Meclis Canlı

Büyükşehir’den Alım Garantili Üretim Projesi


07.11.2014

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla İli ve ilçe belediyelerince peyzaj alanında kullanılan süs bitkilerinin Muğla üreticisi tarafından üretilmesi için çalışmalara başladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı öncülüğünde gerçekleşen “Alım Garantili Süs Bitkisi Üretimi Projesi” için ilk eğitim çalışmaları pilot bölge seçilen Köyceğiz-Beyobası mahallesinde gerçekleşti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından başlatılan projeye göre belediye, kendi ihtiyacı olan süs bitkileri miktarını üretici kooperatifi vasıtasıyla üreticiye ürettirmekte ve bu üretimi, kooperatifle karşılıklı yapılan bir sözleşme ile satın alacağına dair garanti veriyor. Yapılan bu sözleşmeyle de üretici hangi ürünü ve ne kadar üreteceğini biliyor.

Proje kapsamında ilk adım olarak belediyeler tarafından sıkça tercih edilen ve üretim süreci kısa olan “Mevsimlik Süs Bitkileri” konusunda Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından “Üretici Eğitim Çalışmaları”na başlandı.

Pilot Bölge Beyobası

Proje kapsamında Tarımsal Daire Başkanlığı tarafından üreticiye bitkilerin yetiştirilmesi hakkında eğitim çalışmaları düzenlendi. Bu kapsamda pilot bölge olarak seçilen Beyobası Mahallesinde, Ekim ayı başında başlayan “Mevsimlik Süs Bitkileri Üretimi” eğitim çalışmaları devam ediyor. Verilen eğitimden sonra üreticilere üretim süreci, bitki koruma ve bitki besleme konularında Tarımsal Hizmetler Dairesi personeli ve Ziraat Mühendislerince gerekli teknik destek verilmeye devam edilecek ve üretim süreci denetim altında tutulacak.

Yapılan planlamaya göre alım garantili mevsimlik süs bitkileri üretimi, orta vadede “Çalı grubu” üretimi,  uzun vadede de geniş yapraklı ağaç grubu üretimi ile devam edecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Salih Tufan konu ile ilgili olarak şu şekilde konuştu: “Şehirleşmenin ve betonlaşmanın hızla arttığı günümüzde şehirlerde yaşayanların yeşile özlem ve ihtiyacı da aynı oranda artmaktadır. Şehir insanlarının bu ihtiyacını karşılamak da belediyelerin öncelikli görevleri arasına girmiştir. Belediyelerin bu konu üzerinde çalışan Park-Bahçe Departmanları da halka en güzel alanları sunabilmek için yıl boyu yoğun bir çaba sarf etmektedirler. Muğla üreticisi, her geçen gün hızla büyümekte olan süs bitkileri sektörüne dahil olacaktır. Bu çalışmalarla Muğla Büyükşehir Belediyesi vatandaşının ve üreticisinin yanında olduğunu bir kez daha vurgulamış bulunmaktadır.”