Meclis Canlı

Büyükşehir’den 4 İlçenin Çöp Sorununa 21 Yıllık Çözüm


27.07.2017

Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama tesisini Muğla protokolünün katıldığı törenle açtı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe, Yatağan, Kavaklıdere, Ula ilçelerine hizmet verecek Düzenli Depolama Tesisi ve Muğla geneline hizmet verecek Tıbbi Atık Tesisi’nin açılışını Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ev sahipliğinde Muğla Valisi Esengül Civelek, 24.Dönem CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, ilçe belediye başkanları, Muğla Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların katılımı ile gerçekleştirdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray tesisin Ula, Menteşe, Yatağan, Kavaklıdere ilçelerine hizmet vereceğini, tesis alanının bir kısmının ormanlık alan, bir kısmının kamulaştırılmış alan, bir kısmının da hazine arazisi olduğunu söyledi. Toplam proje alanının 777 bin 435 metrekare, depolama alanın da 140 bin metrekare olduğunu söyleyen Aylin Giray, tesisin 1 milyon 341 bin metreküp depolama hacmi ile beraber 4 ilçenin atıklarını 21 yıl boyunca bertaraf edecek 4 lottan oluştuğunu, tesisin 6 Milyon 858 bin 739 TL’ye mal olduğunu belirtti.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, düzenli depolama tesisi ile vahşi depolamanın, kötü görüntünün, kokunun ilçelerinde sona ereceğini, geri dönüşüm sayesinde de enerji elde edileceğini söyledi. Çocuklarımıza ve gençlerimize daha yaşanır bir Menteşe ve Muğla miras bırakmak için bu tesisin önemli olduğunu söyleyen Bahattin Gümüş, bu tesisi Muğla’ya kazandırdığı için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti.

 

Başkan GÜRÜN; “Muğla’da Düzenli Depolama Tesisleri için Zincirin son ve en önemli halkası Bodrum Kaldı”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla için modern, düzenli katı atık depolama tesislerinin Bodrum’da da yapımına başlayabildikleri zaman bir zincirin halkaları gibi tamamlanacağını ve doğası, çevresi ile korunması gereken Muğla’da vahşi depolamanın önüne geçeceklerini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizde katı atık düzenli depolama tesisi olarak Fethiye ilçemizde 2.lotu yaptık. Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman ilçelerimiz için Ortaca tesisimiz faaliyette. Marmaris ve Datça ilçemizde düzenli çöp depolama alanlarımız var. Açılışını yapacağımız tesisle de Menteşe, Yatağan, Ula, Kavaklıdere ilçelerimizin yararlanacağı tesisi Muğlamıza kazandırıyoruz. Zincirin iki önemli halkası kalmıştı. Milas ilçemizde katı atık düzenli depolama tesisinin temelini attık. Muğla’mızın çöpünün beşte birini üreten Bodrum ilçemizde de ne yazık ki bütün izinlerin alınması ve ihale edilmesine rağmen çeşitli süreçler nedeni ile ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Yeni iki alan teklifimizde maalesef kurumlar tarafından uygun görülmedi. En çok çöp üreten Muğla’mızın incisi ilçemizde modern bir çöp deponi tesisi yapmaya imkan bulamıyoruz. Bu sorunu hep beraber sayın valimizle birlikte tekrar değerlendirerek Bodrum’u vahşi depolamadan kurtararak her yaz yaşanan çöp yangınlarının önüne geçerek modern bir tesisi Bodrum’a kazandırmak istiyoruz. Böylece zincirin halkaları tamamlanmış olacak ve Muğla’nın hiçbir yerinde vahşi depolama yapılmayarak Muğlamızı geleceğe tertemiz taşıyacağız. Katı atık düzenli depolama tesisleri ile yeniden kazanım, ayrıştırma, doğal olarak oluşan metan gazını kullanarak elektrik enerjisi elde etme sistemini de ihale ettik. İdeal olarak çevre açısından çöpün nasıl toplanması, işlenmesi ve pozitif olarak değerlendirilmesi için bütün sistemi sağlamak için çalışıyoruz. Burada yapılan tıbbi atık sistemi ile de yıllardır Muğla’da toplanan ayrı bir maliyetle Denizli’ye gönderilen tıbbi atıkların ilimizde toplanması, sterilizayonu ve yakılması ile tüm donanıma sahip tesisimizle sorunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Bu tesislerimizle Muğla’mızı koruyan, Muğlamıza yakışan hizmetleri Muğla için gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Tesislerimiz Muğlamıza hayırlı olsun.” dedi. 

Vali Esengül CİVELEK“Muğlamızın layık olduğu hizmetin en iyisini sunabilme konusunda tüm taraflarla işbirliği, gönül birliği içerisinde güç birliği yaratacağımıza inanıyorum.”

Muğla Valisi Esengül Civelek Menteşe Katı Atık Düzenli Depolama tesisinin Muğla iline hayırlı olmasını diledi ve bu tesisleri Muğla’ya kazandıran Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Muğla Valisi Esengül Civelek; “Büyükşehir Belediyemiz katı atık toplama, yeniden kullanım, geri dönüşüm ve nihai depolama konusunda ilimizde çok önemli bir çalışma başlatmıştır. Bu hizmetin başarılı bir şekilde yürütüleceğine inancım tamdır. Muğla’da temiz bir çevre, sağlıklı bir yaşam, Muğlamızın layık olduğu hizmetin en iyisini sunabilme konusunda tüm taraflarla işbirliği, gönül birliği içerisinde güç birliği yaratacağımıza inanıyor Büyükşehir Belediye’mizi bu hizmetleri için içtenlikle kutluyor, saygılar sunuyorum.” dedi.