Meclis Canlı

Büyükşehir Tıbbi Atık Tesisi’nden sağlığa ve çevreye büyük katkı


24.01.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’ya kazandırdığı Tıbbi Atık Tesisi bugüne kadar kamu hastanelerine 900 Bin TL katkı sağladı.

Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesinin önüne geçmek için çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi, sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıkları Türkiye’nin en modern ve donanımlı tesisleri arasında yer alan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde bertaraf ediyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında kurulan Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Bertaraf Tesisi, kurulduğu günden bu yana Muğla ve ilçelerinde yaklaşık 1214 ton tıbbi atığın sterilizasyonu ve bertaraf işlemini gerçekleştirildi. Tıbbi Atık Tesisi kurulmadan önce Muğla’nın atıkları bertaraf edilmesi için Denizli iline gönderiliyordu.

Her Ay 559 Noktadan Yaklaşık 80 Ton Tıbbi Atık Toplanıyor

Muğla merkez ve 12 İlçenin sağlık kuruluşlarından modern taşıma yöntemleri kullanılarak lisanslı araçlarla her ay 559 noktadan toplanan yaklaşık 80 ton tıbbi atık, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde yüksek basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Tıbbi atıkların zararsız hale getirilip getirilmediği kimyasal ve biyolojik indikatörler kullanılarak test ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanarak Menteşe Düzenli Depolama Tesisinde bertaraf ediliyor.

Tesis Kamu Hastanelerine 900 Bin TL Fayda Sağladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk tıbbi atık tesisi olma özelliği ile Muğla’ya kazandırılan Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Bertaraf Tesisi bugüne kadar kamu hastanelerine 900 Bin TL fayda sağladı. 500 kg/sa kapasiteye sahip olan tesiste, tıbbi atıklar yönetmeliklere uygun olarak toplandıktan sonra sterilizasyonu ve bertarafı sağlanarak çevre kirliğinin önüne geçiliyor.

Başkan Gürün; “Muğlamıza Yakışan, Yaşadığımız Şehri koruyan Hizmetleri Hayata Geçiriyoruz.”

Muğla’nın doğası, kültürel değerleri ile geleceğe korunarak taşınması gereken bir il olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, modern katı atık tesisleri, tıbbi atık, hafriyat alanları, kıyılardan atık tekneleri ile Muğla’da mavi ve yeşili koruduklarını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Muğla 1480 km kıyı şeridi, yüzde 68 orman varlığı, birbirinden değerli 13 ilçesi ile Türkiye’nin en özel şehirlerinden birisi. Büyükşehir Belediyesi olarak bu güzel şehri korumak ve gelecek kuşaklara miras bırakmak için modern katı atık tesisleri, tıbbi atık, hafriyat alanları, kıyılardan 6 tekne ile atık alımları gibi birçok hizmeti hayata geçirdik. Tıbbi atık tesisi ilimiz için büyük önem taşıyordu. Çünkü Muğla’nın tıbbi atıkları burada tesis olmadığı için Denizli ilçesine gönderiliyor bu da hastanelerimize ek masraf çıkarıyordu. Muğla ilimizin merkez ilçesine yaptığımız ve 4 ilçemize hizmet veren Menteşe Katı Atık Tesisi’ alanına Tıbbi Atık Tesisi’mizi de yaparak ilimizin bu eksiğini tamamladık. Büyükşehir olarak Muğlamıza yakışan, yaşadığımız şehri koruyan hizmetleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.