Meclis Canlı

Büyükşehir, Sineksiz Bir Yaz İçin Çalışıyor


25.02.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların rahat bir yaz dönemi geçirmesi için sivrisinek ve diğer haşerelerle etkin mücadeleye kışın da devam ediyor.

Vatandaşların sağlığının korunması ve rahat bir yaz dönemi geçirmelerini sağlamak için yoğun bir çalışma gerçekleştiren Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, sivrisinek ve diğer haşerelerin üremesini engellemeye yönelik kışlak mücadelesini sürdürüyor. Kışlak mücadelenin yanı sıra, larva mücadelesi, kültürel mücadele ve fiziksel mücadele çalışmalarını da sürdüren ekipler, çevreye ve diğer canlılara zarar vermeden ilaçlama çalışmaları yapıyor.



“Önemli Olan Sivrisinek ve Diğer Haşerelerle Kışlak Mücadelesi Yapmak”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Koç, sivrisinek ve diğer haşerelerle, vatandaşların sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için kışın da etkin mücadele ettiklerini söyledi. Koç; “Halkımız arasında kışın sivrisinek üremesi olmayacağı kanısı yaygındır. Ancak sivrisinekler, çok çabuk değişik ortamlara uyum sağlayan ve kış aylarında da yaşayan ve bazı türlerinin de üremeye devam ettikleri tespit edilen bir haşeredir. Sivrisinek türleri ortalama 15 C derece üzeri hava sıcaklığında üremeye başlar.   Bölgemizin ortalama hava sıcaklığı 15,3 oC derecedir. Ancak 2015 Aralık ve 2016 Ocak aylarında hava sıcaklığı -2 ile -3 oC dereceye düşmesine rağmen sivrisineklerin açık fosseptik, atık araç lastikleri ve havuzlarda üredikleri ekiplerimizce bizzat tespit edildi. Sivrisineklerin kışlama evresi, mücadele çalışmalarında en önemli dönemdir. Bu nedenle ekiplerimizin bu dönemde bilimsel metotla yaptığı çalışmalarla ilkbaharda ortaya çıkacak ergin sivrisinek jenerasyonun yüzde 40’nı başlangıçta yok ediliyor. Kış mevsiminde yapılan mücadelede ergin sivrisineklerin kışlak alanları olan ahırlar, depolar, menfezler, köprü altları ve kanalizasyon sistemleri gibi kapalı ve yarı açık alanlara kalıcı ve anlık etkili ilaçlarla termal sisleme yapılıyor. Korunaklı havuzlar ve açık fosseptiklerde de sivrisinek üremeleri meydana geliyor. Bu şekildeki üreme alanlarına da larvalara etkili ilaçlar uygulanıyor. Ayrıca bu dönemde vatandaşlarımızı her türlü haşere konusunda bilgilendirme çalışmaları ile haşerelerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda da fiziksel çalışmalar yapıyoruz. “ dedi.