eğer biz bir bütün olarak yaşayacaksak engelli kardeşlerimizin sorunlarını kucaklamamız lazım. Türkiye bugün eskiye göre daha iyi seviyelerde. Bugün Türkiye’de eğitilmiş topluma katkı verecek engellilerimiz var. Bir toplumun yüzde 12’sini dışlayarak bir yere varılmaz. Bu kesimi kucaklayarak onlarla birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” dedi.

Muğla Vali Vekili Salih Gürhan Engelliler gününün kutlanmasındaki amacın engellilerle ilgili farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Salih Gürhan; “Bugün, engelli vatandaşlarımızın toplumumuzda ne kadar sevgiye saygıya ihtiyaçları olduğunu bizimle beraber mutlu bir şekilde yaşamaları gerektiğini konuşuyoruz. Onların her zaman saygıya layık olduğunu göstermek istiyoruz. Onlar bizim çocuğumuz, kardeşimiz, ebeveynlerimiz. Onların dışlamamız mümkün değil. Onları baş tacı yapmamız gerekiyor. Muğla’da yerel yönetim ve kamu olarak yapılan engelli hizmetleri Türkiye ortalamasının üstünde. Amacımız daha mutlu yaşatabilmek. Engelliler her şeyin daha iyisine, güzeline layık” dedi.
Konuşmaların ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Engelli vatandaşların taşınmasında kullanılacak olan 5 adet engelli nakil aracının anahtar teslimi yapıldı. 7 yolcu taşıma kapasiteli ve engelli taşıma rampasının bulunduğu araçlar, engellilerin hastane, okul gibi yerlere taşınmasında kullanılmak üzere Muğla’da Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 6 hizmet noktasında vatandaşlara hizmet verecek.