Meclis Canlı

Büyükşehir Muğla’da Trüf Mantarı Üretecek


26.05.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yatağan İlçesi, Kafaca Kaplancık Mahallesi’nde Trüf Mantarı Üretim sahası oluşturarak açılışını Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımı ile gerçekleştirdi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla genelinde katma değeri yüksek alternatif tarım ürünleri projesi kapsamında Yatağan ilçesi Kafaca Kaplancık Mahallesinde 9300 metrekare alan içine trüf mantarı üretim sahası oluşturarak 321 adet kışlık trüf mantarı aşılanmış meşe fidanı ve 4430 adet lavanta fidanı dikimini gerçekleştirdi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Muğla genelinde çiftçinin toprağında katma değeri yüksek ürün üretmesi için yürüttükleri çalışmalarda trüf mantarının Muğla için uygun olduğunu tespit ettiklerini, Yatağan ilçesinde Büyükşehir trüf üretim sahasında dikimi yapılan trüf mantarından 5 yıl içinde ürün alacaklarını, lavanta fidanlarından ise gelecek yıl ürün alabileceklerini söyledi.



Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Aziz Türkoğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Yatağan’da oluşturulan Trüf mantarı üretim sahasının Fransa, İtalya gibi sahalardan hiçbir farkı olmadığını, Muğla’nın trüf mantarına uygun toprak yapısı, iklime sahip olduğunu söyledi ve yerel yönetim olarak Büyükşehir Belediyesi’nin bu projeye sahip çıkmasının önemli olduğunun altını çizdi.



EGET(Eğitim, Geriatri, Ekolojik, Tarım, Turizm) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Safai Özer, Muğla’da trüf mantarı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, yerel yönetim olarak Büyükşehir Belediyesinin trüf mantarı yetiştiriciliğinde üreticilere verdiği desteğin kendilerini gururlandırdığını ve bu desteklerinden dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ettiğini söyledi.



Fransız Trüf Uzmanı (Ziraat Mühendisi ) Pierre Sourzat, Muğla’nın iklimi, toprağının trüf mantarına çok uygun olduğunu, kendisinin de trüf mantarının Fransa’da bol yetiştiği bir coğrafyadan geldiğini söyledi.



“Muğla’da tarım ve turizm dengesini sağlayarak Muğla’yı geleceğe taşımak istiyoruz.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Muğla’da kalkınmanın ve gelişmenin sadece bir sektörde olmaması gerektiğini, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Muğla’yı kıyısal ve kırsal olarak birlikte bütün değerleri ile kalkındırmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Dünyanın geleceğinde tarım, ziraat ve topraktan üretilen her ürün önemli olacak. Yatağan ilçemizde oluşturduğumuz trüf mantarı üretim sahası ile Muğlalı üreticilerimizi katma değeri yüksek bir ürünle tanıştırıyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak kalkınmanın ve gelişmenin sadece bir sektörde olmaması gerektiğini, Muğla’nın kırsal ve kıyısal olarak ikiye ayrıldığını, turizm ve tarım alanında Muğla’nın çok büyük potansiyele sahip olduğunu düşünüyor, çalışmalarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Muğlalı üreticilerimiz ve çiftçilerimiz için katma değeri yüksek, dönüm başına daha fazla gelir elde edebilecekleri ürün araştırmamızda trüf mantarının Muğla topraklarına uygun olduğunu belirledik ve bu ürünü bu örnek üretim sahasında üreteceğiz. 5 yıl sonra bu ürünümüzü hasat ederken, hasat şenliklerinde de birlikte olacağız. Muğla’da tarım ve turizm dengesini sağlayarak Muğla’yı geleceğe taşımak istiyoruz.” dedi.



Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Trüf Mantarı Üretim sahası oluşturulmasında kendilerine destek veren, Prof.Dr. Aziz Türkoğlu, Fransız Trüf Uzmanı (Ziraat Mühendisi ) Pierre Sourzat ve EGET(Eğitim, Geriatri, Ekolojik, Tarım, Turizm) Vakfı’na teşekkür etti.