Meclis Canlı

Büyükşehir Prof. Dr. Gürol Ergin Anısına Tarım Sempozyumu Düzenledi


14.12.2016

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’da Tarım 2 Hayvancılık ve Tarımsal Kooperatifçilik Sempozyumu’nu Prof.Dr. Gürol Ergin anısına geniş bir katılımla düzenledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi mayıs ayında Muğla’da Tarım Bitkisel Üretim, Arıcılık ve Su Ürünleri adıyla düzenlediği sempozyumunun ikincisini Muğla’da Tarım 2 Hayvancılık ve Tarımsal Kooperatifçilik başlıklarında ülkemize ve Muğla’mıza büyük hizmetleri olan 22.ve 23.Dönem CHP Muğla Milletvekilliği de yapan eylül ayında kaybettiğimiz Prof.Dr.Gürol Ergin anısına düzenledi.

Sempozyuma Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban konuşmacı olarak da Isparta Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Günaydın, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Türkmen,  Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Prof. Dr. Gülay Deniz, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Koşum, Anadolu Meraları Kurucusu Durukan Duru, Özden Güngör TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı,  Mahmut Eskiyörük Tire Süt Kooperatifi Başkanı, Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksek Okulu, Ali İhsan Gezgin Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı, İbrahim Karakoyunlu Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut, Muğla Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Alpözen, Ferdan Çiftçi ZMO İzmir Şube Başkanı katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’da Tarım 2 Hayvancılık ve Tarımsal Kooperatifçilik Sempozyumu’nun başında katılımcılara Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlşkiler biriminin hazırladığı Prof. Dr. Gürol Ergin belgeselini izletti. Herkese duygulu anlar yaşatan belgeselde Prof. Dr. Gürol Ergin’in hayatındaki önemli kişilerin onu anlatan hatıralarına ve Gürol Ergin’in hayat hikayesine yer verildi. Ayrıca videoda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ergin ile ilgili görüşleri de yer aldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut, sempozyumun Prof.Dr. Gürol Ergin anısına yapılmasının kendileri için önemli olduğunu, onu Muğla milletvekili olmadan önce de tanıdıklarını ve mesleki olarak ondan çok şey öğrendiklerini söyledi. Türkiye’nin tarıma dayalı bir ekonomisi olduğunu söyleyen Uluhan Korkut Muğla’da nüfusun yüzde 50’sinden fazlasının kırsalda yaşadığını, tarımla uğraşan vatandaşların da yüzde 50’den fazlasının kooperatiflerde örgütlü olduğunu belirtti.

Muğla Veteriner Hekimler Odası Yönetim kurulu Başkanı Serkan Alpözen, herkesin Muğla’da turizm gelirlerinin fazla olduğunu düşündüğünü oysa Muğla’nın tarım ve hayvancılıktan elde ettiği gelirin daha fazla olduğunu söyledi ve bu sempozyumun Muğla’ya yararlı olacağını belirtti.

 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Prof.Dr. Gürol Ergin’in kendisinin akıl hocası olduğunu, her şeyi ona danıştığını, bu sempozyumun son hazırlıklarını birlikte yaptıklarını söyledi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne Prof.Dr. Gürol Ergin belgeselini hazırladığı ve bu etkinliğe ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.



Kırsal ve Kıyısal Muğla’yı Tarımsal Üretimle Birleştirmeliyiz

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da ikincisini düzenledikleri tarım sempozyumunun bu yıl Prof.Dr.Gürol Ergin anısına yapıldığını söyledi ve onu ülkemize ve Muğlamıza yaptığı hizmetler ve bu tür etkinliklerle her zaman saygıyla anacaklarını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Prof.Dr.Gürol Ergin hocamızı milletvekilliği döneminde tanıdım. Kısa sürede Muğla’da bizlere, seçmenlerine, çiftçilerimize kendisini sevdirdi. Mütevazi, alçak gönüllü, saygılı kişiliği, mücadeleci yapısı ile yılmaz bir Atatürkçü ve vatanseverdi. Onun ilkeleri, bilgeliği bizim için bir rehber,benim için de çok şey öğrendiğim bir dosttu. Muğla Büyükşehir Belediyesi olduğunda tarımsal hizmetlerimizin tamamında hocamıza danıştık. Bu tür sempozyumları, etkinlikleri onu adına yapmaya devam edeceğiz. Bu sempozyumun hazırlıklarını, hangi konuların işleneceğini, çalışmalarını hazırladı. Çünkü tarımla ilgili hassasiyetleri vardı. Muğlamızda tarım gelirlerinin turizmden fazla olduğunu özellikle her konuşmamda vurguluyorum. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak Muğla’da tarıma destek olmak için Alım garantili mevsimlik çiçek üretimini kooperatiflerimizle, kadınlarımızla başlattık. Toprak, sulama suyu, yaprak analizi yapabilen laboratuvarımızı, yerel tohum merkezimizi kurduk. Soğuk hava depoları, hayvan toplulaştırma projesini hayata geçiriyoruz. Muğla’da ISO 22000 belgeli dört mezbahamız var. Zeytin, çam balı, sığla yağı ve birçok ürünün üretiminde birinciyiz. Muğla nüfus ve yerleşme olarak ikiye ayrılıyor. Kıyısal ve kırsal Muğla. Kıyısalda tüketilen ürünleri kırsal Muğla’dan sağlayarak kıyısal ve kırsal Muğla’yı birleştirmeliyiz. Balını, etini, sütünü, meyvesini, yağını, zeytinini kırsaldan sağlayarak kırsal nüfusun yerinde tutabilir, gençlerimizi verdikleri emek karşılığında köyünde üreten haline getirebiliriz. Bu nedenle tarım, hayvancılık Muğla için Türkiye için önemli. Çok verimli topraklara sahibiz. Bu sempozyuma katılan değerli katılımcıların yol gösterici ve aydınlatıcı bilgileriyle birlikte inanarak ülkemizi tarımda ve hayvancılıkta bilimsel yöntemlerle daha ileriye taşıyacağız. Ülke olarak umutsuz olmadan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlattığı yolda birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız.” dedi.