Meclis Canlı

Büyükşehir Uyardı; Soba Zehirlenmelerine Dikkat!


02.12.2021


Muğla Büyükşehir Belediyesi soba zehirlenmelerinin meydana gelmemesi için uyarılarda bulundu. Büyükşehir İtfaiye ekiplerinden yapılan açıklamada vatandaşların sobalarını yakmadan önce bacalarını temizlemeleri belirtilirken özellikle rüzgârlı havalara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

 

Ülke genelinde her yıl birçok vatandaşın hastaneye kaldırıldığı ve yaşamını kaybettiği soba zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için Muğla Büyükşehir Belediyesi uyarılarda bulundu. Hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle kullanılmaya başlanan sobaların öncelikle temizlik ve bakımının yapılması gerektiği belirtilen açıklamada baca ve soba borularının temizlenmesinin önemli olduğu vurgulandı.

 


“Yanan Sobaya Kömür Atılmaz “

Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından yapılan açıklamada sobaların hangi durumlarda tehlike oluşturabileceği ve ne gibi önlemler alınması gerektiği anlatıldı.

Açıklamada; “Özellikle gece rüzgârlı havalarda uyurken soba ateşli şekilde bırakılmamalı, doğru soba kullanımı için kömürün üsten yakılmalı, sobanın içerisinde doğru miktarda kömür konulmalı ve yakılma esnasında kapakların açık olmalıdır. Özellikle baca ve boruların temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Üsten yakılan sobaya sonradan kömür ilave edilmemeli, sobanın hava girişleri uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yanan sobaya sonradan kömür ilave edildiğinde karbon monoksit çıkışı artacağından faciaya sebep olabilecek istenmeyen durumlarla karşı karşıya gelinebilir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada son olarak doğalgaz kullanan vatandaşlarında kombi, boru ve petek bakımlarının zamanında yetkili firmalara yaptırılmalarının önemli olduğu belirtildi.